AdasCzeski Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Zgadzam się z Krzysiem. Przytoczę cały przepis: § 2. 1. Amatorski połów ryb wędką może uprawiać osoba posiadająca kartę wędkarską, której wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.2. Amatorski połów ryb wędką uprawia się:1)bez stosowania sztucznego światła do lokalizacji i wabienia ryb,2)za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:a)jednym haczykiem z przynętą, albo nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub jego stadia rozwojowe, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, alboc)sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm,3)(uchylony).2a. Amatorski połów ryb wędką uprawia się z zachowaniem dobowego limitu połowu węgorza - do 2 sztuk.3. Amatorski połów ryb wędką pod lodem uprawia się za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:1)jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm,2)sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm. Dodać do tego co napisał Krzyś należy. Czy któryś z kolegów widzi w ww. przepisie zapis o używaniu kołowrotka...Nie? To używanie kołowrotka jest zakazane... basta i koniec dyskusji o wyższości Stelli nad Existem czy na odwrót. Czytajmy wszystko literalnie, a co...tylko wówczas musimy przymocować linkę bezpośrednio do szytówki wędziska albo w sumie może do dolnika jak komuś wygodnie, bo przepis nie mówi gdzie ma ona być przymocowana. P.S. Sławku drogi, "do całkiem możliwej interpretacji ustawowej wykładni" - ustawowa wykładnia nie podlega interpretacji. Sama jest rodzajem interpretacji, acz dokonanej przez samego prawodawcę, a chyba należy zakładać, że ten jeśli interpretuje swoje "dzieła" to wie najlepiej co miał na myśli. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez AdasCzeski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 No i temat omówiony wyjaśniony .Kolega jest po uprzejmej rozmowie z Panem Komendantem PSR w Krośnie. Skończyło się na pouczeniu, rozmowa odbyła się na stopie koleżeńskiej oraz w atmosferze pełnej kultury. Od tej pory kolega zapewnił, że będzie się stosował do regulaminu RAPR. Jednak moje słowa i obawy się potwierdzają. RAPR:V. DOZWOLONE METODY POŁOWU:2.1.Łowienie ryb metod ą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. W myśl wyżej zacytowanego wyciągu z RAPR niedozwolone jest łowienie zestawem stosowanym według schematu drop shot tj. ciężarek ołowiany na końcu. Nie ma znaczenia jak kto nazywa nową metodę spinningową, to w myśl w/w wyciągu z przepisu, przynęta w metodzie spinningowej ma być zawsze na końcu zestawu.Wniosek, że jak jest główka ołowiowa czy czeburaszka, to bezpośrednio jest przed przynętą.Tyle wyjaśnień w sprawie. Przestroga. Tak więc koledzy, którzy przyjadą w Gości do okręgów, gdzie działa PSR pod egidą Podkarpacie, należy stosować się do powyższego przepisu.To również dotyczy zawodników GP Polski czy GP Okręgu, którzy będą kontrolowani w przypadku podejrzenia łamania punktu powyższego regulaminu.Za złamanie powyższego punktu będą przez PSR nakładane mandaty karne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Jednak moje słowa i obawy się potwierdzają. W myśl wyżej zacytowanego wyciągu z RAPR niedozwolone jest łowienie zestawem stosowanym według schematu drop shot tj. ciężarek ołowiany na końcu. Nie. Tekst aktu prawnego, literalna treść przepisów to tylko "surowiec", który poddajemy "obróbce" poprzez wykładnię, interpretując z nich normy prawne czyli mówiąc najógolniej - różnego rodzaju nakazy i zakazy.A wykładnia omawianych przepisów rozporządzenia i RAPR prowadzi do wniosku, że dla prawodawcy jest obojętne, w którym miejscu zestawu umieścimy jego obciążenie i dlatego w tych tekstach nie zostało to uregulowane. A Wielce Szanowny Pan Komendant PSR w Krośnie (czy gdziekolwiek indziej) nie jest organem uprawnionym do dokonywania wiążącej i ostatecznej wykładni prawa. W tym kraju są jeszcze sądy (póki co). Dlatego z całym szacunkiem do Pana Komendanta, ale przeciwko wędkarzom stosującym metodę drop shot niech sobie pisze wnioski do sądu o ukaranie. Ewentualnych mandatów nie powinno się przyjmować. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 A sąsiedni wątek o DS tak ładnie się rozwija. Pewnie dyskutujący łowią wyłącznie poza granicami Polski. Teraz należy poczekać, bo już niedługo ukarani zostaną łowiący sumy z tzw. zrywką. Metoda bardzo szeroko opisywana przez nasze miesięczniki. Oczywiście z myślą o wybierających się na Ebro lub inny Pad. Albo strażnik powie: panie, zgodnie z Rozporządzeniem wędka ma się kończyć haczykiem, a tu panu rosówa zwisa dwadzieścia centymetrów poniżej haka. Nie wierzę, że projekt Rozporządzenia nie był konsultowany z organizacją zrzeszającą kilkaset tysięcy wędkarzy. Dlaczego dopiero teraz okazuje się, że to metoda zabroniona? Przy pisaniu RAPR o metodzie muchowej jakoś nie zapomniano, że nie wolno stosować dodatkowego obciążenia i wskaźników brań. Dziwne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Krzychu tu nie chodzi o nasze polemiki ale o twarde zapisy i interpretacje.Jeżeli łowimy na wodach PZW to stosujesz przepisy w oparciu o ustawy i o regulamin stworzony przez PZW, czyli na podstawie RAPR i w sumie tyle w temacie.Nic Ci tak na poważnie sąd nie pomoże, bo masz jasno określone, że przynęta w metodzie spinningowej ma być na końcu zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Józek. Twardy zapis mówi, że odprowadzanie ścieków wymaga zezwolenia. Uważaj z sikaniem nad wodą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) To ja jestem dalej ciekawy interpretacji bocznego troka... Który koniec linki może być uznany za koniec zestawu?? Ten z haczykiem czy ten z pałeczką Ps... Dajcie mi człowieka a znajdę paragraf Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zarząd PZW Rzeszów dostał zgłoszenie o mandatach nałożonych na wędkarzy.I co,nabrał wody w usta.Z dobrych źródeł wiem,że gdy sprawa trafiła by do sądu ...była by wygrana.Nikt jeszcze się nie zdecydował na taki krok,a powinien...Gdyby człowiek zaczął się rozdrabniać i interpretować przepisy,to wyszły by niezłe jaja.W tym przypadku jest to nadgorliwość kolegów PSR Rzeszów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 To ja jestem dalej ciekawy interpretacji bocznego troka... Który koniec linki może być uznany za koniec zestawu?? Ten z haczykiem czy ten z pałeczką Ps... Dajcie mi człowieka a znajdę paragraf Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaTomek jak złożysz zestaw, to zawsze trok z ołowiem jest krótszy i powinien być krótszy, bo inaczej w myśl przepisu jesteś narażony na karę .No cóż zapis ten powoduje, że trzeba uważać przy konstruowaniu zestawu zboka. Józek. Twardy zapis mówi, że odprowadzanie ścieków wymaga zezwolenia. Uważaj z sikaniem nad wodą. Jachu ja pływam na elektryku, więc ścieków nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zarząd PZW Rzeszów dostał zgłoszenie o mandatach nałożonych na wędkarzy.I co,nabrał wody w usta.Z dobrych źródeł wiem,że gdy sprawa trafiła by do sądu ...była by wygrana.Nikt jeszcze się nie zdecydował na taki krok,a powinien...Gdyby człowiek zaczął się rozdrabniać i interpretować przepisy,to wyszły by niezłe jaja.W tym przypadku jest to nadgorliwość kolegów PSR RzeszówZ tym ze nie przyjmując mandatu zostają Ci chyba zatrzymane zezwolenia do czasu rozprawy i jej finału...Przynajmniej taki kiedyś poinformował mnie strażnik PSR... Zależy więc jak komu zależy na czasie spedzanym nad wodą...Co do zapisu o dropie zapytam bo często się z nimi widzę na Solinie jak oni do tego podchodzą... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Józku, chodzi właśnie o to, że ten - jak to określiłeś - twardy zapis (czyli literalną treść przepisu) należy poddać wykładni czyli interpretacji. Dopiero po dokonaniu tej interpretacji otrzymujemy normę prawną, tzn. wypowiedź prawodawcy mówiącą o tym, co nam wolno, a czego nie. Kilka postów wyżej starałem się dowieść, że literalne pojmowanie treści przepisu doprowadziłoby do wniosku, iż zakazana jest np. główka jigowa. No bo według tych przepisów haczyk może mieć ostrza, a przepisy nic nie mówią, że może mieć również obciążenie. I miejsce usytuowania tego obciążenia nie jest tu najistotniejsze. W główkach jigowych jest ono przed ostrzem haka, a np. we flying lure jest ono za ostrzem haka. I co? Flying lure też byłoby zakazane? Podobnie jak boczny trok, o którym tu już inni pisali?Metody wędkarskie rozwinęły się w takim kierunku, że w większości z nich w skład zestawu wędkarskiego wchodzi obciążenie. Tyle tylko, że prawodawcy to nie interesuje, jest mu obojętne, w którym miejscu tego zestawu wędkarz je zamontuje. Dlatego w przepisach prawa nie ma wzmianek na ten temat, po prostu prawodawca nie objął tej kwestii swoimi nakazami czy zakazami. Stąd też występujące w przepisach prawnych zwroty o lince zakończonej przynętą czy hakiem (hakami) należy rozumieć w ten sposób, że hak (haki) z przynętą mają się znajdować na owej lince i tyle. Zresztą gdyby omawiane przepisy pojmować od początku do końca wyłącznie literalnie, to wyrażenie "linką zakończoną sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki" oznaczałoby, że linka musi być przymocowana bezpośrednio do gumy, a nie poprzez agrafkę z krętlikiem do haka, co byłoby oczywiście kompletnym absurdem. Można powiedzieć, że w powyższym przypadku zastosowałem argumentacyjny model wykładni prawa Podchodząc do RAPR wyłącznie literalnie dowiadujemy się również, iż ser jest rośliną A głos decydujący w interpretacji przepisów, które nas interesują, mają właśnie sądy, nie PSR, co starałem się wcześniej, odrobinę ironicznie wyrazić. Jeśli bowiem PSR twierdzi, że wędkarz narusza przepisy prawa stosując daną metodę i wędkarz ten nie przyjmie ewentualnego mandatu, to o rozstrzygnięciu sprawy zdecyduje właśnie sąd. A PSR, podobnie jak wędkarz, będą w takiej sprawie równorzędnymi stronami, które muszą swoje racje przed tymże sądem należycie wyłożyć. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Krzysiek Rogalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 No tak tylko jak pisał wyżej Tomek. W myśl regulaminu i strażnika popełniłeś wykroczenie.Jeżeli nie przyjmujesz mandatu to zatrzymają Ci uprawnienia do wędkowania. Nim się sprawa zakończy ( sąd sprawiedliwy nie rychliwy) to możesz mieć połowę sezonu w plecy. Możesz żądać odszkodowania od PSR za brak możliwości relaksu, pod warunkiem że wygrasz sprawę.Miałbyś ochotę kopać się z koniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Tomku,nie musisz pytać strażników z Rzeszowa,ja już pytałem dwa dni temu.Dla nich sprawa jest oczywista,metoda jest niedozwolona i tyle w temacie.Interwęcja musi paść z "góry" z tego wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Idiotyczna interpretacja przepisu przez PSR, idąc tym tropem rozumowania powinni wlepiać mandaty wszystkim łowiącym na feeder i karpiarzom którzy stosują zestawy helikopterowe,wszak tam zestaw też nie kończy się haczykiem tylko ciężarkiem lub koszykiem, a w przepisach jest jasno: 1. Metoda gruntowo-spławikowa1.1. Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie nadwie wędki, każda z linkązakończonąjednym haczykiem z przynętąnaturalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Idiotyczna interpretacja przepisu przez PSR, idąc tym tropem rozumowania powinni wlepiać mandaty wszystkim łowiącym na feeder i karpiarzom którzy stosują zestawy helikopterowe,wszak tam zestaw też nie kończy się haczykiem tylko ciężarkiem lub koszykiem, a w przepisach jest jasno: 1. Metoda gruntowo-spławikowa1.1. Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie nadwie wędki, każda z linkązakończonąjednym haczykiem z przynętąnaturalną.Jeżeli tak jest, to jak najbardziej stosowanie zestawu helikopterowego jest niezgodne z regulaminem. Należy się mandat jak basy.To tylko kwestia dociekliwości interpretacji regulaminu przez strażników.Mój kuzyn stara się o licencje na rzeki wiedeńskie. Ma zdać egzamin i już go ostrzegał skarbnik który wydaje licencje, że złamanie regulaminu na łowisku pstrągowym skutkuje mandatem i odebraniem licencji.Czyli tam się nie p...lą, łamiesz regulamin to jazda z łowiska.Teraz kwestia śmieci pozostawianych często przez wędkarzy- jakby tak poświęcić czas i kamery, nagrać takiego delikwenta jednego z drugim i dowalić z grubej rury dla przykładu, to byłoby czyściej na brzegach. Osobiście jestem za tym, by było tak z 5000zł dla przykładu :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 I dla żartu można powiedzieć,że wędkarz z Podkarpacia jest"gorszym sortem".Cóż trzeba z tym żyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 I dla żartu można powiedzieć,że wędkarz z Podkarpacia jest"gorszym sortem".Cóż trzeba z tym żyć Jak to na południu. W USA północ też lepsza od południa :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Myślę,a jestem nawet pewien,że na południu w stanach...ryba przynajmniej jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Myślę,a jestem nawet pewien,że na południu w stanach...ryba przynajmniej jest.Bo oni tłuką gdzie indziej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 I dla żartu można powiedzieć,że wędkarz z Podkarpacia jest"gorszym sortem". Cóż... A Podkarpacie miało być drugą Bawarią...No ale jak sobie wybraliście, tak macie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Jeżeli tak jest, to jak najbardziej stosowanie zestawu helikopterowego jest niezgodne z regulaminem. Należy się mandat jak basy.To tylko kwestia dociekliwości interpretacji regulaminu przez strażników.Mój kuzyn stara się o licencje na rzeki wiedeńskie. Ma zdać egzamin i już go ostrzegał skarbnik który wydaje licencje, że złamanie regulaminu na łowisku pstrągowym skutkuje mandatem i odebraniem licencji.Czyli tam się nie p...lą, łamiesz regulamin to jazda z łowiska.Teraz kwestia śmieci pozostawianych często przez wędkarzy- jakby tak poświęcić czas i kamery, nagrać takiego delikwenta jednego z drugim i dowalić z grubej rury dla przykładu, to byłoby czyściej na brzegach. Osobiście jestem za tym, by było tak z 5000zł dla przykładu :D . Śmieci to też ważny temat, ale na inną dyskusję. Mamy chyba wszyscy podobne odczucia jeśli chodzi o stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. Wątek dotyczy interpretacji Rozporządzenia i regulaminowych zakazów, które mają w tym źródło. Na razie strażnicy z Rzeszowa błysnęli interpretacją, ale jak tak w całej Polsce zaczną karać za metodę włosową lub pozostawienie nieodciętego kawałka żyłki wystającego poza haczyk, to przestanie być śmieszne. Uczono mnie, że prawo tworzy się w społecznym interesie. Może nim być ochrona praw jednostki, może być interes państwa, itd. itp., może nim być ochrona ryb i chyba jedynie z tym możemy tu mieć do czynienia. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego długi trok chroni a DS nie chroni ryb? W okolicy Wiednia raczej kiepsko z pstrągami, więc kuzyn może spać spokojnie. Nie dziwi mnie, że stosują takie restrykcje. Przepisy są jasne i od strony interpretacji nie budzą wątpliwości, więc łamią tylko idioci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Krzysiek,Podkarpacie to nie tylko P...S,ech poleciało jadem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chwat Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Co do przepisów.Kiedyś byłem świadkiem w STOENIE (urząd energetyczny) jak elektryk zadał pytanie inspektorowi w jaki sposób podłączyć garaże wspólnocie mieszkaniowej ,dołem (studzienka) czy górą (słupy) żeby nie było problemu z odbiorem.Otrzymał odpowiedż że zależy to od tego który inspektor będzie odbierał jego robotę bo jeden zezwala dołem a drugi górą.Więc elektryk poprosił o informację czy da się teraz ustalić kto to odbierze , oczywiście odpowiedzi nie otrzymał.I tu nie przepisy a kontrolujący jest prawem.DROP SZOK ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 § 2. 2)za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:(…)b. nie więcej niż dwoma haczykami, No cóż, tak logicznie rzecz ujmując to linka może być zakończona tylko jednym haczykiem ew, jedną przynętą z haczykami. Bo koniec linka ma tylko jeden i skutkiem tego tylko jedna rzecz może znajdować się na tym końcu. Przywiązanie więcej niż 1 haczyka do końca linki logicznie nie jest możliwe Boże jakie to złe. Mam nadzeję że nikt z rzeszowskiego PSR tego nie przeczyta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 No cóż, tak logicznie rzecz ujmując to linka może być zakończona tylko jednym haczykiem ew, jedną przynętą z haczykami. Bo koniec linka ma tylko jeden i skutkiem tego tylko jedna rzecz może znajdować się na tym końcu. Przywiązanie więcej niż 1 haczyka do końca linki logicznie nie jest możliwe Boże jakie to złe. Mam nadzeję że nikt z rzeszowskiego PSR tego nie przeczyta Mhm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi