pisarz Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Debile... Tylko tyle mi do głowy przychodzi.Już absurdem jest kontrolowanie wędki, która nie była w użyciu. Debili nie brakuje,niestety. Tak to jest jak jakiś nadgorliwy funkcjonariusz chce zabłysnąć i szuka dziury tam gdzie jej nie ma.Czy ja kupując w sklepie kuchenny nóż, dajmy na to chleba,jestem przestępcą,podejrzanym bo mam go przy sobie w drodze ze sklepu do domu ??!!Dowcipów nikt nie wymyśla , to samo życie. Policja podejrzewała bacę o pędzenie bimbru.Baca oczywiście się nie przyznawał lecz Policja przeprowadziła przeszukanie jego chaty i na strychu znaleziono sprzęt do pędzenia bimbru.- I co Baco teraz też się nie przyznajecie? - pyta policjant- To może posądzicie mnie tyz o gwałt? Sprzynt do tego tyz mom. Edytowane 9 Maja 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Ja ci to prosto wytłumaczę, wręcz policzę. Dane masz tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwowa_Stra%C5%BC_Rybacka W teorii służba powinna działać niebiznesowo i służyć celom publicznym, ale jak zwykle wszystko zapewne rozbija się o kasę. W linku powyżej masz zestawienia finansowe PSR za lata ubiegłe. Możemy założyć, że liczby nie zmieniły się zbytnio, bo i nie widać jakiegoś trendu, przynajmniej po stronie kosztów. Chociaż możemy założyć, że koszty rosną inflacyjnie, a wpływy zależy jak tam zmieniają się stawki mandatów. Średnie roczne wydatki na PSR to 21 baniek rocznie na cały kraj. Średnie wpływy z mandatów w latach 2013-2016 to 55 baniek. Prosty rachunek wykazuje, że państwo dorzuca rocznie 3 bańki do tej formacji. Czy wiesz ile to jest uśmiechów bombelka . Powiedz mi więc, jak ona ma uzasadnić włodarzom swoje jestestwo. No właśnie tak, jak w tym i inych przykładach - czepiając się głupot i wymuszając przyjęcie mandatu szantażem odebrania uprawnień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Ten śmieszny zapis dotyczy wszystkich wód PZW czy tylko Podkarpacia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Ten śmieszny zapis dotyczy wszystkich wód PZW czy tylko Podkarpacia?Zapis jest w RAPR, generalnie dotyczy niedozwolonej metody według regulaminu a nie Podkarpacia.Tak interpretują regulamin strażnicy PSR w podkarpackim, co nie znaczy, że inni nie zaczną w ten sposób interpretować i nakładać mandaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 pieniądze leżą na ziemi... RAPR: V. DOZWOLONE METODY POŁOWU: 2.1.Łowienie ryb metod ą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. Intencjonalne umieszczenie jaskrawego koloru na plecionce też powinno być zakazane, o spirolino nie wspominając... choć jego rola jest inna za wskaźnik też na upartego można je uznać. Nawet chyba kilka lat temu trafiłem w prasie wędkarskiej na taką interpretację prawnika więc nie ma się co śmiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 pieniądze leżą na ziemi...RAPR:V. DOZWOLONE METODY POŁOWU:2.1.Łowienie ryb metod ą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. Intencjonalne umieszczenie jaskrawego koloru na plecionce też powinno być zakazane, o spirolino nie wspominając... choć jego rola jest inna za wskaźnik też na upartego można je uznać.Nawet chyba kilka lat temu trafiłem w prasie wędkarskiej na taką interpretację prawnika więc nie ma się co śmiać... Czyli odpadają barwione żyłki, końskie włosie, len i plecionka a wybór ogranicza się do fluorocarbonu......W sprawie strażników- nadużycie przepisów ewidentne- wędkarz w chwili kontroli nie łowił "zakazanym" zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Ludzie to są tak głupie, że nic tylko pozwolić im to udowodnić. Najlepiej nich wypowiedzą się na temat obowiązującego prawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 No widzę, że temat umarł.Padło trochę wypowiedzi ostrych i bardziej ostrych.Mam propozycję, może byśmy się skrzyknęli i pomyśleli o petycji do Zarządu Głównego w sprawie wprowadzenia do regulaminu RAPR metody drop shot jako metody spinningowej. Zapraszam do dyskusji w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Józek, to podobno już się dzieje. Nawet beton skumał, że przepisy nie nadążają za rzeczywistością. Od 2020r. ma być nowa wersja RAPR, gdzie doprecyzowany będzie zapis co jest szarpakiem, a co nim nie jest oraz mam nadzieję zmiany w tych średnio życiowych zapisach o zakończeniu zestawu haczykiem jako modus operandi zestawu wędkarskiego.Problem jest gdzie indziej i tutaj będzie bieda, bo wędkarze nie mają siły przebicia myśliwych- nadrzędny wobec RAPR dokument -Ustawa o Rybactwie śródlądowym również wymaga zmiany, by była spójność 'ideowa"Skądinąd, SSR nie jest od kontrolowania UoRŚ, więc nawet sama nowelizacja RAPR w tym zakresie zamknie możliwość interpretacji zapisów w taki sposób jak to jest w rzeszowskim okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Pytanie czy na pewno się dzieje, też o tym słyszałem.Poczekajmy, może ktoś wie coś więcej i napisze, jak nie to wypada przeprowadzić konsultacje, czy nie będzie kolizji niniejszej metody z Ustawą, bo wówczas nie widzę większego problemu wprowadzenia tej metody jako legalnej i zapisania jej w RAPR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Pytanie czy na pewno się dzieje, też o tym słyszałem.Poczekajmy, może ktoś wie coś więcej i napisze, jak nie to wypada przeprowadzić konsultacje, czy nie będzie kolizji niniejszej metody z Ustawą, bo wówczas nie widzę większego problemu wprowadzenia tej metody jako legalnej i zapisania jej w RAPR.Swoją drogą- jako najbardziej zainteresowani tematem, największe ognisko spina w polskim Internecie może jakąś petycję powinniśmy wysmażyć, by zachęcić gremia decyzyjne PZW do wyjaśnienia/doprecyzowania przedmiotowej sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Swoją drogą- jako najbardziej zainteresowani tematem, największe ognisko spina w polskim Internecie może jakąś petycję powinniśmy wysmażyć, by zachęcić gremia decyzyjne PZW do wyjaśnienia/doprecyzowania przedmiotowej sprawy?O tym właśnie myślę. Możę by porozmawiać z @Friko i taką zabójczą petycję z jerbaita wysłać z "naszymi podpisami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Nie ma innej drogi, bo zasypywanie skrzynki pocztowej przy ulicy Twardej indywidualnymi głosami nie będzie miało takiego wydźwięku.Jak to zrobić technicznie? Jesteśmy w pewnym stopniu reprezentatywną grupą zbiorowości wędkarskiej, podejrzewam, że byłoby to wygodne również dla PZW gdyby ....chciało rozmawiać. Element konsultacji mieliby opracowany i to dość szybko i wszechstronnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Może w złym wątku , źle szukam ,a szukałem trochę u wujka g. i w przepisach , może źle szukałem . Moje pytanie dotyczy samej kontroli PSR .Czy strażnik PSR ,przed przystąpieniem do czynności sprawdzających ,tj. przynależność osoby kontrolowanej do PZW ,jej posiadanie aktualnych opłat , wpisu dot.łowiska ,przy okazji danych osobowych , itp. ,jest zobowiązany do wylegitymowania się z imienia i nazwiska, czy wystarczy tylko hasło "Dzień dobry , kontrola PSR , proszę przygotować dokumenty do sprawdzenia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 jest zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Witam.Nie jest zobowiązany, z racji tego iż czynności te wykonuje społecznie, w odróżnieniu od np. policjanta, który musi zawsze podawać przy tego typu czynnościach imię, nazwisko i stopień służbowy.Strażnik SRR jest zobowiązany do okazania blachy i na życzenie osoby kontrolowanej, dokumentów, czyli legitymacji SSR.Inna sprawa że jeżeli na wstępie kulturalnie "wyklepiemy" osobie kontrolowanej taką pęłną formułkę z dzień dobry, przedstawieniem się, okazaniem legitymacji z naszym zdjęciem i zaakcenowaniem że jest się strażnikiem SSR tego a tamtego powiatu, to nie daje się na wstępie żadnego powodu do ewentualnej pyskówki ze strony osoby kontrolowanej. która po prostu nie wie że SSR nie musi się przedstawiać z imienia i nazwiska Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Witam.Nie jest zobowiązany, z racji tego iż czynności te wykonuje społecznie, w odróżnieniu od np. policjanta, który musi zawsze podawać przy tego typu czynnościach imię, nazwisko i stopień służbowy.Strażnik SRR jest zobowiązany do okazania blachy i na życzenie osoby kontrolowanej, dokumentów, czyli legitymacji SSR.Inna sprawa że jeżeli na wstępie kulturalnie "wyklepiemy" osobie kontrolowanej taką pęłną formułkę z dzień dobry, przedstawieniem się, okazaniem legitymacji z naszym zdjęciem i zaakcenowaniem że jest się strażnikiem SSR tego a tamtego powiatu, to nie daje się na wstępie żadnego powodu do ewentualnej pyskówki ze strony osoby kontrolowanej. która po prostu nie wie że SSR nie musi się przedstawiać z imienia i nazwiska Pozdrawiam.Pytanie było o PSR a nie SSR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybspinn Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 To w końcu jak, można czy jednak niemożna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 pieniądze leżą na ziemi...RAPR:V. DOZWOLONE METODY POŁOWU:2.1.Łowienie ryb metod ą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. W kwestii interpretacji to mi wychodzi, że łowić można wyłącznie plecionką. Żyłka nie jest linką. Ha! Czas się zabrać za przeglądanie "wieści znad wody" i pisanie donosów na kłusoli z forum! (Elementami liny są skręcone (zawite) śrubowo druty (włókna) lub żyły ze skręconych uprzednio drutów (włókien), albo liniska ze skręconych uprzednio żył. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Nie widze tutaj problemu z przepisami i nie wydaje mi sie, ze nalezaloby zmieniac definicje w RAPR. Nigdy przepisy nie beda jednoznaczne, jak juz Adas napisal. To nie jest mozliwe do osiagniecia. Po prostu nie mozna pozwalac zeby debile te przepisy interpretowali i ich decyzje mialy jakies znaczenie. NIestety widze, ze w PL byle gamon bez szkoly moze to robic. Wystarczy zeby zalapal sie do PSR... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zmiany, zmiany ,zmiany.Poprzedni RAPR jest już nieaktualny, od 1 stycznia mamy nowy:http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_od_1012020r.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 cyt: "spisał go, bo miał przygotowaną wędkę w łodzi do drop shota." Mam fiuta to znaczy, że Policja ma mnie spisać jako potencjalnego gwałciciela ? W oczy można takiemu strażnikowi powiedzieć, że jest IMBECYLEM. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zmiany, zmiany ,zmiany.Poprzedni RAPR jest już nieaktualny, od 1 stycznia mamy nowy:http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_od_1012020r.pdfHehe nieaktualny powiadasz na 2 okregach łowie i w obu skopiowano zeszloroczny RAPR i nazwano go 'regulaminem połowu'. Nie zmieniono nawet zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Zapewne masz rację ale nie można już narzekać na "władzę centralną".U mnie nazywa si ę to "Zasady-prowadzenia-amatorskiego-połowu-ryb-w-2020" i ustala je zarząd okręgu. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Panowie a tak przy okazji jak mam 1 federa zarzuconego to spinem mogę sobie też rzucić w miedzy czasie ? Ogólnie nie ma napisane że metod łączyć nie można . tylko że spin tylko jedna wędka co jest trochę bezsensownym zapisem bo jak inaczej dwoma na raz spiningować hehe a feeder tez 1 wiec dwóch wędek nie przekraczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi