Koza11 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Panowie a tak przy okazji jak mam 1 federa zarzuconego to spinem mogę sobie też rzucić w miedzy czasie ? Ogólnie nie ma napisane że metod łączyć nie można . tylko że spin tylko jedna wędka co jest trochę bezsensownym zapisem bo jak inaczej dwoma na raz spiningować hehe a feeder tez 1 wiec dwóch wędek nie przekraczam Jak dla mnie zapis o braku możliwości łączenia spinningu z inną metodą jest jasny i zrozumiały. W międzyczasie łowienia feederem możesz użyć innej metody gruntowej, bo spławikowa i feederowa w tym samym czasie jest męcząca dla oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Hehe nieaktualny powiadasz na 2 okregach łowie i w obu skopiowano zeszloroczny RAPR i nazwano go 'regulaminem połowu'. Nie zmieniono nawet zdania Zadam też trudne pytanie:W roku 2019 odbyły się walne zgromadzenia kół na których powinny być omawiane zasady amatorskiego połowu ryb na rok 2020. Zarządy kół otrzymały pisma z prośbą o wnoszenie wniosków dotyczących zasad.Czy złożyłeś na walnym jakiś wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 U nas (Okręg Zamość) jasno postawiono sprawę ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 U nas (Okręg Zamość) jasno postawiono sprawę [emoji16] Da się? Da się. Chociaż jeden normalny okręg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) I jaki jest problem napisać takie proste zdanie w całej Polsce...Zamość od Rzeszowa...tak blisko,a tak daleko:( Edytowane 16 Stycznia 2020 przez piter v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Wiem z doświadczenia że da się.Akurat drop shot mi umknął ( nic straconego jest już w okręgu do rozpatrzenia)ale wniosek o zakazie połowu na spławik nawet na przynęty roślinne na wodach krainy pstrąga udało mi się przepchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 I jaki jest problem napisać takie proste zdanie w całej Polsce...Zamość od Rzeszowa...tak blisko,a tak daleko:(Z całym szacunkiem dla działaczy ZO PZW, problemem jest średnia wieku i wszystko, co się tym wiąże .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 ZO PZW...Jurassic Park Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zadam też trudne pytanie:W roku 2019 odbyły się walne zgromadzenia kół na których powinny być omawiane zasady amatorskiego połowu ryb na rok 2020. Zarządy kół otrzymały pisma z prośbą o wnoszenie wniosków dotyczących zasad.Czy złożyłeś na walnym jakiś wniosek?Nie złożyłem ponieważ uważam że zasady połowu są już odpowiednio sformułowane. Śmieszy mnie natomiast mówienie o kolosalnych zmianach ktore miało niby nieść przerzucenie odpowiedzialności z władzy centralnej na okręgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Linka (główna) zakończona przynętą z haczykiem - dokładnie jak w Drop Shot . Nie ma wpisu zakazującego używania obciążenia , nie ma przepisu zakazującego przywiązanie do linki głównej innej linki czy linki z obciążeniem . Ale kto by chciał tracić czas na sądy gdzie i tak bez wsparcia dobrego adwokata wyrok może nieźle zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 A od kiedy drop shot jest zabroniony? Nic w regulaminie o tym nie ma. Kiedyś zakazane było łowienie wertykalne latem (czyli nie z lodu), w tej chwili od kilu lat nie ma tego zapisu, więc można. Czy mam ciężarek u góry czy u dołu nie ma to znaczenia. Nie jest to żaden sygnalizator brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (...)Kiedyś zakazane było łowienie wertykalne latem (czyli nie z lodu), w tej chwili od kilu lat nie ma tego zapisu, więc można(...)Wyciąg z ujednoliconego tekstu ... Warszawa, dnia 3 sierpnia 2018 r.Poz. 1476 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJz dnia 29 czerwca 2018 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym (...)Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:(...)12) wędką:(...)c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,(...) Tak że chyba nie do końca masz rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) W takim razie coś się zmieniło, bo wiem że było to wykreślone. Ale w sprawie drop shota, raczej zmian nie ma, wg mnie jest dozwolony. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Tomku, nic się nie zmieniło. Ustawa obowiązuje razem z rozporządzeniami właściwego ministra. Ten zapis był od zawsze i zawsze. Mógł się tylko znajdować w rozporządzeniu w trakcie zmian ustawy. Zniknąć też mógł z RAPR, ale istniał w nim zawsze zapis że w kwestiach nie uregulowanych regulaminem obowiązują przepisy ustawy, a w niej z kolei zapis o rozporządzeniu.Ktoś po prostu olał to wszystko a straż przymykała oko i tak powstało złudne przekonanie że można, bo "cały świat tak łowi"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Metoda spinningowa• Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż trzy haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. Kluczowy wyraz - zakończoną. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Piotr, rozmawiałem już wielokrotnie o tym z chłopakami z PSR i ze swoim przełożonym z SSR i wg nich drop shot jest dozwoloną metodą, spełniającą wymogi wędki spinningowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) To masz szczęście w okręgu rzeszowskim były już pierwsze mandaty.U mnie na szczęście jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją. (Okręg radomski).Choć z interpretacja przepisów pozostawia wiele do życzenia.Podczas ostatniego pobytu nad wodą wędkarz którego spotkałem twierdził że był kontrolowany przez PSR.Łowił metodą "na żywą rybę " z przyponem z żyłki na słonecznicę pozyskaną z tego samego łowiska.PSR stwierdziła że jest zakaz połowu na żywca i zamiast mandatu nakazała wypuszczenie rybek.Przejrzałem zezwolenie o ironio nie ma takiego zapisu jak u Ciebie w OM. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 A sandacze/okonie z opadu tez sa nielegalne ? Tez ciagle opuszczasz i podnosisz przyneta albo lowienie na gleboko schodzace crankbaity zwijasz idzie w dol robisz przerwe unosi sie . Lub lowienie na muchy bobby eyes linka zatapia muche a w przerwie mucha sie unosi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Panowie ale w DS ciężarek nie pełni funkcji sygnalizatora brań Edytowane 18 Stycznia 2020 przez K-Pon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Ale ciężarek jest elementem kończącym zestaw a według zapisu elementem kończącym zestaw musi być przynęta Edytowane 18 Stycznia 2020 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Wyciąg z ujednoliconego tekstu ... Warszawa, dnia 3 sierpnia 2018 r.Poz. 1476 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJz dnia 29 czerwca 2018 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym (...)Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:(...)12) wędką:(...)c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,(...) Tak że chyba nie do końca masz rację...Ale podczas łowienia na DS nie ma potrzeby podnoszenia i opuszczania przynęty w sposób ciągły. To trzeba robić z przerwami i nie dlatego żeby coś strażnikowi udowodnić , ale dlatego, że bardzo często brania są na przynętę nieruchomą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 A sandacze/okonie z opadu tez sa nielegalne ? Tez ciagle opuszczasz i podnosisz przyneta albo lowienie na gleboko schodzace crankbaity zwijasz idzie w dol robisz przerwe unosi sie . Lub lowienie na muchy bobby eyes linka zatapia muche a w przerwie mucha sie unosi .A co to ma wspólnego z wędkowaniem w pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Janusz, a nie zauważyłeś że ten mój wpis dotyczył stwierdzenia Tomka odnośnie Verticala i łowienia w pionie?? Tego że jakoby nie ma zapisów o tym że dozwolone jedynie pod lodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 A czym różni się DS, którym czasem też łowi się w pionie od verticala? W jednym i drugim przypadku nie potrzeba tego robić w sposób ciągły i być w zgodzie zapisem Ustawy. A na czym polega wykonywanie jakiejś czynności w sposób ciągły mogę wytłumaczyć Marian każdemu strażnikowi. No i niech w końcu ktoś wyjaśni autorowi tego przepisu, że łatwiej podhaczyć rybę szarpiąc podlodówką niż łowiąc verticalem. Bo przecież w tym niejasnym zapisie o nic innego nie chodzi, tylko o celowe podhaczanie ryb. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Jest wiele przepisów, które nie mają jasnego i sensownego sprecyzowania. Chociażby ten z przynętą do 5cm. Nie wiem kto wymyślił tą interpretacje co do mierzenia, chociaż to moje koło wnioskowało o ten przepis od 3 lat. Ja jako strażnik, liczę przynętę samą w sobie, bez steru, czeburaszki czy główki jigowej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi