Skocz do zawartości

Drop Shot - PSR Rzeszów wzywa do wyjaśnienia...

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a tak przy okazji jak mam 1 federa zarzuconego to spinem mogę sobie też rzucić w miedzy czasie ?  Ogólnie nie ma napisane że metod łączyć nie można . tylko że spin tylko jedna wędka co jest trochę bezsensownym zapisem bo jak inaczej dwoma na raz spiningować hehe a feeder tez 1 wiec dwóch wędek nie przekraczam  

Jak dla mnie zapis o braku możliwości łączenia spinningu z inną metodą jest jasny i zrozumiały. W międzyczasie łowienia feederem możesz użyć innej metody gruntowej, bo spławikowa i feederowa w tym samym czasie jest męcząca dla oczu.

Hehe nieaktualny powiadasz :D na 2 okregach łowie i w obu skopiowano zeszloroczny RAPR i nazwano go 'regulaminem połowu'. Nie zmieniono nawet zdania :)

Zadam też trudne pytanie:

W roku 2019 odbyły się walne zgromadzenia kół na których powinny być omawiane zasady amatorskiego połowu ryb na rok 2020. Zarządy kół otrzymały pisma z prośbą o wnoszenie wniosków dotyczących zasad.

Czy złożyłeś na walnym jakiś wniosek?

Zadam też trudne pytanie:

W roku 2019 odbyły się walne zgromadzenia kół na których powinny być omawiane zasady amatorskiego połowu ryb na rok 2020. Zarządy kół otrzymały pisma z prośbą o wnoszenie wniosków dotyczących zasad.

Czy złożyłeś na walnym jakiś wniosek?

Nie złożyłem ponieważ uważam że zasady połowu są już odpowiednio sformułowane. Śmieszy mnie natomiast mówienie o kolosalnych zmianach ktore miało niby nieść przerzucenie odpowiedzialności z władzy centralnej na okręgi.

Linka (główna) zakończona przynętą z haczykiem - dokładnie jak w Drop Shot  . Nie ma wpisu zakazującego używania obciążenia , nie ma przepisu zakazującego przywiązanie do linki głównej innej linki czy linki z obciążeniem  . 
Ale kto by chciał tracić czas na sądy gdzie i tak bez wsparcia dobrego adwokata wyrok może nieźle zaskoczyć 

A od kiedy drop shot jest zabroniony? Nic w regulaminie o tym nie ma. Kiedyś zakazane było łowienie wertykalne latem (czyli nie z lodu), w tej chwili od kilu lat nie ma tego zapisu, więc można. Czy mam ciężarek u góry czy u dołu nie ma to znaczenia. Nie jest to żaden sygnalizator brań.

(...)Kiedyś zakazane było łowienie wertykalne latem (czyli nie z lodu), w tej chwili od kilu lat nie ma tego zapisu, więc można(...)

Wyciąg z ujednoliconego tekstu ...

Warszawa, dnia 3 sierpnia 2018 r.

Poz. 1476 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 29 czerwca 2018 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym

(...)

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

(...)

12) wędką:

(...)

c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,

(...)

Tak że chyba nie do końca masz rację...

Tomku, nic się nie zmieniło. Ustawa obowiązuje razem z rozporządzeniami właściwego ministra. Ten zapis był od zawsze i zawsze. Mógł się tylko znajdować w rozporządzeniu w trakcie zmian ustawy. Zniknąć też mógł z RAPR, ale istniał w nim zawsze zapis że w kwestiach nie uregulowanych regulaminem obowiązują przepisy ustawy, a w niej z kolei zapis o rozporządzeniu.

Ktoś po prostu olał to wszystko a straż przymykała oko i tak powstało złudne przekonanie że można, bo "cały świat tak łowi"...

• Like 1

Metoda spinningowa• Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż trzy haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince.

Kluczowy wyraz - zakończoną.

Edytowane przez PiotrCz

To masz szczęście w okręgu rzeszowskim były już pierwsze mandaty.

U mnie na szczęście jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją. (Okręg radomski).

Choć z interpretacja przepisów pozostawia wiele do życzenia.

Podczas ostatniego pobytu nad wodą wędkarz którego spotkałem twierdził że był kontrolowany przez PSR.

Łowił metodą "na żywą rybę " z przyponem z żyłki na słonecznicę pozyskaną z tego samego łowiska.

PSR stwierdziła że jest zakaz połowu na żywca i zamiast mandatu nakazała wypuszczenie rybek.

Przejrzałem zezwolenie o ironio nie ma takiego zapisu jak u Ciebie w OM.

Edytowane przez PiotrCz

Wyciąg z ujednoliconego tekstu ...

Warszawa, dnia 3 sierpnia 2018 r.

Poz. 1476 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 29 czerwca 2018 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym

(...)

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

(...)

12) wędką:

(...)

c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,

(...)

Tak że chyba nie do końca masz rację...

Ale podczas łowienia na DS nie ma potrzeby podnoszenia i opuszczania przynęty w sposób ciągły.  :D  To trzeba robić z przerwami i nie dlatego żeby coś strażnikowi udowodnić ;) , ale dlatego, że bardzo często brania są na przynętę nieruchomą.

• Like 1

A sandacze/okonie z opadu tez sa nielegalne ? Tez ciagle opuszczasz i podnosisz przyneta albo lowienie na gleboko schodzace crankbaity zwijasz idzie w dol robisz przerwe unosi sie . Lub lowienie na muchy bobby eyes linka zatapia muche a w przerwie mucha sie unosi .

A co to ma wspólnego z wędkowaniem w pionie?

A czym różni się DS, którym czasem też łowi się w pionie od verticala? W jednym i drugim przypadku nie potrzeba tego robić w sposób ciągły i być w zgodzie zapisem Ustawy. A na czym polega wykonywanie jakiejś czynności w sposób ciągły mogę wytłumaczyć Marian każdemu strażnikowi. No i niech w końcu ktoś wyjaśni autorowi tego przepisu, że łatwiej podhaczyć rybę szarpiąc podlodówką niż łowiąc verticalem. Bo przecież w tym niejasnym zapisie o nic innego nie chodzi, tylko o celowe podhaczanie ryb.

• Like 2

Jest wiele przepisów, które nie mają jasnego i sensownego sprecyzowania. Chociażby ten z przynętą do 5cm. Nie wiem kto wymyślił tą interpretacje co do mierzenia, chociaż to moje koło wnioskowało o ten przepis od 3 lat. Ja jako strażnik,  liczę przynętę samą w sobie, bez steru, czeburaszki czy główki jigowej :)

• Like 7