Skocz do zawartości

Duże obrotówki z chwostem na płycizny

Rraptor

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem jedynie tematy bliźniacze, ale nie do końca odpowiadające koncepcji, którą chce przedyskutować. 

Otóż poszukuję produktu / metody na wykonanie dużej obrotówki (15 cm i więcej) z obfitym chwostem, która bardzo płytko chodzi. Potrzebuję pociągnąć ją na wodzie nawet 30 cm gdzie stoją ryby 90+. Ewentualnie nada się taka, która da się pociągnąć na wodzie 50 cm / 70 cm - czyli wciąż bardzo płytko. Czytałem, że dobrą metodą jest obrotówka z bogatym chwostem, który po nasiąknięciu nadaje masy (da się rzucić sztywnym castem), a jednocześnie unosi blaszkę. Zna ktoś taki koncept?

K.

Buster 15 cm super shallow 58 gramów.

Łowię bardzo dużo z brzegu. Często nie jest to tylko płytka czysta woda ale też miejsca gdzie jest wszelkiego rodzaju 'zielsko' które skutecznie uniemożliwia łowienie czymkolwiek innym niż guma na offsecie. Jedną z ciekawszych odmian takiego łowienia jest łowienie w grążelach i tu zdecydowanie nie znalazłem alternatywy w postaci innej przynęty.

• Like 1

Mepps Winner #4 i 5, Lusox #2 i 3 bez obciążenia, Rublex Ondex #4, 5 i 6, to przynęty idealne do obławiania takich miejsc.

Szczególnie Winner i Ondex o szeroko wirujących paletkach, które stawiają duży opór w wodzie dadzą się prowadzić bardzo wolno i dosłownie 5 cm pod powierzchnią wody.

Są to jednak obrotówki relatywnie lekkie bo bezkorpusowe, więc łatwiej je rzucać spinningiem niż castem.

• Like 1

Tu jest recepta.Da się poprowadzić pod samą powierzchnią, sprawdzone.Jak dla mnie warunek to kij minimum 2,40.Przynajmniej ja takiego używam i moim zdaniem wystarczy,dłuższy nie zaszkodzi.

Poprowadzić zayebarkę da radę pod powierzchnią jak najbardziej, ale zależy o jakie odległości rzutowe chodzi. Te obrotówki przez swoją stosunkowo małą masę i duży gabaryt to straszne nieloty. Jak jeszcze mamy zamiar porzucać pod wiatr to robi się tragedia ;). Rzucałem nią w takich warunkach i nie wygląda to zbyt kolorowo

• Like 1

Mogę Ci zrobić takie obrotówki .

Robiłam w zeszłym roku dla wędkarza z Finlandii i sporo z nim rozmawiałam o tego typu technice połowu szczupaków.

w kilku punktach :

1- przynęt musisz mieć kilka w różnych wagach. Obrotówkę muszisz dobrać tak by dało się nią jak najdalej rzucić i...JEDNOCZEŚNIE nie płoszyć chlapnięciem szczupaków które stoją tuż pod powierzchnią. 

2- taka obrotówka nie może robić zbyt wielkiego zamieszania paletką ( nie nadaje się nic większego niż long 5-6 a najlepiej jeżeli będzie to typ paletki aglia ) .Płytka woda (30-50 cm ) gdzie jest pełno zarośli nie wymaga jakiejś potężnej fali hydroakustycznej którą wydaje właśnie np. long nr 7-8( wręcz jest to niewskazane ) to się przydaje ale na wodzie głębokiej i "dużej" 

3- Chwościk a w zasadzie chwost - najlepiej 2-3 członowy "przegubowy" jak mawiał ten gość z Finlandii. Materiały na chwościk mają olbrzymie znaczenie przy takiej przynęcie. Ja daje na początku sierść lisa (  średnio sztywne włosie ) stanowi to pierwszą część , 1 przegub ( piszę o tych przegubach więc wyjaśniam że mam na myśli dokładnie takie rozwiązanie jak w przegubowych dwu częściowych woblerach ) 1 przegub to właśnie ten lisek. 2 przegub to sierść królika , sporo delikatniejsza od siersci liska i zaczyna już ładnie pracować .Na koniec daję pióra marabuta bardzo mięciutkie , pracują dosłownie na stojącej wodzie.Taki chwost siąknie wodę i jest to przynęta dość ciezka która da się machnąć jak należy. Duży chwost to też możliwość regulowania sobie podczas łowienia wagi przynęty ( jeżeli masz sytuację że rzuciłeś obrotówkę a ta pacnęła w wodę tak że szczupak dał nogę to możesz po wyjęciu z wody odczekać parę sekund by woda z chwosta spłynęła i cała przynęta o parę gram będzie lżejsza i nie będzie robić takiego zamieszania przy wpadnięciu do wody.  

4- Przynęta musi właśnie praktycznie pracować na stojącej wodzie, nie może grzęznąć. Paletka musi się obracać przy jak najwolniejszym prowadzeniu.

Duże paletki producenci robią z reguły z grubszej blachy a taka paletka miota i daje potężne bicie. Większość handmadowców zaopatruję się w takie paletki i kręca na tym swoje obrotówki. Ja dla tego gościa z Finlandii zrobiłam paletki z mosiądzu 0,5 mm i 0,4 mm dodatkowo żeby zmniejszyć masę paletki ( co umożliwia jej wolniejsze prowadzenie )  powycinałam w niej wzory na wylot. Wszystko hula jak należy.

Obrotówki robię na kotwicach gamakatsu lub ownerach. Można sobie wybrać model czy ma to być "L" "X" czy "2X" ....

post-59098-0-22792700-1556617194_thumb.jpg

• Like 5

Poprowadzić zayebarkę da radę pod powierzchnią jak najbardziej, ale zależy o jakie odległości rzutowe chodzi. Te obrotówki przez swoją stosunkowo małą masę i duży gabaryt to straszne nieloty. Jak jeszcze mamy zamiar porzucać pod wiatr to robi się tragedia ;). Rzucałem nią w takich warunkach i nie wygląda to zbyt kolorowo

Należy wziąć jeszcze pod uwagę ważną rzecz,która lotnośc zdecydowanie poprawia-nasiąkanie chwosta wodą.

Ja rzucałem zestawem Daiwa Prorex 2,4m 28-56g,Abu Revo 4gen.+plecionka 25lb i powiem szczerze że na odległości nie narzekałem.Może dlatego że łowiłem w dość specyficznych warunkach-rozlewiska pomiędzy mini wyspami,wazniejsza była precyzja niż odległość.Przy tego typu przynęcie,stawiającej duży opór w powietrzu wiatr w pysk zawsze będzie miał negatywny wpływ na rzuty,to fakt.Tego nie przeskoczysz,trzeba się z tym po prostu pogodzić i zaakceptować :) .

• Like 1

Należy wziąć jeszcze pod uwagę ważną rzecz,która lotnośc zdecydowanie poprawia-nasiąkanie chwosta wodą.

Ja rzucałem zestawem Daiwa Prorex 2,4m 28-56g,Abu Revo 4gen.+plecionka 25lb i powiem szczerze że na odległości nie narzekałem.Może dlatego że łowiłem w dość specyficznych warunkach-rozlewiska pomiędzy mini wyspami,wazniejsza była precyzja niż odległość.Przy tego typu przynęcie,stawiającej duży opór w powietrzu wiatr w pysk zawsze będzie miał negatywny wpływ na rzuty,to fakt.Tego nie przeskoczysz,trzeba się z tym po prostu pogodzić i zaakceptować :) .

Co do chwosta, to prawda, jak namoknie jest lepiej, ale też szału nie ma. Przy pierwszych rzutach z suchym chwostem i rzucaniu pod wiatr robi nam się "mega tragedia" :lol:.

P.S Nie ma też co narzekać, bo każda przynęta ma swoje plusy i minusy. Plusem tej, na pewno jest robienie dużego "szumu" w wodzie, niczym mini helikopter ;).

Edytowane przez wilczybilet

Co do chwosta, to prawda, jak namoknie jest lepiej, ale też szału nie ma. Przy pierwszych rzutach z suchym chwostem i rzucaniu pod wiatr robi nam się "mega tragedia" :lol:.

P.S Nie ma też co narzekać, bo każda przynęta ma swoje plusy i minusy. Plusem tej, na pewno jest robienie dużego "szumu" w wodzie, niczym mini helikopter ;).

Tylko po co rzucać z suchym? Namoczyć przed rzutem aby w oko pod wiatr rzucając kotwicą nie dostać.

Mepps Winner #4 i 5, Lusox #2 i 3 bez obciążenia, Rublex Ondex #4, 5 i 6, to przynęty idealne do obławiania takich miejsc.

Szczególnie Winner i Ondex o szeroko wirujących paletkach, które stawiają duży opór w wodzie dadzą się prowadzić bardzo wolno i dosłownie 5 cm pod powierzchnią wody.

Są to jednak obrotówki relatywnie lekkie bo bezkorpusowe, więc łatwiej je rzucać spinningiem niż castem.

Dodał bym jeszcze Mepps Dorsal.

Oczywiście niedostępny w Polsce. Kraju dalekim od USA. 

Tu firma ciekawie pojechała z systemem antyzaczepowym. I offsetowo i chwostowo i antyskręceniowo.

post-47140-0-05821600-1556641092_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=f_nhA6bWwog

Edytowane przez P.Rozbiecki

OKI. Odpowiadam 

Ile taka 2X waży? Czy na srebrnych (szkierowych) Ownerach też możesz zrobić? Jaka jest długość od zaczepu do końca kotwicy (bez chwosta) ? 

Od zaczepu do  końca chwościka jest w tych większych modelach 20 cm waga takiej przynęty to max 24 g. Piszę max bo minimum to około 8-9 g. Czyli możemy mieć 8-9 g obrotówkę z chwostem wszystko 20 cm długości. Po nasiąknieciu wodą waga zwiększa się o 10 -12 g !! Czyli max może być i 36 g lub w wersji super lekkiej 18 g.

Da radę tym rzucać. Pod wiatr raczej ciężko ale jak szczupale metrowe widać to ja bym i pod wiatr machała jak wariat.

pisząc 2X 3X L X miałam na myśli moc kotwiczki - podwójnej grubości drut , potrójnej lub ultra light. 

Na szczupaki takie do metra to spoko zupełnie standartowe gamakatsu 2/0 lub 3/0 jeżeli może walnąć coś większego uu to tu bym założyła ownery wielkościowo  3/0 lub 4/0  i grubości 3X czy 4X - tego używają na sumy. Cięższe kotwiczki ale wytrzymają zwierza naprawdę grubego i można taką przynętę użyć nawet na sumy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Elusk - dokładnie o coś takiego mi chodziło. Przyłączam się do pytania godskiego w zakresie wag tych obrotówek i długości w cm. Jakie są parametry "L" "X" czy "2X"?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

to jeszcze raz wyjaśniam "L","X",2X" to tylko grubości kotwiczek.

A te obrotówki na zdjęciach mają paletki odpowiadające mepsowskiej aglii w rozmiarze 5 i 6 

Korpusy były do akurat tych ze zdjęcia były mosięzne ,przynęty ważą odpowiednio 18 g ( 17 cm długość z chwostem )  i 24 g( 20 cm długosc z chwostem ) - czyli w sumie jak na założenia że mamy tym łowić płytko dośc sporo ważą. 

Równie dobrze można zrobić korpusiki duuużo lżejsze . ( np bez problemu o 10 g  cała przynęta )

Wrócę jeszcze do tematu chwosta i użytych materiałów.

tuż za paletką jest sierść liska ( dość sztywna ) następnie idzie królik ( miękkie futerka dobrze faluje w wodzie ) i na samym końcu pióra z marabuta ( bardzo delikatne i pracujące praktycznie bez ściągania przynęty ) Czemu taka kolejność i takie materiały ?

Zrobiłam tak pod wpływem tego jak robią muddlery 

post-59098-0-70678400-1556640102_thumb.jpg

Czyli mamy sztywną sierść sarny i za nią sierść z królika . Sztywna sierść sarny daje jakby osłonę przed silnym nurtem i dzięki temu delikatne futerko z królika może sobie pracować osłonięte w cieniu sierści sarny.

W moich obrotówkach tych ze zdjęcia pióra z marabuta są dlatego właśnie na samym końcu.

Pomyśl też o wahadełkach. 

np. 15 cm 35 g kotwiczka ownera ST 4X rozmiar 4/0

post-59098-0-35019200-1556644428_thumb.jpg

lub ultra lekka blaszka z kwasówki 0,8 mm grubości 12 cm długości 15 g razem z kotwiczką 

post-59098-0-30387100-1556644609_thumb.jpg

niektórzy muszkarze marzą o takim płytkim łowisku z metrowymi szczupakami.. 

Duża mucha kijek jakiś switch i pełne szaleństwo.

Mucha może być w tym wypadku strzałem w 10

Edytowane przez Eluska
  • Like 2

jak nie znalazłeś to polecam Hidehook....

Około rok temu kilku lurebuilderom z forum poddałem pomysł na ten typ ochrony haka: wysoka podwójna  płetwa grzbietowa i pomiędzy nimi hak się chowa- niestety nie ma nic w ofercie :(

Właściwie to było przypomnienie- pamiętam coś w tym stylu jeszcze z czasów "końcowej komuny", miałem i rewelacja była na płycizny i kapelony.

Około rok temu kilku lurebuilderom z forum poddałem pomysł na ten typ ochrony haka: wysoka podwójna płetwa grzbietowa i pomiędzy nimi hak się chowa- niestety nie ma nic w ofercie :(

Megabass pewnie podsłuchał, a jego skopiowali Chińczycy [emoji6].

https://megabassusa.com/product/dark-sleeper/

US $2.33 51%OFF | 1 sztuk 75mm 13g przynęty połowów z realizacji sfałszowane miękkie przynęty połowów haki morze Trout SwimBait dla gitara basowa przynęty ryby realizacji silikonowe Pesca

https://s.click.aliexpress.com/e/no7p1oU

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 tygodnie później...