Skocz do zawartości

Wędkowanie z 12-latkiem na spinning

piotrek245

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam 12 letniego syna i chciałbym go wkręcić w tą "niecną" ;) metodę łowienia i w związku z tym mam pytanie-

czy młody może łowić na swoją wędkę a ja  na swoją czy też przysługuje nam jeden kij na dwóch ;)(ja oczywiście posiadam kartę i stosowne opłaty,młody nie ma) .

Pozdrawiam Piotrek.

To się chyba zmieniało ze dwa razy.

Obecnie jest w punksie 2, paragraf 1, podpunkt 6:

"6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę."

Czyli może łowić dzieciak i opiekun.

• Like 3

To się chyba zmieniało ze dwa razy.

Obecnie jest w punksie 2, paragraf 1, podpunkt 6:

"6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę."

Czyli może łowić dzieciak i opiekun.

Mówisz i masz...

Rzeczywiście w 2019 zebrano to w jedno miejsce, ale nadal na spinning może łowić opiekun i dziecko:

6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:

a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską – metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom wyklucza wędkowanie opiekuna na jedną wędkę.

B) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę.