Skocz do zawartości

Bolenie 2019

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

HMS Spinnermam
Muddler
Wielkie dzięki bo dziś te dwa woby otworzyły wodę i robiły robotę względem tzw. "pewniaków"

Gratuluję.

Zwracam jednak uwagę, że na JB obowiązują zasady publikacji zdjęć: http://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/

Dla bolenia minimum to 65cm.

Edytowane przez mario
  • Like 1

Miały być klenie, ale że jegomość pojawił się na miejscówce i raczej nie był subtelny....grzechem było nie spróbować...drugi rzut i nie wytrzymał.

Mierzony na szybko dwa razy w polowych warunkach, raz 71, raz 69 :) Także ryba +/- 70..

Wobler od Bryki, Plecionka 0.06, Dragon Ghost Buster, Daiwa Certate 2500. Pochodził trochę....

post-53156-0-90812700-1556735237_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

• Like 32

Pierwszy w sezonie i od razu Pan Bolesław, bo tak nazywam wszystkie 80+. Ten na zdjęciu 83cm, dał mi duuużo radości przy holu  :)  :)  :)

post-50112-0-56578700-1556987361_thumb.jpg

Przepraszam za "ładne kwiatki" ale miejscówka dość specyficzna, a niestety wielu tutejszych "wędkarzy" wali takie ryby w łeb  :angry:, więc maskowanie uważam za uzasadnione.

Edytowane przez robbertzam
  • Like 42

Dzisiejszy denny boleń jest godny uwagi :)

Pstryknął w uklejkę RH (10 cm, złota). Książkowo, w opadzie jak sandacz czy okoń.

Połknął bardzo głęboko, tylko linka wystawała.

W dniu dzisiejszym na moim odcinku Odry w ogóle nie było widać oznak żerowania bolenia. Bolenia? Żadnej ryby. Powierzchnia wody idealnie płaska, bez jakichkolwiek spławów. Martwa woda.

Skanowanie powierzchni i toni bez efektów. Pozostało przeczesanie dna. Dna płaskiego, bez przykos, kamieni. Czysty piasek i żwirek, po prostu stół bilardowy.

Jeśli dno, to ukleja RH.

Dlaczego?

Pan Robert mówił, na Bolenia nie ma przynęt doskonałych, próbować wszystko co jest pod ręką.

Odra w dość szybkim przepływie. Sześćdziesięciometrowy rzut centralnie w środek nurtu. Jeden, drugi (…) kolejny.

Za plecami ciemne chmury z deszczowymi smugami. Jeszcze kilka rzutów i koniec, czas wracać.

Rzut, kontakt z dnem, kilka obrotów, opad, rzut, kontakt z dnem, kilka obrotów i pstryk … zacięcie i gwałtowny odjazd. Boleń plus siła nurtu Odry to moc :)  I to lubię :)

Wybór uklei RH okazał się dobrą decyzją.

Dzięki Panie Robercie :)

To od Pana artykułów i późniejszych rozmów telefonicznych z Panem rozpoczęła się moja przygoda z Boleniami :)  :)

I tak jak u Pana, każdy Boleń wraca do wody.

post-67680-0-12908500-1557006665_thumb.jpg

post-67680-0-55526700-1557006708_thumb.jpg

Kilkunastosekundowa sesja fotograficzna i powrót do wody :)

Nie widać? Nie zdążyłem z pstryknięciem. Taki był szybki :)  Boleń i Odra to moc :)

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                          :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 38

Wczorajszy dzień nie należał do udanych. Po kilku godzinach notuje jedno branie wielkiej ryby, dawno takiej walki nie miałem, rozmiarowo blisko życiówki , niestety spada. Za to dzisiaj sobie odbiłem, długo zastanawiałem się gdzie pojechać, do tego stopnia, że zapytałem swojej drugiej połówki. Jechać na miejscówkę "w lewo" czy "w prawo"? Odpowiedz padła nr jeden i tam też pojechałem, to był strzał w dziesiątkę. Rzut po rzucie złowiłem dwa dobre bolenie :) Sezon na moje ulubione ryby i wędrówki po kochanej Wisle otwarty!

Dawid co to za wobler? Wygląda na jakiegoś bezstera....

Gość DAWIDspinn

Dokładnie Rapid od Bielika, łowię na niego 90 procent ryb. Uwielbiam ten wobler, idealnie pasuje pod moja taktykę łowienia boleni, czyli łowienie z dna lub w pół wody ;)

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 2

Dokładnie Rapid od Bielika, łowię na niego 90 procent ryb. Uwielbiam ten wobler, idealnie pasuje pod moja taktykę łowienia boleni, czyli łowienie z dna lub w pół wody ;)

...haha też nim ostatnio katuje na bogato, ale jakoś nie poznałem. Dziwnie się ułożył :)