guciolucky Opublikowano 1 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) Możecie to spotkanie nazwać jak się komu podoba, wszyscy, którzy przyjadą będą sami czuli na własnej skórze co kto jest wart i jak trzeba się postarać aby ryba dała się wyrolować, kto połowi zapadnie w naszej pamięci na długo bo łowisko jest z typu tych wymagajacych... Wracając do konkretów, większość osób zdecydowanie woli termin na przyszły rok więc niech tak będzie, sprawdzę kiedy można by skorzystać z noclegów w akademikach, jeśli ktoś będzie miał ochotę na coś lepszego to mamy zaraz obok hotel Park...Na miejscu jest też market, miejsce na ognisko...chyba nic więcej nie jest nam potrzebne... Po wodzie pływamy o sile własnych mięśni bez silników. Edytowane 1 Września 2019 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Gucio ja uwielbiam poznawać nowe łowiska, wierz mi. W tym roku zaliczyłem pierwsze morskie bolki i byłem bardzo zawiedziony, że pogoda pozwoliła mi je łowić tylko dwa dni na tygodniowym urlopie. Co do "zawodów" to ja nigdy w żadnych udziału nie brałem. Więc nie chodzi o żadne punkty ani uścisk dłoni prezesa. Przemyśl kilka łowisk, żeby było ciekawie. Długie to wiadomo, masz to bajoro od belly boata. Jak będą powiedzmy dwa dni to ja się na Kortowskie nie wybieram, bo szansę na bolka to tam mam jak na spotkanie Yeti. Gdyby się dały łowić to byś je tam łowił. Na bank próbowałeś. Zaproponujesz kilka łowisk i każdy próbuje gdzie chce. Bardzo chętnie zmierzę się bolkami z prawdziwego jeziora a nie z jakiejś zaporówki. Tam chyba jeszcze Redykajny są z bolkami prawda? No ale to zaporówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Morskie bolenie to zaczyna być bardzo ciekawy temat. Sam leciutko wsiąkłem. Mimo, że na co dzień unikam łowienia bolków jako zabawy nudnej to morskie a w zasadzie przyujściowe to fajna zabawa. Czy mi sie wydaje że te morski są mniejsze niż np. Odrzańskie? Nie widziałem żadnego rekordowego okazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Redykajny są bardzo fajne, to naturalne rozlewisko czyli jezioro przepływowe na którym zbudowano małą elektrownię więc śmiało możemy tam łowić i gwarantuję, że nie ma to nic wspólnego z typowym zbiornikiem zaporowym. Długie odpuszczamy bo tam nie można pływać. Może być jeszcze Mosąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Morskie to są dobre do nauki łowienia, biorą na wszystko i nie są płochliwe ich łowienie nijak się ma do łowienia boleni w jeziorach czy nawet rzekach, pewnie stąd zainteresowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Świt przywitany na pływadle, bolki średnio aktywne ale coś udało się wciąć. 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomus Opublikowano 1 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Wyeksponowana Ryba która raczej miała 8 z przodu ..... 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Morskie to są dobre do nauki łowienia, biorą na wszystko i nie są płochliwe ich łowienie nijak się ma do łowienia boleni w jeziorach czy nawet rzekach, pewnie stąd zainteresowanie.Z punktu widzenia osoby która ugania się za nimi z muchą, wygląda to zupełnie inaczej. Generalnie nie chcą brać na nic, czasem ino odprowadzą. Brak płochliwości jest jedynie pozorny, bo z jednej strony pływają niewzruszone kilka metrów od zatłoczonej plaży, a drugiej potrafią uciec od małej muchy. Bardzo frustrujące łowienie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Stykowiec odpływa do swojego królestwa 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mansik Opublikowano 4 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Odrzański bolo. 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Rzadko ostatnio wstawiam zdjęcia na jb.pl bo mi się znudziło ale teraz zrobię wyjątek pojechałem wczoraj z kolegą sprawdzić jak to jest z tymi boleniami na Rożnowie i kolorami ich płetw i faktycznie potwierdziło się że jak mają więcej niż 68cm to kolor płetw jest szary a jak mniejsze to pomarańczowy ten na zdjęciu ma prześwietlone słońcem za plecami ale wycieczka była na duży + 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Kuba redykajny to zaporówka tylko ma ze 100 lat. Zobacz że wokół płynie tzw. Stara Łyna. Elektrownie na Łynie zbudowali Niemcy dla potrzeb tramwaju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Największy z dzisiejszych 76cm reszta do 70cm , a pomiędzy nimi solidny sumek na boleniowym kiju 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Udało się przed nocną zmianą wyskoczyć na godzinke nad wodę. Nie dość, że sobie porzucalem trafiłem na aktywność boleni. Żerowaly już głębiej, brania w pół wody. Stały na końcu warkocza główki, praktycznie na zwolnieniu nurtu 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 (edytowane) Rzadko ostatnio wstawiam zdjęcia na jb.pl bo mi się znudziło ale teraz zrobię wyjątek pojechałem wczoraj z kolegą sprawdzić jak to jest z tymi boleniami na Rożnowie i kolorami ich płetw i faktycznie potwierdziło się że jak mają więcej niż 68cm to kolor płetw jest szary a jak mniejsze to pomarańczowy ten na zdjęciu ma prześwietlone słońcem za plecami ale wycieczka była na duży + No bo tak jest, to jest kolor płetw młodych zaporowych bolków. Na górskich zaporówkach rosną szybko, więc go tracą gdzieś między 65 a 70. Jak widzę "miszcza" z czerwonopłetwą 70+ to tylko mogę go śmiechem zabić. I żadne jego tłumaczenia nic nie wnoszą. Nawiasem mówiąc parę takich " potworów" widziałem w tym roku z Rożnowa:) Jedyna woda którą znam, gdzie to nie miało zastosowania to Jez. Tarnobrzeskie. Hamer tam natrzepał 80tek i było bez jakiejkolwiek zasady. Jedna miała czerwone płetwy, inna nie. A reszta prezentowanych to w zależności od ubarwienia. Na Żywcu kiedy były jeszcze ryby to samo. 65-70- czerwonawe płetwy. 75-80 ryba złotawa i płetwy szare. Słup to samo, średnia ryba tam łowiona to 68 z czerwonymi płetwami. Na 10 przerzuconych takich ryb, jedna konkretna, złoty odcień i płetwy bez czerwonego zabarwienia. Wstawiajcie dalej czerwonopłetwe potwory z Rożnowa Jak "miszcz" co ostatnio pokazał rybę złowioną spod garaży u Wiśniowskiego. TAAAAAki kaban:) I wszyscy łykają jak pelikany. Edit. Dawidspinn, to się nie odnosi do Twojego połowu. Fajnie popatrzeć. Edytowane 5 Września 2019 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Jeśli to co piszę będzie budzić jakiekolwiek wątpliwości, to odsyłam kolegów do @MichałAspiusFishing. Gościu ma na prawdę szeroką wiedzę na ten temat. Zapytajcie na prv, jak to jest z tymi kolorami i ubarwieniem. To sympatyczny miły człowiek, na pewno odpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) To jak to z tymi czerwonymi pletwami w końcu jest? W watku o Roznowie kolega pisze ze nawet 80tki je mają. Krzysiu nie brnij już w to dalej bo jest to trochę komiczne.Istotniejsze jest to że każdy kto tam pojedzie to łowi. No może nie każdy . Edytowane 6 Września 2019 przez wujek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Wczorajszy boleń około 80 cm z Wisły. Płetwy czerwoniutkie jeszcze bardziej niż na zdjęciu, aż się zdziwiłem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Jeśli to co piszę będzie budzić jakiekolwiek wątpliwości, to odsyłam kolegów do @MichałAspiusFishing. Gościu ma na prawdę szeroką wiedzę na ten temat. Zapytajcie na prv, jak to jest z tymi kolorami i ubarwieniem. To sympatyczny miły człowiek, na pewno odpisze. Myślałeś nad tą dostwka 45 min?Wszystko gra, tak jest .. ???? Nawet jeżeli chodzi o te czerwone płetwy.. Pamiętasz pewnie jak wysłałeś mi jakieś szproty..Odpisałem ci wtedy że jestem uczulonym na ten kolor jeżeli chodzi o Żywiec i nie chce tego ogladac... Wtedy to podłapales.. A co do pana Andrzeja..Ryba miała 79cm, jeżeli chodzi o mierzenie jest bardziej skrupulatny nawet niż ty ????I jeżeli jesteś takim wiernym skryto-fanem roznwsokiego majstra może czas wyjść z ukrycia i wysłać zaproszenie do znajomych że swojego fake konta na facebooku. Stalkerze23 ???? Edytowane 6 Września 2019 przez MichałAspiusFishing 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Dajta matka spokój z tymi płetwami, pisaliśmy o tym sporo i ani razu nie skończyło się to dobrze... Na pewno nie ma na razie 100% pewności ale zwykle kiedy obserwuje ryby z kontrolowanego tarła, odłowione w naturze to potrafią mieć w 100% czerwone płetwy, czy to reguła? Nie wiem bo zbyt mało takich prób zrobiłem. Ryby, które miałem w basenach czyli ze słoja, nie miały czerwonych płetw ale po roku w jeziorze to się zmieniało... Faktem jest, że rozmiar niespecjalnie odgrywał tu jakaś rolę. Być może ryby z Różnowa, w większości przypadków, mają kolor uzależniony od rozmiaru bo zwyczajnie starsze były "dzikie" a młodsze pochodzą już z zarybień lub są dziećmi wpuszczaków... Generalnie w tych samych wodach trafiałem ryby z siwymi i czerwonymi płetwami o ile były to wody otwarte w wodach zamkniętych gdzie była pewność, że w 100% ryby są wpuszczakami zwykle płetwy miały czerwone. Nigdy nie badałem u boleni jaki jest wpływ ubarwienia tarlaków na ubarwienie potomstwa a to może być kluczowe w, interesującym Was, temacie... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Czasem łowię bolki ze stojącej wody, zwykła glinianka, i jak widać nawet spore sztuki maja ładnie wybarwione płetwy. Może to o to chodzi? Edyta: na pewno nie są to ryby z hodowli, zostały zawleczone przy okazji zarybień rybami odławianymi w Odrze ze dwadzieścia-trzydzieści lat temu. Edytowane 6 Września 2019 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Gucio, wątpię, żeby PZW Nowy Sącz zarybiało Rożnów bolkiem. Mogę o to zapytać dyrektora bo się znamy. Od ok. dwóch dekad nie był nimi również zarybiany Żywiec. Piszę o wodach które znam. Nie wypowiadam się na temat Wisły, glinianek, Odry itd. A w Rożnowie, jest to co jest. Pojechał kolega, ryb połowił i potwierdza co było mówione. Ja nie muszę w nic brnąć. Ryby w tym zbiorniku tracą takie ubarwienie powyżej 70. Możesz się ze mną Gucio nie zgodzić, ale uważam, że to jest ubarwienie młodych osobników. Szybko tam rosną, są grube i wyżarte. Szczególnie teraz kiedy jest tam wysyp sieczki uklei, są mega upasione bo jest w opór łatwego do zdobycia pokarmu. Jak się złowi rybę konkretną, to tego ubarwienia nie ma, bądź jest zanikające tym bardziej im ryba większa. W Dunajcu powyżej Rożnowa jest Dokładnie to samo. Ryby 65-70 mają czerwonawe płetwy. Konkretne bolenie tracą takie ubarwienie. Mansik, który tych ryb przerzucił pewnie z ciężarówkę, w tym sporo ze mną z jednej łajby pływając po różnych zaporówkach mógłby się w temacie wypowiedzieć, no ale jest mu to nie na rękę z wiadomych powodów. Na siłę pewnie wszystko się da. Np złowić klamota nad Rożnowem i przerobić w PSie, tak, żeby wyszło, że nie mam racji. Edytowane 6 Września 2019 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Michał, daj już spokój... Poniżej sytuacja odwrotna, choć wiek ryb może być odwrócony w sensie, że mniejsza ryba jest prawdopodobnie starsza. Obie ryby jeziorowe. Zdecydowanie większy osobnik pomorski, jak widać, jest mdłoróżowopłetwy. Stalowy szprot mazurski Spasiony duży i szybkorosnący boleń pomorski Edytowane 6 Września 2019 przez guciolucky 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Się wtrącę. Pytanie do moda... Czy jest już wydzielony temat o kolorze płetw boleni ? Ewentualnie taki gdzie bez większych problemów panowie powyżej mogli by oficjalnie zmierzyć sobie kto ma dłuższego? Temat o płetwach wydaje się ciekawy natomiast docinki już nie. Kuba żeby była jasność nie chodzi mi o Ciebie [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Września 2019 przez Qcyk 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi