Skocz do zawartości

Bolenie 2019

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem w sumie co napisać...Próbowałem złowić jakiegoś jazia z powierzchni,ale mimo pięknej pogody i dość wysokiej temparatury nic nie wychodziło do żuczków.Trochę zrezygnowany założyłem calowe kopytko z zamiarem złowienia czegokolwiek.W pierwszym rzucie uderzył szczupak z 60cm,a po wypuszczeniu i którymś przeprowadzeniu przynęty-stop.Zacięcie,tępy opór.Przez dłuższy czas myślałem,że to kolejny,większy kaczodziób.Trochę nogi mi się ugięły jak zobaczyłem bolenia.Ryba walczyła zaciekle,a sprzęt miałem niezbyt przystosowany do łowienia rap.Dobrze,że spiningowałem z wody i mogłem spokojnie schodzić w dół.Dzięki temu nie musiałem aż tak mocno forsować holu.Po kilku minutach udało się podebrać rybę.Nawet nie miałem pomysłu jak zrobić dobre zdjęcie by pokazać gabaryty zdobyczy. Nieważne.Ważne są dwie rzeczy.Pierwsza-złowiłem pierwszego bolenia na spining w swojej karierze.Druga-ryba cała i zdrowa wróciła do wody.Piękny dzień.

Sprzętowo-Dragon Flash Slow Lure do 10g,żyłka 0,16mm i calowy Mannsik.

15289416_PhotoEditor_20191014_181030952.

15289417_PhotoEditor_20191014_181439148.

https://youtu.be/qsdSLCINt1w ' class='bbc_url' title='Zewnętrzny odnośnik' rel='nofollow external'> https://youtu.be/qsdSLCINt1w

Edytowane przez Ide52
  • Like 21

Przełom wakacji i jesieni to dobry czas na grube bolki.

attachicon.gif Bolek- na RH09.jpg

Po takiej Rybie z TAKA nasada ogona, "specjalisci" pokazujacy rybki z opisem 75 - 80 cm powinni sobie zapamietac, jak wyglada "gruby bolek" :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu
  • Like 3

Nasada ogona ma tu tak samo małe znaczenie jak dyskusja o kolorze płetw, bolenie ze zbiorników zaporywych potrafią być nawet dwa razy masywniejsze od takich z szybkiej Wisły, czy Odry, a te mogą być przy mniejszej masie dłuższe.

Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Jak nasada ogona wygląda jak dwa palce, które trzymają ta rybę... To każdy wie o co chodzi.

• Like 2

. Ze stojącej są po prostu masywniejsze [emoji4]

Póki co najgrubszy bolek jakiego tu pokazano to ryba Tomka Suleja z Odry. Dostałem ostatnio kilka fotek boleni z Odry nie ustępujących grubością, o ile nie przewyższających, te najgrubsze z zaporówek. Akurat masę robi dostępność i jakość pokarmu. Jak bolenie żerują na uklei 3-5 cm to się na niej nie upasą. Tak jest np. na Domasie gdzie 80% ryb ma 40-60 cm. Kiedyś przy zarybianiu takich leśnych jezior dostałem jednego bolenia około 70 cm. Miał on tam do jedzenia tylko sporej wielkości płotki. W tym roku została złowiony i miał 95cm.

• Like 1

Tu bolek zlowiony przeze mnie w tamtym roku też prawie 90, nie wstawiłem tej foty bo zepsułem, ale na niej widać, że z rzeki też może być mega gruby. Jednak 90 procent ryb jest szczuplejsza z wody płynącej niż że zbiornika, zlowilem bardzo dużo ryb ponad 70 w tym roku, i jeśli chodzi o masę wyglądały dużo skormiej niż te z zaporowek.

post-49243-0-39933800-1571239589_thumb.jpeg

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 18