Skocz do zawartości

Bolenie 2019

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie coś wymęczyłem!
67cm na oliwkową ukleję od Kolegi @Lolo
Rybki chyba też odczuwają ten upał, bo natlenianie trwało z 8 minut, ale dał radę,a odpływając szepnął, że się odwdzięczy po 90-tce!
post-60860-0-08150600-1564520744_thumb.jpg

Edytowane przez cyprys19
  • Like 35

Genialne. Do nas kiedyś w ten sam sposób przyczepiła się kaczka sierota w Szwecji na Hjälmaren - na środku jeziora. My ją w krzaki i z powrotem na miejscówkę łowić, a ta z powrotem do nas. Podobało jej się prywatne rescue. Niestety po kilku powrotach sytuacja stała sìę niekomfortowa emocjonalnie i trzeba było spier...ać. czułem się trochę jakbym skorzystał z okna życia.

• Like 9

Ten boleń to w zasadzie przyłów przy okoniowaniu. Długość ok. 75-80 cm, ale to ocena szacunkowa, na podstawie odległości pierwszej przelotki od końca dolnika, bo nie miałem ze sobą miarki. Skusił się na 6 cm larwę ważki od Cyprysa w kolorze kawy z mlekiem na 9 g czeburaszce. Wędka to Matagi Super Shore LL od Skalka, do tego Shimano Vanquish '12 C3000 oraz Egi Metal PE 0.5. Przeprawa była ciężka, bo nie dość że cieniutka plecionka, to jeszcze na najpłytszej szpulce Yumeya F3 ze słabym hamulcem.

post-47501-0-09304100-1564689709_thumb.jpg

post-47501-0-78173600-1564689793_thumb.jpg

• Like 32

Nie mierzony, ze stojącej wody. Kijek lexus mikado, shimano ultegra,fluorocarbon 0.14 i kajtek na 3 gramowej główce.
5bfbd529e6211467med.jpg

b64d6b809e09a2dcmed.jpg

Od kilku dni jeżdżę w miejsce gdzie udało mi sie namierzyć przyzwoite okonie. Na tym zbiorniku porządne pasiaki to już rzadkość bo presja przez cały rok jest znaczna . Przylowem tam czasem zdarzy sie sandacz. Ryba wzięła w opadzie i w pierwszej chwili podejrzewałem właśnie zanderka. Dopiero szeroka jak dłoń płetwa ogonowa dała mi do myślenia. Pomimo delikatnego zestawu starałem sie hol skrócić do minimum i po 7/8 minutach rybę udało sie podebrać. Do podbieraka jakoś nie chciał sie zmieścić wiec wyniosłem go jak dziecko na brzeg. Krótka sesja i jeszcze krótsza na szczęście reanimacja pozwoliła rybie w dobrej formie dopłynąć .

• Like 29

Dunajec po raz kolejny darzy ;) bez szału ale forumowe minimum spokojnie spełnione. Jedną ciekawą rzeczą było to, że podczas holu odprowadziło go trzech kolegów zupełnie jak mają to w zwyczaju klenie. Uderzył w 5cm bezstera. Przepraszam za zdjęcie ale musiałem je nieco poprzycinać...

14962810_P1000928.JPG

post-60687-0-37219800-1565335125_thumb.jpg

• Like 24

Co to za kijek ? Szukam czegoś na Wisłę o akcji med- fast .

Dzięki .Pozdrawiam.

Dragon HM80 Electra Dream, przetestowałem kilka innych podobnych wędek i ta najbardziej mi pasuje pod względem relacji czułości i mocy do łowienia na rzece. Komfortowo ogarnia mniejsze woblery i obrotówki, dobrze transmituje brania i pozwala siłowo zatrzymać rybę (oczywiście w granicach rozsądku). Hol widocznych ryb był szybki i kontrolowany, podobnie było z brzanami z nurtu.
  • Like 1

Cześć. Lowilem klasycznie do zmroku. Okonki skonczyly sie ok 21 jednak bylo tak fajnie- wialo i lało???? ze zostalem dłuzej. Na koniec dnia w miejcowce chlapnął sie boluś dwa razy i postanowilem sobie porzucać za nim. Jedyne co wygrzebalem w pudelku to rh 55 i to on dal wszystkie ryby. Także powiedzmy ze to nie przyłów choc wklejka do 9g srednio nadaje sie do takiej zabawy zwłaszcza ze kolega ze zdjecia był już słusznych gabarytów.

Pozdrawiam

• Like 1