Pablo_NL Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Witam serdecznie Szanownych Kolegów. Jestem tutaj kompletnie nowy, w dodatku jestem tylko karpiarzem... który chce w wolnych chwilach przeczesywać wodę nie tylko w poszukiwaniu karpia. Mieszkam i żyję w Holandii, więc wody u mnie pod dostatkiem, ryb też. W sumie gdy wsiądę do łódki lub pontonu 50 metrów od domu, to dopłynę praktycznie wszędzie. Nie zawsze mam czas i ochotę na kilkudniowe zasiadki i targanie 200 kg sprzętu karpiowego, czasami chciałbym wyjść z psiakiem na dłuższy spacer i przy okazji potrenować casting, popływać lub pojechać gdzieś autem i mieć wędkę pod ręką. Dlatego też chłonąc podstawową i suchą wiedzę, chcę kupić pierwszy casting - chyba najbardziej uniwersalny na początek - Abu Pro Max Combo z kijem 15-45, 198 cm. Plecionka 20 lbs i ....teraz zaczyna się zagwozdka...Woda jest tak zróżnicowana, że głowa boli, od płytkich i wąskich kanałów i polderów - 0,8-1,5m głębokości, z uciągiem i bez, poprzez szerokie i głębokie kanały z barkami, jeziora, żwirownie 40 metrów głębokości, po morskie zatoki. Rzek nie mam u siebie. Ryby w małych kanałach i jeziorach - wiadomo, to samo co wszędzie, ale już duże kanały i zatoki to wielki miks wszystkiego co żyje w wodzie słodkiej i słonej... Kwestia przynęt - co na początek? Szczupak, sandacz i czasami jakieś morskie stworzenie. Płytko i czasami głęboko. Kilometr od mojego domu mam ogromny kanał gdzie ludzie targają wszystko, łącznie z sumem. Niestety tubylcy niechętnie dzielą się wiedzą.Oczywiście z czasem nabywa się doświadczenia, ale jakie przynęty na start? Kilka, kilkanaście sztuk, najbardziej uniwersalnych? Co byście zaproponowali człowiekowi, który tak naprawdę zna dobrze tylko proteinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 blachy typu gnom i alga rozmiar 2-3 na trochę głębsze wody, trochę obrotówek na płytsze w rozmiarze 2-6 i jakieś gumowe przynęty na główkach jigowych typu keitech 4-5cali, cannibale/relaxy 12-15cm. I tak na wędce powiesz na raz jedną przynętę. Jeśli jest ryba to zawsze coś tam się uwiesi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) A jakieś jerki? Zaopatrzyć się też na początek, czy odczekać? Chodzi o to, że chcę kupić trochę więcej - wtedy cena znacznie niższa.Zapomniałem napisać, że często mam przy karpiowaniu przyłów przy zwijaniu zestawów w postaci szczupaka ok 70-90 cm, więc ryba jest i to dość spora. Przy okazji, jaką plecionkę preferujecie, 4x czy 8x? Edytowane 1 Maja 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Kup ze trzy sztuki tonących Sliderów 10. Każdy na inną pogodę i przejrzystość wody. I z castingiem proponuję stawiać pierwsze kroki na wodzie do dwóch metrów. Jerki idealnie obsłużą Ci taką wodę. Jeśli jest rybna, a jest, to łatwiej nauczysz się operować wędką i animować przynętą. Widowiskowość łowienia na takiej wodzie też większa. Z czasem złapiesz bakcyla, kupisz dłuższy kij pod duże gumy i wyruszysz na grube ryby na głęboką wodę. Ale to będzie wtedy, gdy już Ci się przestaną śnić karpie, a ich miejsce zajmie dzwięk terkotki w Ryodze w czasie odejść szczupaka 120+. Powodzenia na nowej drodze życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Karpie nie pójdą w odstawkę, przynajmniej nie całkowicie. To jedyna możliwość spędzenia czasu na łonie natury pod namiotem z żonką. Tutaj nie mamy lasów, a to co jest, to w Polsce nazywa się parkiem... Poza tym, terkotka nie zastąpi mi w całości dźwięku sygnalizatora o 4 rano i 20kg furii na wędce. Dwie różne przygody.Bardziej zależy mi na aktywnym łowieniu, szukaniu, przemieszczaniu, kontaktu przez cały czas z kijem. Karpiowanie jest mega fajne, ale czasami przynudza. Edytowane 1 Maja 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Użyj plecionki czterosplotowej. I kupując zestaw może wydaj trochę więcej na multiplikator. 220-240 gramowy z magnetycznym hamulcem. Chyba Tatula jest optymalnym rozwiązaniem. Nie zarżnie cenowo, a będzie służyć długo i sprawi dużo frajdy. Potem przekażesz żonie, jak przesiądziesz się na sprzęt z wyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Żonę mam opanowaną namioty, kije, pontony, łódki wywozowe i kręcioły już przechodziła. Abu Pro Max Combo za 70 euro na początek wystarczy. Być może później coś lepszego i cięższego będzie, no i w cenie bardziej adekwatnej. Pamiętaj, że to mój totalny początek... Z karpiowaniem też tak było, teraz musiałem wynająć extra garaż aby się pomieścić ze szpejem. Wszystko w swoim czasie i wraz ze wzrostem doświadczenia... Edytowane 1 Maja 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Furie to znajdziesz jak ci wariacki rozmiar suma siądzie , gdzieś wynajdziesz bolenie większych rozmiarów albo szatański metrowy szczupak zacznie walić świecę za świecą, bo takie też się zdarzają wariaty.Na początek , z mojego doświadczenia, też nie ma co kupywać taniego sprzętu bo można się zniechęcić. No chyba że jesteś zawzięty w nauce.Bardzo dużo pomaga czytanie na forum wszystkiego co związane z castngiem. Jest tego naprawdę dużo. Też kiedyś siedziałem tylko za karpiami, później były amury. Nie zamienił bym wtedy tego za nic. A później został wyprzedany sprzęt stacjonarny i zaczęło się gromadzenie sprzętu spiningowego Edytowane 1 Maja 2019 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) O.K. Abu Pro Max Combo doszedł, na sucho całkiem całkiem. Wziąłem ten zestaw na początek, jednak mam okazję jeszcze dobrać okazyjnie taki zestaw na trochę cięższe przynęty: Rozemeijer Qualifier V2 Power Jerk 190, 50-100g plus Shimano Cardiff 301a. Ewentualnie mogę zmienić na Abu C3, kij musi zostać. Czy takie połączenie ma sens i czy jest w miarę dobre? Edytowane 7 Maja 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Kije krótkie, poniżej 2m są fajne na belly boat,nie sprawia problemu z podebraniem ryby a krótki dolnik pozwoli lepiej operować wędka gdy mamy mało miejsca. Z brzegu lepiej korzystać z dłuższych wedek, lepiej ładują się podczas rzutu co przekłada się na dalsze odległości, dłuższy dolnik to większa dzwignia oraz komfort łowienia ciezszymi przynetami, dolnik pod pachą nie nadwyreza przedramienia a i podczas holu również to odczujesz. Z tanich kijów polecić mogę Abu vendetta, z tanich multikow kastking royal legend. Posiadam 6 wedek castingowych 2x vendetta, bulldawg,savage gear finezze, pinwod oraz shimano technium. 3 multiki daiwa lexa, tatula oraz wspomniany kastkung. Vendetta i kastking to koszt około 80 euro, będzie to zestaw funkcjonalny, łatwy w obsłudze i raczej niezawodny. Pzdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 To fakt, do gum przydał by się dłuższy kij.Sam kiedyś użwyałem kija 2m do jerków i gum. Jednak po zmianie kija na 240 dużo wygodniej jest rzucać i prowadzić gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Jeden kij musi mieć dwa metry, bo mam i ponton i łódź, jednak może faktycznie zastanowię się nad dłuższym drugim. Kwestia tylko, czy Rozemeijer czy Abu, no i czy bęben, czy niski profil. Nie chcę na początek wydawać majątku na nowe zabawki, bo znając siebie i tak za jakiś czas zmienię wszystko na to, co mi bardziej odpowiada. Już raz kupiłem to co proponowano mi namiętnie, że lepiej dopłać bo to i tamto... i tak po sezonie sprzedałem i wymieniłem na sprzęt "pod siebie". Tak więc ponawiam pytanie - drugi zestaw do jerkowania, ciężkiej gumy itd. do 50-100g, nie za drogi, ale dobry (wiem, dobry i tani to tylko pumeks jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 To jak ktoś by się pytał po ile są Salmiaki. Zaopatrzyłem się chyba na 5 sezonów Wszystko jak leciało, cały asortyment i wszelkie rozmiary były w tej cenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 2 za 12 i 4 za 12 ? ci Holendrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 W tym tygodniu wyprzedaż 2 za 12, ale tylko dzisiaj i jutro - 4 za 12. Jutro otwarcie sezonu na drapieżnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Jakie rozmiary? ale i tak, ja bym chłopie na twoim miejscu już leciał do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Wszystkie rozmiary i wszelkie modele z Salmo. Ja już byłem w sklepie, już okupiony jestem Wziąłem w sumie 24 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 To zrobiłeś dobry interes. W "sztandarowym" Fishing Mart, najtańszy 5cm to 27 zeta a 12 cm 57zeta. A ty kupiłeś po ok 13zeta Tylko brać. Szkoda, że przesył z NL taki drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Kupiłem Slaidery i Fatso 10/12 F i S, oraz kilka innych których nie znam jeszcze. Na kije Abu i Shimano 50%, na multiki 30% rabatu. Byłem rano o 9, to jeszcze byłem sam, o 10 zrobiło się mrowisko... Edytowane 24 Maja 2019 przez Pablo_NL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Bajka. Teraz nad wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 W tej cenie to pewnie nie wyszedłbym ze sklepu zanim nie wybrałbym wszystkich Skurczybyki łowne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabson Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 To jak ktoś by się pytał po ile są Salmiaki. Zaopatrzyłem się chyba na 5 sezonów Wszystko jak leciało, cały asortyment i wszelkie rozmiary były w tej cenie: 20190524_134523.jpgCześć Pablo. W jakim sklepie??Ja dzisiaj w Vismanii jerkbaity michela po 2e brałem.Jaki rejon w NL jesteś??Ja też z castem latam od zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabson Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 To zrobiłeś dobry interes. W "sztandarowym" Fishing Mart, najtańszy 5cm to 27 zeta a 12 cm 57zeta. A ty kupiłeś po ok 13zeta Tylko brać. Szkoda, że przesył z NL taki drogi No już nie jest znowu taka tragedia.....Zresztą ja np co 2 tygodnie jestem na weekend w domu w PL. I z polski mogę wysłać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 I wszystko jasne. Polacy wybrali Salmiaki... no bo Holendrzy nie mają pojęcia jak na nie łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Rozmawiałem z Holendrem i uświadomił mnie, że co roku na dzień przed oficjalnym otwarciem sezonu na drapieżniki mają takie obniżki. Wiem że zawsze jest Salmo i Spro i jeszcze kilka firm w rabatach, tak więc co miałem kupić to kupiłem na ten rok. W przyszłym sezonie potwierdzę wyprzedaż i przypomnę się na forum, jeśli ktoś by chciał - to kupię hurtem i mogę wysłać jakąś zbiorczą paczkę. Do tego sklepu (totalna wieś na uboczu) trafiłem dzisiaj całkowicie przypadkiem jadąc do pracy, i taki pozytywny zonk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi