BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 No już nie jest znowu taka tragedia.....Zresztą ja np co 2 tygodnie jestem na weekend w domu w PL. I z polski mogę wysłać....Ale towar się już skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Gabson, Nord Holland - okolice Amsterdamu, a sklep to chyba nawet nazwy swojej nie ma, nie mówiąc o sklepie on-line. Przede wszystkim specjalizują się w łowieniu morskim, ale trochę innych rzeczy też mają.Nie wykupili, byłem sam jako Polak a uwierzcie mi, że mieszkając na stałe kilkanaście lat poza granicami naszego kraju, Polaka rozpozna się z kilometra... Edytowane 24 Maja 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabson Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Ale towar się już skończył Panowie tutaj jest tyle sklepów wędkarskich , ile w pl żabek.......A niektóre wielkości hipermarketu.....Polecam zaglądać czasem na Visdeal.nl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabson Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Pablo, Ja okolice Rotterdamu... mógłbyś jakoś podesłać namiar na ten sklep?? podjechałbym sobie jutro.... Wybierałem się do Faunahengelsport albo Zoo&zo ale może ta bym podleciał... W vismani salmiaki po 6e były. Edytowane 24 Maja 2019 przez Gabson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabson Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Gabson, Nord Holland - okolice Amsterdamu, a sklep to chyba nawet nazwy swojej nie ma, nie mówiąc o sklepie on-line. Przede wszystkim specjalizują się w łowieniu morskim, ale trochę innych rzeczy też mają.Nie wykupili, byłem sam jako Polak a uwierzcie mi, że mieszkając na stałe kilkanaście lat poza granicami naszego kraju, Polaka rozpozna się z kilometra...Z tym rozpoznawaniem to nie do końca, Mi mówią że jestem albo z Grecji albo Usa chociaż z dziada pradziada Polak z Grodu Kraka... Hej Pablo Sorki ze przynudzam ale chociaż tylko potwierdź czy to ten sklep. J.J. Allanstraat 111, 1551 RC Westzaan, HolandiaHengelsport Lagerweij Zbieram sprzet na sezon i ze 4 sztuki bym zakupił bo w reszte juz sie obkupilem . Pozdrawiam Edytowane 24 Maja 2019 przez Gabson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Wysłłem Ci wcześniej namiary na whatsapp, ale tak, to ten sklep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Witam serdecznie Szanownych Kolegów. Jestem tutaj kompletnie nowy, w dodatku jestem tylko karpiarzem... który chce w wolnych chwilach przeczesywać wodę nie tylko w poszukiwaniu karpia. Mieszkam i żyję w Holandii, więc wody u mnie pod dostatkiem, ryb też. W sumie gdy wsiądę do łódki lub pontonu 50 metrów od domu, to dopłynę praktycznie wszędzie. Nie zawsze mam czas i ochotę na kilkudniowe zasiadki i targanie 200 kg sprzętu karpiowego, czasami chciałbym wyjść z psiakiem na dłuższy spacer i przy okazji potrenować casting, popływać lub pojechać gdzieś autem i mieć wędkę pod ręką. Dlatego też chłonąc podstawową i suchą wiedzę, chcę kupić pierwszy casting - chyba najbardziej uniwersalny na początek - Abu Pro Max Combo z kijem 15-45, 198 cm. Plecionka 20 lbs i ....teraz zaczyna się zagwozdka...Woda jest tak zróżnicowana, że głowa boli, od płytkich i wąskich kanałów i polderów - 0,8-1,5m głębokości, z uciągiem i bez, poprzez szerokie i głębokie kanały z barkami, jeziora, żwirownie 40 metrów głębokości, po morskie zatoki. Rzek nie mam u siebie. Ryby w małych kanałach i jeziorach - wiadomo, to samo co wszędzie, ale już duże kanały i zatoki to wielki miks wszystkiego co żyje w wodzie słodkiej i słonej... Kwestia przynęt - co na początek? Szczupak, sandacz i czasami jakieś morskie stworzenie. Płytko i czasami głęboko. Kilometr od mojego domu mam ogromny kanał gdzie ludzie targają wszystko, łącznie z sumem. Niestety tubylcy niechętnie dzielą się wiedzą.Oczywiście z czasem nabywa się doświadczenia, ale jakie przynęty na start? Kilka, kilkanaście sztuk, najbardziej uniwersalnych? Co byście zaproponowali człowiekowi, który tak naprawdę zna dobrze tylko proteinę? jerkbait.pl-jaki-multiplikator-na-początek ... na przykład, a potem cała reszta itp., itd., ..., choć jak widzę się spóźniłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 No tak to już u mnie jest. Jak coś mnie zainteresuje, to nie ma mocnych i przespanych nocy. Jutro obwieszony nowym sprzętem wbijam pontonem w oficjalne otwarcie sezonu w Holandii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 ...a ja czekam na relację z inauguracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 BOB, weź poprawkę na wiatr, że je w życiu nie rzucałem z multiplikatora Jutro będzie pierwszy raz. Ba, ja tylko karpiówki trzymałem w ręku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Rozumiem, ale weź pod uwagę, że ja najfajniejsze szczupaki na żywca (choć było to dawno temu) ... łowiłem na sprzęt karpiowy. Więc do roboty , do roboty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 No więc jestem po pierwszych krótkich wypadach nad wodę. Casting wciąga...Rezultaty niestety nie są zbyt ciekawe (kilka większych okoni i duuuuży leszcz za kaptur przede wszystkim uczyłem się nowej techniki. Brody na szczęście nie zrobiłem, ale nie mam jeszcze opanowanych do perfekcji tych "kocich ruchów" przy wyrzucie - to pamiątka z karpiarstwa...Powstał za to mały problem z dostawą zamówionych wędek, sklep w którym zamawiałem odezwał się dzisiaj i stwierdził, że z powodów logistycznych bla bla - kije mogą mi dostarczyć za około 6 tygodni. Więc kasa wraca na konto, a ja dalej zostałem z pierwszym zestawem (abu pro max combo 15-45g). Weryfikując co mi jeszcze potrzeba, doszedłem do wniosku, że na razie kupię jeszcze jeden kij - jakieś 40-100g przy długości max 200 cm (łowienie również z łodzi) do kwoty, powiedzmy 700 zł. Macałem Abu Vendetta 60-100, jakieś Spro do 120g. Miałem zamówionego Rozemeijera Qualifier V2 Jerk 50-100 i Westina W3 do 80g. Co ew. byście jeszcze mi polecili, lub też może są to dobre wybory na początek? Przynęty jakich będę na razie używał to max 80-90g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 To ma być typowa jerkówka? Jeśli nie to wybrał bym coś dłuższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Tak, w 80% jerki. 210 cm to max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Dostałem dobrą ofertę na Rozemeijera, Do wyboru mam Jerk-it oraz Qualifier 50-100. Co byście brali? Niestety nie za bardzo lubię korek, dlatego rozważam Qualifiera, ale co z blankiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Kolego Pablo !Przejrzalem watek pobieżnie. Ładnych parę lat mieszkalem w NL. Poczatkowo nie wędkowalem bo coż może byc w tych płytkich góra metr, a czesto 50 cm kanałach ? .A jest ryb od groma a pewnie jeszcze więcej. Zaznaczam ze tylko na tych płyciznach łowiłem i te uwagi dotyczą takich wód. Sprzętowo koledzy doradzili to i owo. Ja użytkowalem casting 2,1m 7-21g Przynety: rewelacyjne spisywała się gumka relaksa clonay, 8cm głowka 4-7 g, woblery z mikro sterem np rapala Max-rap. Najmniejsze salmo perche z najmniejszym sterem etc. Łowić najlepiej godzinę przed godzinę po zachodzie słońca, w dzień na tych płyciznach bez sensu, Nigdzie tyle metrowek nie złowiełem co tam. Niewatpliwa wada tych lowisk to mało inetresujące okoliczności przyrody. Edytowane 31 Maja 2019 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_NL Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Fakt, polderów do 1m mam wokół siebie setki kilometrów do przeczesania, zarówno z "buta", jak i z pontonu. Mam też kanały 6-8 metrów z uciągiem i bez, żwirownie które mają głębokość powyżej 40m, tak więc przekrój konkretny. Co do sprzętu to już zamówione Rozemeijery, będą u mnie we wtorek. Chciałem uzyskać tylko informację od kolegów, czy Jerk-it jest wart 100% wyższej ceny od Qualifiera. Niestety po dosłownie kilku wypadach nad wodę, już dostrzegam minusy combo abu, może nie tyle multika - bo do niego nie będę się czepiał na siłę, ale do kija. Zbyt miękki, mocno przeszacowany w górę. Niby 15-45, ale już powyżej 30g pojawia się brak komfortu w rzutach. No ale jak to mówią górale - jak się nie pzewrócis, to się nie naucys... Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Pablo_NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi