jacek.hetflaisz Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Testy nowego podbieraka całkiem całkiem ????, taki dość fartowny ten podbierak ????, szczupaczek 88cm ????. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 90cm na Dzień Dziecka Na rippera mannsa 10cm i wędeczkę do 20g.Zabawa przednia 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Wypad do Szwecji zapamiętam jako bardzo udany. Pozwolił zmierzyć się z fajnymi rybami, zweryfikować moje spojrzenie na łowienie dużych ryb i doboru sprzętu. W założeniu mieliśmy kusić je muchowo : płytkie obszary rozległych zatok jeziora, porośnięte grążelami i podwodnym zielskiem predysponowały do tej metody. Ofsetowe haki, spokojne prowadzenie między zielem miały dać efekty. Jak to w wędkarskim życiu bywa ryby i warunki zweryfikowały nasze plany Niestabilna pogoda, silne wiatry, nieaktywne ryby reagujące tylko na mocniejsze impulsy pod wodą ( średnie gumy zamiatające ogonkiem i jerki ) wytypowały casting jako metodę połowu cętkowanych zbójów. Dzięki niemu i przynęcie od Janusza ( Woblery z Bielska ) ustanowiłem swój PB wynikiem 84 cmFartowna przynętaNastępnego dnia udało się poprawić rybą 87 cm która jest obecnie moim największym szczupakiem Były jeszcze inne równie piękne i waleczne Pozostał mały niedosyt że olały moje muchowe przynęty i próby przechytrzenia ich za pomocą muchówki ale jest za to motywacja do planowania kolejnego wyjazdu i poczucia w końcu pulsującego ciężaru dużej ryby na sznurze NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 5 Czerwca 2019 przez bartsiedlce 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. shavt Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 10m ode mnie zrobił wielki młyn nie trafiając w gumę na offsecie. Zmieniłem na swoją 20cm z wkrętką bez obciążenia i jedną kotwicą. To była formalność, szybkie branie.Bardzo mocna ryba. Najlepiej zbudowany metrowy szczupak jakiego złowiłem Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dużą rybę, która spudłowała, po stokroć warto kusić. Na przełowionej wodzie daje takiemu cwaniakowi kilka- kilkanaście minut. Ale na mało uczęszczanych łowiskach próbuję w zasadzie do skutku. Zdarza się, że w tym czasie kilka razy zmieniam przynętę. Jeżeli tylko szczupak nie odczuł zbyt dotkliwie kontaktu z przynętą - weźmie drugi raz. O sytuacjach, w których ryba 90+, czy metr+ po złowieniu w ciągu kilkunastu minut do kilku godzin ponownie zameldowała się na haku, nawet nie wspominam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 (edytowane) Prawda i im dalej na polnoc tym wieksza determinacja szczupaków do powtórnego brania Zaraz ruszam przywitać się z moim szczupakiem ktorego złwiłem 3 razy, 2x2016 i 2018. Teraz z brzegu śmigam z suzuki RXF-16LB-662 i przy swojej lekkości muszę przyznać że na prawdę mocny kijek. Edytowane 5 Czerwca 2019 przez shavt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Na szerokości 65° na małych jeziorkach grążele w zdecydowanej większości ciągle pod wodą. Jeszcze bardzo wiosenna aura chociaż od wczoraj już przyjemnie ciepło.Swojego szczupaka nie spotkałem.. za kilka dni znowu spróbuję.I żeby na pisaniu się nie skończyło to jakiś forumowy stykacz po drodze się uczepił. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaro76 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Stary bandyta jak narazie największy w tym roku 105 Sent from my iPhone using Tapatalk Pro 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Nowa woda nowe możliwości. Przed drobnym ochłodzeniem brania zdecydowane i żadnej ryby poniżej 80cm Trzy sztuki z dzisiaj Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Witajcie, dzisiejszy post ku przestrodze,Wybraliśmy się dziś z kolegą na mały wypad, rybki nie brały, ale niestety nasze znalezisko na brzegu daje trochę do myślenia. Piękna mamusia ponad 110 cm dokładny pomiar był utrudniony ze względu na zapach poległa z winy jednego z naszych kolegów przez roztargnienie mam nadzieję.Otóż po zdjęciach zrobiliśmy małą sekcję w pysku znaleźliśmy slidera 10 z pechowo zapiętymi kotwicami za łuki skrzelowe co prawdopodobnie było przyczyną padnięcia.To co napawało nas zgrozą to przypon z drutu tytanowego o długości UWAGA 15 cm! oraz całkiem przyzwoitej grubości plecionką. Więc koledzy polując na mamusie dłuższe przypony! Dla takiej mamy 15 cm to moim zdaniem dużo za mało!Pozdrawiam. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ten wytrawny łofca wykazał się nielada fantazją stosując ochronę przed zębami o długości przynęty, gratuluję głupoty :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 To... Ile za tego slidera? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ja na wiosnę miałem obcinke wahadełka okoniowego z przyponem 25cm. Na szczupaka min. 40cm przyponu. I haki bezzadziorowe lub pozagniatane. Takiej przynęty w większości przypadków ryba pozbędzie się w kilka godzin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tłdk Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ja niedawno miałem taką sytuację, że szczupak, który wyszedł do Jerka Dorado drank 10cm, nie trafił w przynętę tylko obciął mi linkę tuż za przyponem (40cm). Przynęta była pływająca i pozostało mi tylko liczyć na to, że ryba nie ponowi ataku w momencie kiedy wabik wynurzał się kusząco bujając się na boki( bardzo często mam brania szczupaków w chwili takiej właśnie prezentacji owej przynęty). Na szczęście ryba odpuściła a ja zdążyłem podpłynąć do unoszącego się na powierzchni Jerka. Czasem, przy pechowym zbiegu okoliczności nawet te 40 cm przyponu może okazać się nie wystarczająco żeby nie zrobić rybie krzywdy i nie stracić przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Dlatego właśnie stosuje fc ok 1 m długości :-)nie ma szans aby trafił w plecionkę :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Dlatego właśnie stosuje fc ok 1 m długości :-)nie ma szans aby trafił w plecionkę :-)Też bym dał 1 m może nie z powodu, że mamuśka połknie przynętę i metr przyponu ale z powodu psychologicznego (widzialność linki) - niestety używam przyponów ok 45 - 55 cm powód prozaiczny przy rzutach z wody i posiadaniu przyponu ok 1 m jakieś 40 cm i krętkik (pomiędzy) wlazło by w przelotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 To... Ile za tego slidera?Zasili moją kolekcję bo w dobrym stanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Też bym dał 1 m może nie z powodu, że mamuśka połknie przynętę i metr przyponu ale z powodu psychologicznego (widzialność linki) - niestety używam przyponów ok 45 - 55 cm powód prozaiczny przy rzutach z wody i posiadaniu przyponu ok 1 m jakieś 40 cm i krętkik (pomiędzy) wlazło by w przelotki Jeśli nie używasz przynęt skręcających linkę, to polecam FC wiązany węzłem FG knot. Z tak zmontowanym zestawem możesz dać przypon dowolnej długości i podciągać przynętę pod samą szczytówkę. A jak Ci krętlik przy agrafce nie przeszkadza to i obrotówką można. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Włóczykij 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Co dzień to gdzieś w przerwie od pracy ładny szczupak się trafia Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Mnie też kiedyś przytrafiła obcinka poprzez zły celownik drapieżnika. Przynęta ok 8-10 cm i przypon 40 cm. Obciął ok 30 cm za przyponem. Wylowilem bo wobek na szczęście był pływający [emoji16] szczupak uderzył w momencie wpadnięcia wabika do wody na poluzowanej lince. Oczywiście anegdota nie usprawiedliwia używania zbyt krótkich przyponów. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 nie jestem fanem mnożenia nakazów i zakazów, ale być może nakaz stosowania przyponów powiedzmy min. 25 cm zredukowałby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Najwięcej ryb stało na kantach na 10 metrach, ale ta wyjechała na 14-15 metrach. Pierwsza metrówa wzieła na 10-11Woda bardzo zimna 9 -11 stopniŁowiliście na tych 14 metrach z windą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Z brzegu, bez windy, chociaż windy sprawdzam codziennie Przed 23 wzial więc już trochę słabo ze światłem było.Okołodziewięćdziesiątak. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Ale to tak się da z brzegu bez windy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Ale to tak się da z brzegu bez windy? Winda to by się przydała żeby te klocki wyjmować I jeszcze taka nieprzypadkowa chudzina 80+ z przypadkowego miejsca. Zaraz ruszam, wg moich obliczeń mam 47minut na łowienie Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi