Skocz do zawartości

Szczupaki 2019

welpa1809

Rekomendowane odpowiedzi

Od 11:50 to jest to koski. Na początku bystrza, pod 2 mostami i nieco niżej łowię pstrągi. W miejscu gdzie koski wpada do jeziora jest gwałtowny spad do kilku metrów i wszystkie szczupaki się tam ustawiają :)  Jesienią byłoby to dobre miejsce na grubego zwierza ale koski w tym czasie jest zamknięte :( 

https://www.youtube.com/watch?v=YAx0uMqCKyY

• Like 2

Fachowa koszula na upały :clappinghands: :clappinghands:ale rękawice to już nie bardzo :rolleyes: .

Rękawice z decathlon.pl... Jakoś pewniej się czuje przy wyjmowaniu kotwicy z pyska pajka... Niby antyprzecięciowe

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Gratuluję wyników Jarek????

Obtarcia tej największej ryby to nie są ślady po sieci. Gdyby szczupak się z niej uwolnił nie uszkodził by sobie szaty łuskowej bo nie ma możliwość żeby wypłynął z niej na wstecznym???? Jest to najprawdopodobniej jakaś choroba bakteryjna/wirusowa, podobnie jak w przypadku dużych szczupaków z Żarnowca.

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

Gratuluję wyników Jarek????

Obtarcia tej największej ryby to nie są ślady po sieci. Gdyby szczupak się z niej uwolnił nie uszkodził by sobie szaty łuskowej bo nie ma możliwość żeby wypłynął z niej na wstecznym???? Jest to najprawdopodobniej jakaś choroba bakteryjna/wirusowa, podobnie jak w przypadku dużych szczupaków z Żarnowca.

Mi to wyglądało jakby wpadła częścią pyska w rozdartą sieć i nie cofała się  a parła do przodu. To pierwsza ryba z takimi obrażeniami jaką tam złowiłem i koledzy co tam łowią też widzą pierwszy raz taki przypadek. No i rany były symetryczne , prawie identyczne po obu stronach . Odpadają obrażenie od plecionki (branie parę metrów od pontonu i hol siłowy) , czy od podbieraka ( chyba największy dostępny na rynku z gumowaną siatką ).

post-49222-0-12039200-1567342512_thumb.jpg

• Like 1

Mi to wyglądało jakby wpadła częścią pyska w rozdartą sieć i nie cofała się  a parła do przodu. To pierwsza ryba z takimi obrażeniami jaką tam złowiłem i koledzy co tam łowią też widzą pierwszy raz taki przypadek. No i rany były symetryczne , prawie identyczne po obu stronach . Odpadają obrażenie od plecionki (branie parę metrów od pontonu i hol siłowy) , czy od podbieraka ( chyba największy dostępny na rynku z gumowaną siatką ).

attachicon.gif rany.jpg

Według mnie są to objawy choroby. Jest to tzw. pomór szczupaka, czasami zwany też plamicą.

W warmińsko-mazurskich jeziorach dość często można spotkać szczupaki z objawami tej choroby w różnym stopniu jej zaawansowania. Często ryby po jej przebyciu mają charakterystyczne ślady-zabliźnienia. Na tym zdjęciu też je można zauważyć jako pozbawione łuski szare plamy z prawie zabliźnionymi ranami (środek kadru).

Niestety,choroba ta jest dla szczupaków groźna i powoduje wśród nich spore straty.

• Like 1

Tak duże ryby nigdy nie są łatwe do zlowienia. Jak się nie umie łowić to i miesiąc może nie wystarczyć. Uważam że wynik byłby bardzo dobry nawet na rybnej wodzie. Pokazuje to potencjał naszych jezior.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Tak urlop trwał miesiąc ale na wodzie byłem 14 razy . 6 dniówek a reszta to wypady pod wieczór lub z samego rana. Jeden dzień przeznaczyłem na trolling 47 cm szczupakiem ( prezent od znajomych któremu dałem szansę mu popływać) - trzy uderzenia ale tylko po jednym zostały małe ślady. Mój minimalny fotograficzny wymiar to 90 cm dlatego mało zdjęć. No i przynęty raczej duże, powyżej 17 cm , małe ryby się odbijały.

Ja jestem z wyniku zadowolony mimo że teraz wiem że mógłby być lepszy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 10

Tak upalnie i mimo to są otwarte na współpracę w ciągu 40 min 10 pajków melduję się na wędce, strasznie waleczne do końca nawet w momencie wyhaczania przynęty trzeba być ostrożnym żeby się nie nadziać na kotwice ponieważ ryby ciężko utrzymać w ręku. Sprawdza się zasada większa przynęta większa ryba, kolega używał przynęt mniejszych gabarytów co prawda łowił więcej ale ryby były mniejsze ,i mały bonus w postaci fajnego suma

032cc19bee43377950aa6be52e3adb31.jpgfe9cd5194a84202e8632ede5af3b74e4.jpg9d4be7212d78d1fc9311d309dd46c677.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 29

Szczupaki od kilku lat dostają u mnie tydzień czasu antenowego w trakcie sezonu.

Wtedy pakuję coraz to bardziej wymyślne wynalazki i udaję się na zachód celem ciągania przynęt za łodzią w hiszpańskim upale.

W tym roku udało się kilka szczupaków złowić. 

Tu taka jedna fotka, a szerszy opis wyprawy na moim blogu :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-555-pewnego-razu-na-dzikim-zachodzie-2019/

YQ6U3HyhywTuDaEZCZLJtLtKEPvzz1saG_6qd5NY

Mimo niekorzystnej perspektywy zdjęcia zapewniam, że ryba spełnia forumowe minium.

Sprzętowo to StC 25 lb, Daiwa Saltiga BJ, plecionka PE 1.5 i wobler SDR podany za łodzią.

Pozdrawiam

• Like 31

• 2 tygodnie później...