MARIUSZ 69 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Przewijały się w trakcie sezonu 70 /80 I w końcu coś grubego ,zagryzł spory kawał silikonu , trzy razy wychodził do przynęty aby w końcu mocno szarpnąć Matagim Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Od 11:50 to jest to koski. Na początku bystrza, pod 2 mostami i nieco niżej łowię pstrągi. W miejscu gdzie koski wpada do jeziora jest gwałtowny spad do kilku metrów i wszystkie szczupaki się tam ustawiają Jesienią byłoby to dobre miejsce na grubego zwierza ale koski w tym czasie jest zamknięte https://www.youtube.com/watch?v=YAx0uMqCKyY 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Takie tam... Zamiast do pracy to na wodę.. nowy ponton ochrzczony... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Widać, że woda fajna, czysta, ale jednocześnie trudna z powodu bujnej roślinności. Wziął na powierzchniowca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Takie tam... Zamiast do pracy to na wodę.. nowy ponton ochrzczony... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaFajne miejscówki Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Widać, że woda fajna, czysta, ale jednocześnie trudna z powodu bujnej roślinności. Wziął na powierzchniowca ?Można powiedzieć że na "dużego smużaka" Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Niezbyt często łowię na powierzchniowce, ale od czasu do czasu próbuję i nie mogę się doczekać porządnego i zarazem widowiskowego brania. Łowiąc na jerki kilka brań live zaobserwowałem, ale to nie to samo;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Takie tam... Zamiast do pracy to na wodę.. nowy ponton ochrzczony... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaFachowa koszula na upały :clappinghands:ale rękawice to już nie bardzo . Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Fachowa koszula na upały :clappinghands:ale rękawice to już nie bardzo .Rękawice z decathlon.pl... Jakoś pewniej się czuje przy wyjmowaniu kotwicy z pyska pajka... Niby antyprzecięciowe Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Letnie szczupaki ładnie się prezentują na tle roślinności w odróżnieniu od tych złowionych np.jesienią .Ciągle nie ma jedynki z przodu a tak niewiele zabrakło Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jbk Opublikowano 1 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) W tym roku dostałem urlop na cały sierpień. Cały miesiąc na Mazurach :-) Plan był taki aby łowić na muchę bo to ostatnio moja ulubiona metoda. Jednak nic z tego nie wyszło , łowisko na którym miałem łowić w tym roku miało bardzo brudna wodę. No cóż trzeba przeprosić się z castem. Pierwsze dwa dni obławiam pas trzcin po nawietrzenej , zawietrznej , inne miejscówki które mi dawały w latach poprzednich ryby. Bez brania, nawet stuknięcia czy odprowadzenia. No cóż trzeba zmienić łowisko. Woda czystsza , sporo brań ale ryby małe. Wracam na poprzednie łowisko. Znam je dość dobrze , łowię na nim kilka letnich sezonów a dwa lata temu robiąc mapę do echosondy przez trzy dni po przynajmniej 8 godzin dziennie wpatrywałem się w ekran odkrywając sekrety łowiska. W tym roku bez echa ale z obrazem tego co pod wodą w głowię zmieniam taktykę łowienia . Postanawiam się skupić na jednej z górek podwodnych , która jest przeważnie wolna i dała mi dwa lata temu PB wynoszące 118 cm. Górkę odwiedzam kilka razy dziennie licząc na branie dużych ryb które muszą ją odwiedzać i żerować na drobnicy i okoniach. Łowię na mcpike 21 cm z poprowadzonym zbrojeniem górą aby nie czepiać rogatka który porasta szczyt górki. Brań jest bardzo mało ale na kilkanaście wypadów udało się coś złowić 90cm 104 cm 108 cm i 119 cm które jest moim obecnym PB. Ryba ma obtarcia po obu stronach ciała , wygląda jakby się uwolniła z sieci. Budową ciała przypominała mi złowioną dwa lata temu 118cm. Po porównaniu zdjęć obu ryb leżących na macie jestem pewien że to ta sama ryba. Wzięła nawet na tą samą gumę , o tej samej porze dnia tylko po drugiej stronie górki. Sprzętowo : kij na blanku St.Croix 4c710hf , multik abu orra 2 winch , plecionka 8 splotowa p-line 0.26mm, przypon FC 0,9 mm. Przynęta mcpike 21 cm , każda ryba na inny kolor NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 1 Września 2019 przez bartsiedlce 84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) Gratuluję wyników Jarek????Obtarcia tej największej ryby to nie są ślady po sieci. Gdyby szczupak się z niej uwolnił nie uszkodził by sobie szaty łuskowej bo nie ma możliwość żeby wypłynął z niej na wstecznym???? Jest to najprawdopodobniej jakaś choroba bakteryjna/wirusowa, podobnie jak w przypadku dużych szczupaków z Żarnowca. Edytowane 1 Września 2019 przez Pumba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Gratuluję wyników Jarek????Obtarcia tej największej ryby to nie są ślady po sieci. Gdyby szczupak się z niej uwolnił nie uszkodził by sobie szaty łuskowej bo nie ma możliwość żeby wypłynął z niej na wstecznym???? Jest to najprawdopodobniej jakaś choroba bakteryjna/wirusowa, podobnie jak w przypadku dużych szczupaków z Żarnowca. Mi to wyglądało jakby wpadła częścią pyska w rozdartą sieć i nie cofała się a parła do przodu. To pierwsza ryba z takimi obrażeniami jaką tam złowiłem i koledzy co tam łowią też widzą pierwszy raz taki przypadek. No i rany były symetryczne , prawie identyczne po obu stronach . Odpadają obrażenie od plecionki (branie parę metrów od pontonu i hol siłowy) , czy od podbieraka ( chyba największy dostępny na rynku z gumowaną siatką ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n15 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Mi to wyglądało jakby wpadła częścią pyska w rozdartą sieć i nie cofała się a parła do przodu. To pierwsza ryba z takimi obrażeniami jaką tam złowiłem i koledzy co tam łowią też widzą pierwszy raz taki przypadek. No i rany były symetryczne , prawie identyczne po obu stronach . Odpadają obrażenie od plecionki (branie parę metrów od pontonu i hol siłowy) , czy od podbieraka ( chyba największy dostępny na rynku z gumowaną siatką ). rany.jpg Według mnie są to objawy choroby. Jest to tzw. pomór szczupaka, czasami zwany też plamicą.W warmińsko-mazurskich jeziorach dość często można spotkać szczupaki z objawami tej choroby w różnym stopniu jej zaawansowania. Często ryby po jej przebyciu mają charakterystyczne ślady-zabliźnienia. Na tym zdjęciu też je można zauważyć jako pozbawione łuski szare plamy z prawie zabliźnionymi ranami (środek kadru). Niestety,choroba ta jest dla szczupaków groźna i powoduje wśród nich spore straty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Tak duże ryby nigdy nie są łatwe do zlowienia. Jak się nie umie łowić to i miesiąc może nie wystarczyć. Uważam że wynik byłby bardzo dobry nawet na rybnej wodzie. Pokazuje to potencjał naszych jezior. Edytowane 16 Września 2019 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Tak urlop trwał miesiąc ale na wodzie byłem 14 razy . 6 dniówek a reszta to wypady pod wieczór lub z samego rana. Jeden dzień przeznaczyłem na trolling 47 cm szczupakiem ( prezent od znajomych któremu dałem szansę mu popływać) - trzy uderzenia ale tylko po jednym zostały małe ślady. Mój minimalny fotograficzny wymiar to 90 cm dlatego mało zdjęć. No i przynęty raczej duże, powyżej 17 cm , małe ryby się odbijały.Ja jestem z wyniku zadowolony mimo że teraz wiem że mógłby być lepszy.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Września 2019 przez bartsiedlce 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Trollingowałeś?! No bez jaj Nie wierzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Trollingowałeś?! No bez jaj Nie wierzę przynętą prawie 800 gramową to ja rzucał nie będę nie miałem wyboru , co nie zmienia faktu że nadal trolling uważam za metodę dla emerytów 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeżyna Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Zważywszy że sierpień tego roku to na pewno nie był najlepszy miesiąc na szczupaki, wynik bardzo dobry. A swoją drogą jezioro na pewno rybne. Sam znam kilka na Mazurach gdzie podobne wyniki są możliwe, ale na sierpień bym się nie pisał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Tak upalnie i mimo to są otwarte na współpracę w ciągu 40 min 10 pajków melduję się na wędce, strasznie waleczne do końca nawet w momencie wyhaczania przynęty trzeba być ostrożnym żeby się nie nadziać na kotwice ponieważ ryby ciężko utrzymać w ręku. Sprawdza się zasada większa przynęta większa ryba, kolega używał przynęt mniejszych gabarytów co prawda łowił więcej ale ryby były mniejsze ,i mały bonus w postaci fajnego suma Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal00 Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Z małego 14h zbiornika o dużej presji uchowało się śliczne cętkowane 99 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNSaNeMaN Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Wczorajsza 90 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Wrześniowy. Mikado fish fry 5,5cm hak 6. Edytowane 16 Września 2019 przez bartsiedlce 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Szczupaki od kilku lat dostają u mnie tydzień czasu antenowego w trakcie sezonu.Wtedy pakuję coraz to bardziej wymyślne wynalazki i udaję się na zachód celem ciągania przynęt za łodzią w hiszpańskim upale. W tym roku udało się kilka szczupaków złowić. Tu taka jedna fotka, a szerszy opis wyprawy na moim blogu : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-555-pewnego-razu-na-dzikim-zachodzie-2019/ Mimo niekorzystnej perspektywy zdjęcia zapewniam, że ryba spełnia forumowe minium.Sprzętowo to StC 25 lb, Daiwa Saltiga BJ, plecionka PE 1.5 i wobler SDR podany za łodzią. Pozdrawiam 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) To i ja się pochwalę, albo pożalę?Jak kto woli???? Edytowane 21 Września 2019 przez fish28 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi