Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wypada w porównaniu do Twojego phenixa fx? (gdzieś czytałem, że masz takiego patyka)

Mam fx 862.To dwa różne kije, fx to 8lb, natomiast qualia to uczciwe 12 lb mocy.

Fx normalnie jest w stanie podbić 5g główkę + smukła gumka(wyższe ciężary to już pełzanie po dnie) natomiast qualia od 5g zaczyna, kończy na 12-14g + guma.

• Like 1

Kiedyś miałem też zupełnie inne kije (do 18, a drugi do 28) ale mógłbym porównywać i napisać że do 28g nie był w stanie rzucić dobrze główką 5g, jednak był znacznie czulszy. Ale skoro piszesz że taki 12lb będzie wyczuwał skubnięcia okonków 10cm to co już mówić o 8 czy 6lb :)

Kiedyś miałem też zupełnie inne kije (do 18, a drugi do 28) ale mógłbym porównywać i napisać że do 28g nie był w stanie rzucić dobrze główką 5g, jednak był znacznie czulszy. Ale skoro piszesz że taki 12lb będzie wyczuwał skubnięcia okonków 10cm to co już mówić o 8 czy 6lb :)

No nie wiem jak te delikatniejsze konstrukcje, ale teraz woda (przynajmniej u mnie na zbiorniku ) jest bardzo czysta. W polaroidach widzę przy dobrym świetle, jak idzie za gumką taki okonek na 10cm i ją podskubuje. Wszystkie jego skubnięcia czuję, więc nie ma mowy " o wyczuwaniu" tylko o "czuciu".

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko.

Jest jakaś alternatywa w bankach Qualia dla Matagi TR76 Super Shore ML oraz M ?

Z danymi technicznymi sie zapoznałem, ale chciałbym zasięgnąć opini w kontekście porównania do Matagi.

Przemku myślę, że qualia o której rozmawiamy będzie bardziej uniwersalna jak te matagi. Główka 3-12g + smukłe gumki to pewnie matagi nie obsłuży, ale może Wojtek się wypowie w temacie i spróbuje porównać. Matagi miałem w ręku na sucho, słabo go pamiętam i mogę błądzić.

Mam Matagi SSL, SSML i rzeczoną Qalię. To są różne wędki, stosując terminologię Wojtka Matagi jest bardziej wściekłe. Bierze szczytem i przyrost mocy jest natychmiastowy. Qalia ma bardziej spolegliwą szczytówkę, po zacięciu moc przyrasta również efektywnie. Są równie czułe ale Qalia daje ten ułamek sekundy na reakcję a w Matagi od razu walnięcie w łokieć i łapa sama skacze. Wędki świetnie się uzupełniają choć Qalia więcej udźwignie przy rzucie. Sandacz 85 bez problemu a sumek ok. 20 kg. jako przyłów również bez problemu. Oczywiście tylko pod sandacza wykonane.

Edytowane przez starydrwal
  • Like 2

Czy bylby ktos tak uprzejmy i mial możliwość wstawić ugiecia , porownac i opisać dwa blanki XJB 702ML i XJBH 702 . Opisy znam z tabelki tylko jak to sie przeklada na rzeczywistość? Czy ten XJB mimo innego materialu do jiga pod sandacza podejdzie czy nie koniecznie?

O ile nie musi to być tzw szpada to XJB także się nadaje. XJBH jest lżejszy, co wiesz, szybszy, wydaje się sztywniejszy ale pod rybą oba mają dobre ugięcie. Przy prowadzeniu przynęty w zakresie rzutowym XJB ma ugięcie robocze szczytu ok 40cm, nie kładzie się ale delikatnie ugina. XJBH ma to ugięcie na mniejszym odcinku, około 23-25 cm.

Oba będą działały w zakresie opisanym. Jest to kwestia indywidualnych odczuć (wcześniej był temat cw XJB) ale wg mnie góra wyrzutu jest zgodna z opisem. Dół trzeba by nieco dodać z 1-2 gramy. Opis 10lb jest nieco asekurancki z uwagi na "użyszkodnika" np nie mającego doświadczenia. Podnoszenie na wysokomodułowym kiju sporej ryby czy hol ze szczytówką za plecami... XJBH jest do 18-tu, XJB do 14g opisowo więc nieco zakresem się różnią.

• Like 1