Jozi Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Jak wypada w porównaniu do Twojego phenixa fx? (gdzieś czytałem, że masz takiego patyka)Mam fx 862.To dwa różne kije, fx to 8lb, natomiast qualia to uczciwe 12 lb mocy.Fx normalnie jest w stanie podbić 5g główkę + smukła gumka(wyższe ciężary to już pełzanie po dnie) natomiast qualia od 5g zaczyna, kończy na 12-14g + guma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Kiedyś miałem też zupełnie inne kije (do 18, a drugi do 28) ale mógłbym porównywać i napisać że do 28g nie był w stanie rzucić dobrze główką 5g, jednak był znacznie czulszy. Ale skoro piszesz że taki 12lb będzie wyczuwał skubnięcia okonków 10cm to co już mówić o 8 czy 6lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Kiedyś miałem też zupełnie inne kije (do 18, a drugi do 28) ale mógłbym porównywać i napisać że do 28g nie był w stanie rzucić dobrze główką 5g, jednak był znacznie czulszy. Ale skoro piszesz że taki 12lb będzie wyczuwał skubnięcia okonków 10cm to co już mówić o 8 czy 6lb No nie wiem jak te delikatniejsze konstrukcje, ale teraz woda (przynajmniej u mnie na zbiorniku ) jest bardzo czysta. W polaroidach widzę przy dobrym świetle, jak idzie za gumką taki okonek na 10cm i ją podskubuje. Wszystkie jego skubnięcia czuję, więc nie ma mowy " o wyczuwaniu" tylko o "czuciu". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mam pytanko.Jest jakaś alternatywa w bankach Qualia dla Matagi TR76 Super Shore ML oraz M ?Z danymi technicznymi sie zapoznałem, ale chciałbym zasięgnąć opini w kontekście porównania do Matagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mam pytanko. Jest jakaś alternatywa w bankach Qualia dla Matagi TR76 Super Shore ML oraz M ? Z danymi technicznymi sie zapoznałem, ale chciałbym zasięgnąć opini w kontekście porównania do Matagi.Przemku myślę, że qualia o której rozmawiamy będzie bardziej uniwersalna jak te matagi. Główka 3-12g + smukłe gumki to pewnie matagi nie obsłuży, ale może Wojtek się wypowie w temacie i spróbuje porównać. Matagi miałem w ręku na sucho, słabo go pamiętam i mogę błądzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszche Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Mam Matagi SSL, SSML i rzeczoną Qalię. To są różne wędki, stosując terminologię Wojtka Matagi jest bardziej wściekłe. Bierze szczytem i przyrost mocy jest natychmiastowy. Qalia ma bardziej spolegliwą szczytówkę, po zacięciu moc przyrasta również efektywnie. Są równie czułe ale Qalia daje ten ułamek sekundy na reakcję a w Matagi od razu walnięcie w łokieć i łapa sama skacze. Wędki świetnie się uzupełniają choć Qalia więcej udźwignie przy rzucie. Sandacz 85 bez problemu a sumek ok. 20 kg. jako przyłów również bez problemu. Oczywiście tylko pod sandacza wykonane. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez starydrwal 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Czy w długości 2.30m i 10 lub 12 lb w dwóch częściach jest szansa że coś się pojawi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 @starydrwal o ktorym blanku Qualia piszesz? O XJB 702ML 3-14g 6-12lb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszche Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 XJBH702ML 7' 3-18g 4-10 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 XJBH702ML 7' 3-18g 4-10 lb a XJB 702ML 7' 3-14g 6-12 lb to zapewne dwie różne bajki.To pewnie Wojtek może je porównać, ale inny moduł, inna zbieżność wskazują na inną charakterystykę pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 XJB 702ML jest łagodniejsza, taki sobie fast. XJBH jest szybsza, ugięcie przesunięte do szczytu. Materiałowo mam odczucia takie, że jest bardzo podobnie do Super Shora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Czyli Wojtku o tym XJBH wspominałaś przez telefon? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Tak, o tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Tak, o tym.Dzięki.A nie masz tak jakimś zbiegiem okoliczności wedeczki na tym blanku w dobrej cenie;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Niestety nie mam gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Niestety nie mam gotowca.No ale może zbudować .U mnie obie qualie zagoszczą na dłużej, no chyba że wyjdzie na rynku coś lepszego od nich, oczywiście dla moich zastosowań.Póki co w 100% spełniają się w moich warunkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steniu7 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam.Ktoś powie może gdzie te blanki można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Czy bylby ktos tak uprzejmy i mial możliwość wstawić ugiecia , porownac i opisać dwa blanki XJB 702ML i XJBH 702 . Opisy znam z tabelki tylko jak to sie przeklada na rzeczywistość? Czy ten XJB mimo innego materialu do jiga pod sandacza podejdzie czy nie koniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 O ile nie musi to być tzw szpada to XJB także się nadaje. XJBH jest lżejszy, co wiesz, szybszy, wydaje się sztywniejszy ale pod rybą oba mają dobre ugięcie. Przy prowadzeniu przynęty w zakresie rzutowym XJB ma ugięcie robocze szczytu ok 40cm, nie kładzie się ale delikatnie ugina. XJBH ma to ugięcie na mniejszym odcinku, około 23-25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Szkoda, że nie ma XJBH do 35 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zobaczymy zatem, co to za cudo te blanki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 @woblerwz a tak zapytam proforma czy oba blanki działaja w tym samym zakresie i różnią sie jedynie progresja pracy ? czy z uwagi na uzyty do budowy material XJBH mimo mniejszego opisu (10 lb) podbije wiecej niz z opisu wynika wzgledem XJB (12 lb)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Oba będą działały w zakresie opisanym. Jest to kwestia indywidualnych odczuć (wcześniej był temat cw XJB) ale wg mnie góra wyrzutu jest zgodna z opisem. Dół trzeba by nieco dodać z 1-2 gramy. Opis 10lb jest nieco asekurancki z uwagi na "użyszkodnika" np nie mającego doświadczenia. Podnoszenie na wysokomodułowym kiju sporej ryby czy hol ze szczytówką za plecami... XJBH jest do 18-tu, XJB do 14g opisowo więc nieco zakresem się różnią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Dziękuję serdecznie za rzeczową odpowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy dysponujesz moze tym XJBH zeby zobaczyc ugięcie kija? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 W tej chwili nie mam. Stary Drwal ma gotowca, może w czasie wolnym coś cyknie. Blanki pewnie będę miał w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi