Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie wątek się rozwija to zapytam ponownie: który konkretnie blank czy blanki przypomina w pracy sławetne Matagi TR 76 Super Shore MH ?

Nie wiem czy bardziej uniwersalny nie jest XJB 702ML. Ja jestem nim zauroczony. Kompilacja niższych modułów węgla bardziej mi odpowiada jak taka sprycha od roweru. Sławek pod co to ma być? Ja łowię tym na zbiorniku wszystkie drapieżniki na lekko.

• Like 2

Kolego nyny w swoich porownaniach blankow xjb702ml i xjbhml piszesz,ze ten drugi jest bardziej finezyjny,spolegliwszy,subtelniejszy,a jednoczesnie twierdzisz,ze pociagnie 20g olowiu i gume 5".To dziwne,bo dla mnie ten pierwszy,ktory uwazasz za mniej finezyjny itd.nie pociagnie wiecej jak 15g plus 4"

Czytajac Twoje porownanie mozna odniesc wrazenie,ze xjb702ml to blank duzo mocniejszy niz xjbhml.

• Like 1

Kolego nyny w swoich porownaniach blankow xjb702ml i xjbhml piszesz,ze ten drugi jest bardziej finezyjny,spolegliwszy,subtelniejszy,a jednoczesnie twierdzisz,ze pociagnie 20g olowiu i gume 5".To dziwne,bo dla mnie ten pierwszy,ktory uwazasz za mniej finezyjny itd.nie pociagnie wiecej jak 15g plus 4"

Czytajac Twoje porownanie mozna odniesc wrazenie,ze xjb702ml to blank duzo mocniejszy niz xjbhml.

Tak i Nie, zaraz wyjaśnię.

Porównywałem:

XJB702ML - do 14gr, 12LB - i ten jest mniej finezyjny i targnie główkę 20gr co nie oznacza że to jego komfort - ja osobiście nie przeciążam blanków, typowa sandaczowa wędka.

XJBH702ML - do 18gr, 10LB - to ten jest finezyjniejszy, spolegliwszy i bardziej uniwersalny.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne - jak pisałem nie mogę już zedytować postu.

Edytowane przez nyny

Porównywałem:

XJB702ML - do 14gr, 12LB - i ten jest mniej finezyjny i targnie główkę 20gr co nie oznacza że to jego komfort - ja osobiście nie przeciążam blanków, typowa sandaczowa wędka.

XJBH702ML - do 18gr, 10LB - to ten jest finezyjniejszy, spolegliwszy i bardziej uniwersalny.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne - jak pisałem nie mogę już zedytować postu.

A to dziwne, bo przy opisach blanków ten XJBH702ML jest zrobiony z węgla o wyższym module, więc wydawałoby się że jest sztywniejszy 

• Like 1

A to dziwne, bo przy opisach blanków ten XJBH702ML jest zrobiony z węgla o wyższym module, więc wydawałoby się że jest sztywniejszy 

Opisy opisami, a rzeczywistość czasami bywa zaskakująca ;)

Gdybym nie użytkował obu to bym nie ferował wyroków, a tak woda weryfikuje. Zresztą przez zdecydowaniem się na Qualie pognębiłem parę osób z dużym doświadczeniem pytaniami, ich opinie i sugestie pokryły się z rzeczywistością.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Nie wiem czy bardziej uniwersalny nie jest XJB 702ML. Ja jestem nim zauroczony. Kompilacja niższych modułów węgla bardziej mi odpowiada jak taka sprycha od roweru. Sławek pod co to ma być? Ja łowię tym na zbiorniku wszystkie drapieżniki na lekko.

Właśnie pod drapieżniki na większą rzekę ze wskazaniem na sandacza, ale górą 35 gram skupionej masy pociągnąć musi bez żadnego problemu.

Edytowane przez Sławek Nikt

Byłem dzisiaj u p. Dudziaka. Mocno analizowałem blanki 701xjb i 701xjbh. Jest na forum właściciel wędki uzbrojonej na nich pod multi?

Pisz do uniwerso SpinWorld.... On ma Xjb702m w cascie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tak mi się te Qualie spodobały, że dzięki @Marcy$ wpadła mi PT572XUL w delfinie i delcie :)

Będzie igiełka do obławiania stref przybrzeżnych pewnego kanału gdzie sporo okonka i białorybu tam się czai.

I od razu ostrzegam nie jest to moje ostatnie słowo w temacie blanków Qualia, na horyzoncie już po mału się coś jawi, ale to na razie nie chce zapeszać ;)

• Like 1

Porównywałem:

Widzę, że mam kolejne źródło do wypytania :D Porównujesz dwa blanki które biorę pod uwagę. Jestem po 2 rozmowach telefonicznych z dwiema różnymi osobami mającymi na codzień kontakt z blankami qualia. Już byłem właściwie zdecydowany brać XJBH702ML ale zobaczyłem zdjęcia ugięcia... I niestety obawiam się, że będzie to zdecydowanie za mocny blank pod okonie... Sandacze jak najbardziej ok, ale okonie? ;)

Łowiłeś może obydwoma kijami? Czyli XJB i XJBH?

Widzę, że mam kolejne źródło do wypytania :D Porównujesz dwa blanki które biorę pod uwagę. Jestem po 2 rozmowach telefonicznych z dwiema różnymi osobami mającymi na codzień kontakt z blankami qualia. Już byłem właściwie zdecydowany brać XJBH702ML ale zobaczyłem zdjęcia ugięcia... I niestety obawiam się, że będzie to zdecydowanie za mocny blank pod okonie... Sandacze jak najbardziej ok, ale okonie? ;)

Łowiłeś może obydwoma kijami? Czyli XJB i XJBH?

No pewnie.

Dla mnie XJBH702ML - do 18gr, 10LB jest że tak ujmę bardziej okoniowy, niż XJB702ML - do 14gr, 12LB

O ile oczywiście ktoś ciężej łowi okonie.

XJB702ML to zdecydowanie sandacz.

Pytanie, gdzie jak i czym łowisz te okonie, bo może nie potrzeba aż takich kijków. Qualia ma również lżejsze znakomite okoniówki.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Jedni mówią, że ten do 14g i 12lb jest sztywniejszy, ma mocniejszy dolnik i ogólnie power. Gdzie i dzień słyszę, że jest dużo wolniejszy, głębiej pracuje niż ten do 10lb.

Totalnie wszystko się miesza... :)

Byłem już właściwie zdecydowany ale im głębiej brne w temat, tym ciężej podjąć ostateczną decyzję.

Czy jest potrzeba użyć aż tak mocnego kija? No może nie ma, ale w rozmowach jednoznacznie wskazane zostały mi te dwa modele. Pozostałe okazały się za słabe na moje potrzeby. Wyjściowo chciałem XJB682L :)

Potzebuje czegoś co obsłuży mi 7-9cm gumy + 4-8g główka. Z czego w większości nad wodą jego zadaniem ma być 5-7g + 7cm.

Przynęty to dość mięsiste i mocno pracujące gumy typu shad teez, cannibal, herring itd.