Jozi Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Cyt: Jedni mówią, że ten do 14g i 12lb jest sztywniejszy, ma mocniejszy dolnik i ogólnie power Prawdę mówią To z tego co piszesz, uważam, że XJBH702ML - do 18gr - będzie dobrym wyborem.Przemek ma obydwa i może porównać, więc raczej dobrze Ci radzi. Kije na okonia z qualii możesz mieć i 4 np. ja mam pod okonia XPSJ682L - super kijek pod główki 3-5 g i wszelakie smukłe gumki i jaskółki 2-3". Więcej pewnie komfortowo nie uciągnie, tym bardziej jakby miał gumki z szerokim agresywnym ogonem. Pod letnie okoniowanie z lekkim vankiem 2500 jest super zestaw!!!!!! Natomiast XJB702ML - tym łowię główkami 5-12 g + wszelakie gumki 2- 3" ewentualnie smukłe 4" i tu w niczym nie przeszkadza mi łowić, okonie, szczupaki sandacze czy bolenie. To nie jest tylko kij na sandacze, łowię tym na lekko wszystko co pływa w wodzie. Owszem kij 10lb będzie bardziej finezyjny, ale ten jest bardziej uniwersalny bo bez problemu wetniesz sandacza i w d olniku jest trochę więcej poweru jak w 10 lb. Wyboru musisz dokonać sam, ale typowo pod okonia szukałbym w kijach 6-8lb, natomiast ciężej pod okonia i bardziej uniwersalnie to 10-12lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) @Jozi: a wiesz, że taki sam tandem szykuje na wczesnowiosenne okoniowanie XPSJ682L + Vaniek 2500s 2019 Edytowane 16 Grudnia 2019 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Skora już wspomnieliście o XPSJ682L-wcześniej tez zwróciłem uwagę ,że to często wybierany model Qalii.Może ktoś wie jak on sie ma do Kraaga XF 5lb ( w wersji dwuczęściowej).Jakieś porównanie?który mocniejszy?Przeznaczenie-stricte okoń z łódki,90% gumki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 XSJ702L sam posiadam i łowię nim od lutego tego roku, fajna igła pod okonia....a co najlepsze to sandaczyki do 60cm wcina bez problemuKomfort 2-7g plus smukłe 2-3", piekielnie czuły kijek o dośc charakterystycznej pracy, pierwsze 30-40 cm delikatne później blank wyraźnie sie wzmacnia, jednak bez przesady, pod większa rybka zapracuje głębiej.Mam go oczywiście ubranego w Delfina i póki co nie szukam innej okoniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Skora już wspomnieliście o XPSJ682L-wcześniej tez zwróciłem uwagę ,że to często wybierany model Qalii.Może ktoś wie jak on sie ma do Kraaga XF 5lb ( w wersji dwuczęściowej).Jakieś porównanie?który mocniejszy?Przeznaczenie-stricte okoń z łódki,90% gumkiKraaga w rękach nie miałem więc się nie wypowiem, trzeba mieć oba równocześnie by je porównać.Jak kraagi Krzysiek opisuje z lekkim niedoszacowaniem, to można przyjąć, że powinny być praktycznie podobne w mocy.XSJ702L sam posiadam i łowię nim od lutego tego roku, fajna igła pod okonia....a co najlepsze to sandaczyki do 60cm wcina bez problemuKomfort 2-7g plus smukłe 2-3", piekielnie czuły kijek o dośc charakterystycznej pracy, pierwsze 30-40 cm delikatne później blank wyraźnie sie wzmacnia, jednak bez przesady, pod większa rybka zapracuje głębiej.Mam go oczywiście ubranego w Delfina i póki co nie szukam innej okoniówki.Hubert z Twojego opisu wynika, że jego krótszy brat ma podobne parametry .Ten krótszy mało obłowiłem ale już mam zdanie, że to mega kijek pod okonie, jakiś przyłów ( oby znowu nie tołpyga) też powinien obsłużyć. @Jozi: a wiesz, że taki sam tandem szykuje na wczesnowiosenne okoniowanie XPSJ682L + Vaniek 2500s 2019 Super kijek, ja wziąłem c2500 shg ze względu na wielkość szpuli, 2500 s to już średnica 47, według mnie do tego kilka trochę za duża, c 2500shg to 43mm średnicy. Jeszcze Mefi miał w promocyjnej cenie wraz z zapasową szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) U mnie coś delikatniejszego się pojawi z Quali xpsj642ul tak patrzę na parametry to będzie w razie co zapasik na jakąś większa rybkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie trochę mocniejszy robi się matagi ss LL jak nie przypasuje to już mam 2 opcje zastępcze xpsj682L lub xsj702L Edytowane 16 Grudnia 2019 przez bartosz311287 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Super kijek, ja wziąłem c2500 shg ze względu na wielkość szpuli, 2500 s to już średnica 47, według mnie do tego kilka trochę za duża, c 2500shg to 43mm średnicy. Jeszcze Mefi miał w promocyjnej cenie wraz z zapasową szpulą.Jak nie będzie mi pasował to mam jeszcze Complex Ci4+ 2500s, Stradic Ci4 1000, lub granatową Certatkę 2000 więc jest z czego dopasowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jak nie będzie mi pasował to mam jeszcze Complex Ci4+ 2500s, Stradic Ci4 1000, lub granatową Certatkę 2000 więc jest z czego dopasowywać Już nic więcej nie powiem .Jak w sklepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 . .Ten krótszy mało obłowiłem ale już mam zdanie, że to mega kijek pod okonie, jakiś przyłów ( oby znowu nie tołpyga) też powinien obsłużyć. To do XPSJ 682L?1.Jeśli tak jak oceniasz przekaz do ręki (to priorytet który preferuję, a nie obserwację szczytówki)-dlatego myślalem o Kraagu w najwyższym module.2.Da radę tym podbić 6-7g plus 2-3 cale ale tak na 6-7metrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 To do XPSJ 682L? 1.Jeśli tak jak oceniasz przekaz do ręki (to priorytet który preferuję, a nie obserwację szczytówki)-dlatego myślalem o Kraagu w najwyższym module. 2.Da radę tym podbić 6-7g plus 2-3 cale ale tak na 6-7metrach?Nie powiem Ci, bo najwięcej to łowiłem 5 g + smukłe gumki 7cm. Jak założysz 7g ołowiu + 3" to z 7m raczej będzie "ciąganie" jak podbicie. Dolnik da radę, ale szczytówka jest według mnie na subtelna na takie obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Nie powiem Ci, bo najwięcej to łowiłem 5 g + smukłe gumki 7cm.Jak założysz 7g ołowiu + 3" to z 7m raczej będzie "ciąganie" jak podbicie. Dolnik da radę, ale szczytówka jest wedługmnie na subtelna na takie obciążenie. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Nie powiem Ci, bo najwięcej to łowiłem 5 g + smukłe gumki 7cm.Jak założysz 7g ołowiu + 3" to z 7m raczej będzie "ciąganie" jak podbicie. Dolnik da radę, ale szczytówka jest wedługmnie na subtelna na takie obciążenie.Właśnie wypuściłem go z ręki, powyginałem go dla pewności i po mojemu tak jak przypuszczam, szczytówka jest zbyt subtelna na 7g ołowiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 xsj 7102ml ktoś używa ? jakieś spostrzeżenia , uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 xsj 7102ml ktoś używa ? jakieś spostrzeżenia , uwagi ?Też jestem zainteresowany tym blankiem, i widzę w nim kij pod pstrąga który obsłuży praktycznie wszystkie przynęty których używam u siebie na pstrągi tzn. Od jiga 2-3gram do wobkerkow 7cm typu minnow...Dzięki małej średnicy szczytu myślę że dobrze ogarnie te jigi, szczyt raczej nie będzie klekal pod wobler ami bo dość plunnie przechodzi w dół, tzn nie pracuje sam szczyt tak jak typowa jigowka..takie mam odczucia, jeszcze wiadomo kwestia zbrojenia..pracuje bardziej środkowo i wydaje się bardziej miesisty niż inne Qualie.. .dolnik mocny nie pałowaty pod rybka zapracuje, jest też czym zatrzymać... Macalem go na sucho, więc wrażenia są nieco inne niż na blanku uzbrojonym ale jakiś zarys jest.Parametry myślę że dobrze opisane. Po nowym roku myślę że się nim zainteresuje bo wstępnie takiego blanku szukałem który obsłuży jiga, wobler, obrotowkę, napewno wyląduje u mnie na warsztacie. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Stadko Qualii nieustannie i pomału się sukcesywnie powiększa Potrzebowałem dosyć specyficznej wędki i po wielu burzliwych dyskusjach, wszystkich za i przeciw, eliminacji potencjalnych kandydatów pozostała w boju Qualia PT642L......ale jest przedłużona, i specyficznie uzbrojona, nie w żadne torzity czy inne tytany. Niemodnie znaczy się i nie na bogato Priorytetem jednak przy budowie tej wędki było zgoła co innego, ale to w innym wątku opisane już było. p.s. Te kropeczki świecące to nie kurz czy paprochy, jedynie nutka ekstrawagancji i ożywienie projektu, żeby za smutno nie było pozdro Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 p.s. Te kropeczki świecące to nie kurz czy paprochy, jedynie nutka ekstrawagancji i ożywienie projektu, żeby za smutno nie było Jeśli bym miał oznaczyć na mapie lokalizację " porodówki" gdzie przyszedł na świat, wbiłbym szpilkę w ... Brzeg ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Jeśli bym miał oznaczyć na mapie lokalizację " porodówki" gdzie przyszedł na świat, wbiłbym szpilkę w ... Brzeg ???Szpilka byłaby bardzo dobrze zlokalizowana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Orientuje się może ktoś kiedy dostępny będzie blank XPSJ702UL i jakimi parametrami się cechuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Orientuje się może ktoś kiedy dostępny będzie blank XPSJ702UL i jakimi parametrami się cechuje?http://cagerods.pl/blanki-qualia/73-blanki-qualia.htmlWchodzisz i czytasz.Kiedy będzie dostępny?Zadzwoń np. do Wojtka i zapytaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Orientuje się może ktoś kiedy dostępny będzie blank XPSJ702UL i jakimi parametrami się cechuje?Bardzo szybka okoniowka z ultradelikatnym szczytem w granicach milimetra , zasygnalizuj , zatnij , wyciagnij , stosunkowo gruba ścianka przy niewielkiej zbieznosci , gnie się mniej chętnie niz xsj co daje wyraźnie większy zapas mocy w dolniku na przylowy czy bardziej dynamiczny hol oksa , blank raczej tylko pod jiga czy lekkiego dropsa. Co do terminu dostawy póki co nie wie tego nikt mimo że juz mialy być w kraju ale wiadomo wirus swirus troche namieszal, czekamy juz jakis czas bo rozeszły się jak bułki ale poczekac warto bo będzie też kilka nowych cukierków. Edytowane 19 Maja 2020 przez Profil_Nieaktywny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 I ja na te nowe cukierki w szczegolnosci czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 http://cagerods.pl/blanki-qualia/73-blanki-qualia.htmlWchodzisz i czytasz.Kiedy będzie dostępny?Zadzwoń np. do Wojtka i zapytaj.Nie ma tego blanku na wskazanej liście. To właśnie nowość która miała mieć premierę oficjalną, jeśli można tak napisać, w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Nie ma tego blanku na wskazanej liście. To właśnie nowość która miała mieć premierę oficjalną, jeśli można tak napisać, w maju3 chyba czy 4 z dziesięciu dostępnych zrobiłem, trochę Janusz żałował że nie wziął ich Odrazu jako serii tylko na próbę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Nie ma tego blanku na wskazanej liście. To właśnie nowość która miała mieć premierę oficjalną, jeśli można tak napisać, w majuNie ma na liście gdyż był to można rzec prototyp. Fakt że się sprawdził, ale importer-konstruktor ma taką naturę iż dokąd nie sprawdzi zgodności z wersją zamówioną to można się oblizywać. I sztuczne tworzenie bytów nie ma sensu, pokaże się gdy fizycznie będzie dostępny. Co do czasu, jakieś nietoperze i ich małe żyjątka spowodowały że nawet wiosna jest później nie mówiąc o dostawach. A co do właściwości Łukasz już opisał, pozostaje czekać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 @woblerwz: niektórzy to już się dawno doczekać go nie mogą, i trują Tobie przy każdej możliwe okazji co nie Wojtas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi