Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przemogę się. To wygląda jak z filmu Obcy. Czułbym się nieswojo trzymając w ręku coś, co wygląda jak wacek Obcego :)

Nastawiałem/nastawiam się na Matagiego TWA-662 XUL, ale ktoś mi polecił Qualie i robię rozeznanie. Niestety szanse na pomachanie obydwoma przed zamówieniem mizerne. Widzę, że nawet najlżejsze Qualie nie schodzą tak nisko z CW, ale życie nauczyło mnie już, że CW to nie jest jeszcze wyznacnik.

Ja też miałem problem z tym uchwytem (wygląd jak psi h---j) ale się przemogłem i teraz mam kilka wędek z tym uchwytem

• Like 3

Myślę nad kolejną okoniową Qualia, która będzie pod okonie. Z głębszej wody. Przynęty jakie używam to keitecho podobne 3-3,5cale kijek musiałby ogarniać główki 7-10g, pod większe główki mam model do 14g. Model jaki wybrałem to Qualia Blanks XJB682L, czy ona da radę w pełnym komforcie bez zmęczenia szczytu podbijać na 10-12m?

• 3 tygodnie później...

No i stało się 1f642.png:) dluuuuugo oczekiwana dostawa Qualia Blanks 1f642.png:) W tym 3 nowinki już dobrze wytestowane i rozebrane z ostatniej dostawy w zasadzie w tydzień xsj862l czyli 12 funtowy brzegowy uniwersal dla tych którzy lubią szybkie i elektryczne kije , xpsj702ul wysokomodulowa szybka okoniowka z prawdopodobnie najcieńszym na rynku szczytem oraz perełka której brakowało w szczególności xjb661l czyli bardzo popularna kategoria sandacz na lekko , okoń na ciężko, 8lb do 10g i tu opis myślę że jest trafiony w aspekcie główki 1f609.png

post-55587-0-66716000-1597260453_thumb.jpg

• Like 2

"xpsj702ul wysokomodulowa szybka okoniowka z prawdopodobnie najcieńszym na rynku szczytem"

Dasz radę podać średnicę szczytu oraz napisać czy to solid czy tubular?

1.2mm realny tubular , zapomniałem o 6th element mają katalogowo 1.1 ;)

Xsj862 jutro opiszę bo jeszcze gnije na rybach.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Xsj 862 coś wiecej o tym blanku?

Moc 12lb ,21g., blank o szczytowym ugięciu z dużym zapasem w dolniku. Pracuje jak wszystkie xsj nieco głębiej porównując z xpsj. Przy większej rybce dolnik też zapracuje.

U mnie będzie służył jako nocna brzegowa sandaczowka,glownie pod woblery..

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Panowie czy XJB682L to dobry kierunek pod łowienie okoni z wody stojącej na średnich glebokosciach na gumy 3" Na główkach 3-8g ewentualnie 10g+ drobne imitacje raków? Uzytkuje dłuższy czas Suzuki 6lb , zostawiłbym ją do Blaszki/Cykady/twicha. Pytam bo moc jest odpowiednia ale pod gumki wolę coś z lagodniejszym szczytem, czy ten model qualii wpisze się w takie łowienie?

Panowie który z krótkich blanków na lekko tak do 7 max. 9 gram i maksymalnej długość około 170 cm. ma w miarę delikatny i pracujący szczyt, ale jednocześnie jest ciętą "dzidką" ?

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1