Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

No i w zeszłym tygodniu przyleciała do mnie okoniowa Qualia z nowego wypustu, pierwsza z serii (numerek BH001)

Ubrana na lekko w tytany, przedłużona i pod kolor Vańka zrobiona :)

W niedziele byłem potestować, i jest dobrze :)

Więcej opiszę jak trochę dłużej nią połowię.

7trqzf.jpg

• Like 6

• 3 tygodnie później...

miał ktoś możliwość pomachać wędka na blanku XS902MH ? Będę wdzięczny za wszystkie opinie :)

Tak. Robiłem kijek na tym blanku w zbrojeniu D+D. Też nim trochę połowiłem..

Co chcesz wiedziec?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Czy mógłby ktoś porównać te trzy blanki ;

Xpsj 682L

XPSJ 702 UL

Xsj 702L

Chodzi o ugięcie, cw , jakie przynęty ogarnie itp ,.itd

Dziękuję

Mam wszystkie 3 :)

To są trzy diametralnie różne od siebie konstrukcje.

Najbardziej uniwersalna jest Xsj 702L, ogaryna wszystko w obrembie swojego CW, przyłowy niestraszne, wcina sandacze aż miło :)

XPSJ 702 UL to lajcik do dłubania okonków, cienka szczytem, i dół nieco mocniejszy też pozwoli na zabawe z nieco większym przeciwnikiem

Xpsj 682L typowa jigówka, świetny do gum, okoniowy klasyk.

Pozdrawiam

• Like 2

Mam wszystkie 3 :)

To są trzy diametralnie różne od siebie konstrukcje.

Najbardziej uniwersalna jest Xsj 702L, ogaryna wszystko w obrembie swojego CW, przyłowy niestraszne, wcina sandacze aż miło :)

XPSJ 702 UL to lajcik do dłubania okonków, cienka szczytem, i dół nieco mocniejszy też pozwoli na zabawe z nieco większym przeciwnikiem

Xpsj 682L typowa jigówka, świetny do gum, okoniowy klasyk.

Pozdrawiam

Potwierdzam.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Pod jaką rybka zapracuje ( delikatnie ) dolnik w XPSJ702UL ?  I jeżeli ktoś zna  wymiary szczyt , dolnik to poprosiłbym o podanie  :)

1.1 - 1.2mm  //// 10.8mm

dolnik raczej pod te zdrowe 30-50cm ale nie ma co się łudzić że zagra po uchwyt ;) do tego jest xsj702

Edytowane przez Profil_Nieaktywny
  • Like 2

1.1 - 1.2mm  //// 10.8mm

dolnik raczej pod te zdrowe 30-50cm ale nie ma co się łudzić że zagra po uchwyt ;) do tego jest xsj702

Uzupełnię.

Tam gdzie kończy się 702UL zaczyna się 702L - i to jest w tej drugiej piękne, to jest kozak blank z drzemiącą mocą potrafiącą zatrzymać większego przeciwnika :)

Zabawa z małymi przynętami, ale hendikap pozwalający wytargać przeciwnika 70+  bez specjalnego probolemu, i wcina sandacze -+60 aż miło.

Gnie się perfekcyjnie, i nie mam wrażenia końca.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

No i w zeszłym tygodniu przyleciała do mnie okoniowa Qualia z nowego wypustu, pierwsza z serii (numerek BH001)

Ubrana na lekko w tytany, przedłużona i pod kolor Vańka zrobiona :)

W niedziele byłem potestować, i jest dobrze :)

Więcej opiszę jak trochę dłużej nią połowię.

Miesiące mijają i nic...

Miesiące mijają i nic...

Pytaj co chcesz wiedzieć, nie mam tajemnic, do  ostatniej niedzieli dzielnie mi służyła zanim stało się to:

post-47499-0-76650000-1603740234_thumb.jpg

Ogólnie jest to świetna okoniówka, czucie na zadowalającym poziomie, zapiętą rybę trzyma pewnie.

Przerzuciłem nią mnóstwo okonków, nic spekatularnego się nie uwiesiło, przyłowów większych również

Używałem z 1-3gr plus paproszki i maks 2'' kajtechy, obrotówki 00.

Szczyt delikatny i pokazuje wszystko co się dzieje z przynętą, pracuje szczyt i potem do tych 2/3.

Przynęty z zadanego CW latają bardzo dobrze.

U mnie sprawdziło się przedłużenie jej, idealnie pasuje pod moje łowiska.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Nie ma co ukrywać xpsj702ul to wysoki moduł i wiąże się to z tym że jest bardziej podatny na złamanie.To blank dla wytrawnych łowców umiejących się z takim sprzętem obchodzić a łowienie nim jeszcze w delfinie to czysta finezja. Ostatnio wycholowal okonia 37+ i dał radę wszystko zależy od umiejętności łowcy.Za to drugi blank ten co wspomniał o nim kolega Jozi czyli xsj762l to taki fajny uniwersał bo zarówno nie ma problemu wciac sandacza a i okonie też pięknie ogarnia nie wspomnę o kleniach które śmiało można holować na różne woblery czy blaszki.Bardzo dobrze sprawdza się na rzekach.

Nie, żebym coś ten tego...

Ale wysokomodułowych wędek jest Ci u mnie dostatek w tym kilka Qualii, nie wiem czy jestem wytrawnym łowcą, czy umiem się posługiwać..

Wiem, że od bardzo dawna to pierwsza która mi strzeliła.

Jest gwarancja, więc dla mnie problemu nie ma, ani nie żale się z tego powodu bo mam czym łowić. Chociaż nurtuje mnie WHY?, bo nic co mogłoby spowodować to nieoczekiwane skrócenie nie nastąpiło dlatego się mocno zdziwiłem.

Pewnie nawet bym nie wstawił tego zdjęcia gdyby nie było zapytania o odczucia z łowienia tym blankiem.

• Like 2

Miejsce złamania pod omotką może świadczyć o złym jej zamocowaniu ... Być może za ciasno, być może stopka przelotki miała nienaturalny kształt w tym miejscu lub jakąś wadę w powierzchni styku z blankiem... A może poprostu wada blanku... Opcji jest trochę... Grunt że gwarancja jest

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Nie, żebym coś ten tego...

Ale wysokomodułowych wędek jest Ci u mnie dostatek w tym kilka Qualii, nie wiem czy jestem wytrawnym łowcą, czy umiem się posługiwać..

Wiem, że od bardzo dawna to pierwsza która mi strzeliła.

Jest gwarancja, więc dla mnie problemu nie ma, ani nie żale się z tego powodu bo mam czym łowić. Chociaż nurtuje mnie WHY?, bo nic co mogłoby spowodować to nieoczekiwane skrócenie nie nastąpiło dlatego się mocno zdziwiłem.

Pewnie nawet bym nie wstawił tego zdjęcia gdyby nie było zapytania o odczucia z łowienia tym blankiem.

W jakiej konkretnie sytuacji trzasnęło,jesli mogę zapytać?