Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Tez złamałem swojego xpsj642ul i to dwa razy ten sam blank. Pierwszy raz pomiędzy szczytową a druga przelotką rzucając 2.2 gramowym woblerkiem, pękło sobie tak o. Była troche krótsza ale dawało się rzucać i po paru wyjazdach strzeliła raz jeszcze ale przy łączeniu. I tym razem musiała pójść na reklamację. Zobaczymy jak działa ta reklamacja. Póki co reklamacja trwa od wiosny.

Edytowane przez wariat1404

Tez złamałem swojego xpsj642ul i to dwa razy ten sam blank. Pierwszy raz pomiędzy szczytową a druga przelotką rzucając 2.2 gramowym woblerkiem, pękło sobie tak o. Była troche krótsza ale dawało się rzucać i po paru wyjazdach strzeliła raz jeszcze ale przy łączeniu. I tym razem musiała pójść na reklamację. Zobaczymy jak działa ta reklamacja. Póki co reklamacja trwa od wiosny.

Jak  to od wiosny?Żadnej reakcji ze strony sprzedającego.?

Jak  to od wiosny?Żadnej reakcji ze strony sprzedającego.?

Sam czekałem na dostawę dość długo i się doczekać nie mogłem ;) niestety koronawajrus skutecznie blokował wysyłki do Pl ;) na szczęście już dosyć dawno przyleciały i już kilka miesięcy są dostępne bez żadnego problemu , myślę że kijek kolegi Wariata to już bardziej sama dyspozycja pracowni w której go robił bo blank już odebrany z tego co kojarzę A jeśli o gwarancję chodzi to jest taka sama dla wszystkich ;) kolego Nyny , na górnej części zlamasa to plecionka jest okrecona?

@Profil_Nieaktywny: nie, to resztki lakieru bo strzeliło pod nim.

Nie owineła mi się na tym kiju (jeszcze) pletka, ale pewnie wszstko przede mna ;)

Kija już nie mam, poleciał do zaprzyjaźnionej pracowni na gwarancję, i raczej do wiosny nie będę na niego czekał, mam nawet podejrzenie, że w tym sezonie jeszcze sporo okoni połowi :)

• Like 2

Blank był kupiony w pracowni ale sam zbroiłem. I na nieszczęście bylo to w czasie wirus gdzie przesyłki były wstrzymane. I szczęście w nieszczęściu ze udało mi się wtedy jeszcze nabyć drugi taki sam blank i tylko górna część uzbroiłem i miałem z czym wtedy latać. Dlatego też mi się nie spieszyło z gwarancją i ciągle czekam na odzew z pracowni co byl kupowany blank. Także jak gwarancja będzie uznana to pewnie trafi tutaj na giełdę.

Skoro Łukasz napisał ze blanki przyleciały juz jakieś czas temu to być może już jest i moja górna część blanku. Pewnie w pracowni ma chłopak zatrzęsienie i zapomniał o mnie. Ale tak to się dzieje jak za dużo ludzi siedzi na wolnym i dzwonią po pracowniach i wymyślają cuda do zrobienia ;)

A jeśli chodzi o sam blank i ten model to polecam. Idealnie nadaje się do jigowania najmniejszymi przynętami, szkoda tylko ze wcześniej nie było dłuższej wersji.

Przez ten blank sprzedałem jego krótszego brata bliźniaka, który również kozakiem jest :)

Odkąd dłuższa wersja się pojawiła u mnie w rękach nie rozstawałem się z nią. Więc redukcję chrustów trzeba było zrobić, ale krótszy też jest wyśmienity.

Edytowane przez nyny

Przez ten blank sprzedałem jego krótszego brata bliźniaka, który również kozakiem jest :)

Odkąd dłuższa wersja się pojawiła u mnie w rękach nie rozstawałem się z nią. Więc redukcję chrustów trzeba było zrobić, ale krótszy też jest wyśmienity.

Kiedyś może zrobię podobnie ;)

A ja mam pytanie o zastosowanie XSJ702L pod pstrąga. Przynęty to tylko i wyłącznie jigi i główki o masie 2-5g (5 bardzo sporadycznie) + gumka 2-3” tylu worm, ES, larva czy cyprysowe robactwo. Plecionka PE0.6 i pstrągi czasami nawet 50+.

Od razu uprzedzę, tak wiem, że to blank 6lb, łowię takie pstrągi kijami 6lb z powodzeniem i spokojnie dają radę. Nie mniej, pytanie o te 6lb i pracę w XSJ702L? Jak to się ma np do Matagi TR76 SS LL, Kraag SKXF705-2N czy ULXF706-2N?

Od „Źródła” trochę informacji mam ale z chęcią posłucham opinii użytkowników blanku, szczególnie tych, co łowią pstrągi.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Dolnik ma uczciwe amerykańskie 6lb więc nie ma obaw. Ma na koncie sandacze , w tym ok 80 i obeszło się bez karetki, SOR-u i długiej reanimacji. W porównaniu do 76 LL wolniejszy z ugięciem nieco przesuniętym w szczyt. Bardzo ładnie uruchamiają się wszystkie partie kija.2g plus mały worm to początek zakresu, 5g z czymś średnim obsłuży perfekcyjnie. Szybkość reakcji na zmiany obciążeń jest ok, plecionkę lubi.

• Like 1

Nie łowię pstrągów, ale już sporo czasu używam tego blanku.

Prześwietna konstrukcja, dłubiesz okonki, ale jak się coś uwiesi słuszniejszego nie boisz się. Mało tego pracuje wtedy pięknie i głęboko, potrafi bez problemu sandacze wcinać.

U mnie dawał rade ze Sandaczami +-60cm, Jaziami +-50cm, zębatymi 70-80cm i ryby w znakomitej kondycji do wody wracały. Uniwersalny blank, poradzi sobie spokojnie z przynętami, które Ciebie interesują. Również używałem plecionki 0.06 i naprzemiennie młynki w rozmiarze 2500 (Vaniek albo Complex)

Myślę, że powinien i na szalonych pstrągach też dać radę.

Przynęty to nie problem ale charakterystyka pracy blanku. Moim zdaniem qualia nie jest dobrym wyborem pod pstrąga.

Nie do końca się zgodzę... Jeśli chodzi o modele xsj ugięcie jest przesunięte do środka, co by pasowało pod łowienie pstrągi... ostatnio robiłem dla kuzyna model xpsj 802 i według mnie nie był to blank pod pstrąga, tzn nie miał charakterystyki typowej pstagowki, ale jak zobaczyłem jak wcina ten blank pstrągi te małe i duże to się mocno zdziwiłem bo teoretycznie powinny spadać... A tu zonk, pięknie trzymał właściwie wszystkie pstrągi, a ja w między czasie z typowym kijem pod pdtaga miałem problem, raz z zacięciem a dwa jak już zaciąłem to miałem mnóstwo spadów.

Nie wiem czy ten dzień nad wodą był w jakiś sposob specyficzny, ale jak z nim(kuzynem) rozmawiam to twierdzi że praktycznie spadów nie ma a wyciągnął ryby 50-60cm..kijem 8 lb w dość zarośniętej i zakorzenionej rzecze.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Kija już nie mam, poleciał do zaprzyjaźnionej pracowni na gwarancję, i raczej do wiosny nie będę na niego czekał, mam nawet podejrzenie, że w tym sezonie jeszcze sporo okoni połowi :)

No Qualia już wróciła.

Całość z wysyłkami potrwała tydzień w tym weekend.

Więc chyba nie najgorzej z obsługą naprawczą :)

• Like 3

• 3 miesiące temu...

Obłowionego tego Suba mh jeszcze nie mam, bo ukręcony był w styczniu. Waga wyszła mi coś około 145g, na uchwycie delfin i zbrojenie delta.

Skrócony szczytem coś około 5cm do tulejki 1.2mm

Jak wziąłem sam blank do ręki, to pierwsze spostrzeżenia były takie co to za pałka i do czego ona mi posłuży. Po uzbrojeniu natomiast, kij zaczyna się chętnie uginac. Jest to zdecydowanie xfast ale wraz ze wzrostem obciążenia ma fajne ugięcie. Próbowaliśmy z kolegą go połamać unosząc bańkę 5l i blank przetrwał tą próbę. Będzie to fajne narzędzie do wyciągania walecznych ryb z zarosnietych miejsc.

Co do cw wyrzutu to nic jeszcze nie napisze, bo nad wodą nie był. Jak już go przetestuję, to zdam relację jak się zachowywał nad wodą.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Czy któryś z kolegów ma możliwość porównania dwóch blanków, a konkretnie XPSJ762L vs XPSJ802L , jaki rodzaj przynęt obsługują? cw dolne i górne? jak obydwa blanki pracują pod obciążeniem? przeznaczenie kleń/jaź  na "lekko" i na trochę ciężej

Edytowane przez Voiteh

Przy kleniowych przynętach nie klęka, głęboko potrafi zapracować, ryby się nie odbijają. Bardzo udany blank IMHO.

domyślam się, że masz kijek na tym blanku,jakie woblery kleniowe ogarnia? (wielkość) czy gumę też obsłuży? (tanty,larwy)

Edytowane przez Voiteh