Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Czy ktoś mógłby porównac blanki XPSJ642UL oraz XSJS602UL? Potrzebuję czegoś pod okonki na małe zbiorniczki. Pod główki 2gram. Nie będą to za mocne blanki na leniwe podbijanie?

Mam xpsj642ul od dłuższego czasu i pod okonia na małe przynęty mogę śmiało polecić

• 3 tygodnie później...

Po lekturze tego wątku zdecydowałem się na złożenie kija na jednym z dwóch blanków - XPSJ682L albo XSJ702L. To co udało mi się znaleźć o nich przeczytałem, i nie jestem do końca pewien na który z tych dwóch blanków postawić. Docelowo kijek będzie zbrojony jako casting w Torzity, żeby na blanku było jak najlżej.

Oczekuję, że kij będzie miał rzeczywiste c.w. w zakresie 2-7/8 g. Generalnie chciałbym, żeby kij był w stanie w dole obsłużyć główkę 1,5 grama i Shinera 2 cale (około 2 gramy), a w górze główkę 6 i Shinera 3 cale (niecałe 8 gramów masy razem). Zależy mi na tym, żeby właśnie takie wartości były takim sensownym (nie wyduszonym na upartego) minimum i maksimum dla tego kija. Zazwyczaj będę łowił główką 2,5-4 gramową z wymienionymi gumami. Łowienie gumami to będzie 80-90% obłożenia kija, pozostałe 20-10% to lotne, nieduże woblerki (ok 4 gramów).

Z opisów z forum wydaje się, że XPSJ682L będzie bardziej dopasowany do gum, ale może nie do końca ogarniać te cięższe główki i trzycalowe przynęty, nawet smukłe. Z kolei XSJ702L powinien ogarnąć wskazane przynęty, ale chyba nieco mniej nadaje się do gum, trochę bardziej do woblerów. Ma ktoś może (albo miał) obywa blanki i byłby w stanie podzielić się opinią w kontekście powyższych wymagań? Łowi ktoś może tymi kijami zbrojonymi pod casta?

Po lekturze tego wątku zdecydowałem się na złożenie kija na jednym z dwóch blanków - XPSJ682L albo XSJ702L. To co udało mi się znaleźć o nich przeczytałem, i nie jestem do końca pewien na który z tych dwóch blanków postawić. Docelowo kijek będzie zbrojony jako casting w Torzity, żeby na blanku było jak najlżej.

Oczekuję, że kij będzie miał rzeczywiste c.w. w zakresie 2-7/8 g. Generalnie chciałbym, żeby kij był w stanie w dole obsłużyć główkę 1,5 grama i Shinera 2 cale (około 2 gramy), a w górze główkę 6 i Shinera 3 cale (niecałe 8 gramów masy razem). Zależy mi na tym, żeby właśnie takie wartości były takim sensownym (nie wyduszonym na upartego) minimum i maksimum dla tego kija. Zazwyczaj będę łowił główką 2,5-4 gramową z wymienionymi gumami. Łowienie gumami to będzie 80-90% obłożenia kija, pozostałe 20-10% to lotne, nieduże woblerki (ok 4 gramów).

Z opisów z forum wydaje się, że XPSJ682L będzie bardziej dopasowany do gum, ale może nie do końca ogarniać te cięższe główki i trzycalowe przynęty, nawet smukłe. Z kolei XSJ702L powinien ogarnąć wskazane przynęty, ale chyba nieco mniej nadaje się do gum, trochę bardziej do woblerów. Ma ktoś może (albo miał) obywa blanki i byłby w stanie podzielić się opinią w kontekście powyższych wymagań? Łowi ktoś może tymi kijami zbrojonymi pod casta?

Zadzwoń do Łukasza, profil nieaktywny, wszystko Ci ładnie wytłumaczy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Panowie czy ktoś jest w stanie porównać Matagi Auriga Costa MJL do Qualia SUB661M lub SUB661MH? Warto dopłacać do Matagi?

Od ilu realnie te blanki startują? Jaki jest faktyczny wyrzut? Cel sandacz na lekko z przyłowami sumków.

Wojtek @woblerwz - mógłby pewnie napisać na forum ale podejrzewam że nie będzie mu się chciało ruszyć dupy więc atakuj na priv  :rolleyes:

• 6 miesięcy temu...

Czy ktoś użytkuje wklejankę (solid tip)  XSJ-S702L    ??? 

Nie dalej jak wczoraj @Hubertus pisał na fb że wykonywał kijek na tym blanku. Napisz do niego, pewnie będzie mógł się wypowiedzieć.  

https://www.facebook.com/hubrods

Edytowane przez rower26
  • Like 1

Czy ktoś użytkuje wklejankę (solid tip)  XSJ-S702L    ??? 

Użytkuję, uzbrojony przez Huberta.

Wędka spełnia moje oczekiwania, ale miałem okazję wypróbować ten blank XSJ 762 L i zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie. Szczytówka bardzo czuła, mocny ale progresywny dolnik. Generalnie mam dwie Qualię, wklejkę do 9 gramów i tubulara do 12, a 762L świetnie zastąpiłby je obie. 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...