Skocz do zawartości

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem z Januszem i wygląda na to że oferta blanków Qualia będzie rozszerzona o kilka nowych modeli. Aktualnie dostawa blanków obejmująca nowe modele przechodzi odprawę celną w PL ;)   Załączam aktualne zestawienia blanków Qualia - kolorem czerwonym zaznaczone są nowe pozycje:

Qualia '23.pdf

• Like 4

Co mi się udało dowiedzieć od Janusza o nowych konstrukcjach:

[miałem już możliwość obejrzenia / pogięcia nowych blanków więc w trybie edycji dopisuję własne spostrzeżenia]

PT641UL F 193 1-5g 1,5-4LB 1,20 7,7 22g 43 1

PT641L F 193 2-7g 2-5LB 1,30 7,8 24g 43 1

PT661L F 198 3-11g 3-6LB 1,40 8,6 27g 43 1

- podobno dedykowane pod twicha okoniowego i pstrągowego, nieco grubsze szczytówki i ogólnie nieco mocniejsze niż dotychczasowe modele z serii PT

[ te jednoczęśćiówki robią naprawdę świetne wrażenie, szybkie ale nie sztywne, z fajną progresją, głęboko pracujące. Zastosowania - najlżejszy model do 4lb moim zdaniem będzie świetny pod białoryb i łowienie na mikrojigi chociaż to nie wklejka tylko tubular,  model do 5lb myślę że wszelkie okonie na lekko plus Trout Area pod spoony, model 6lb to rasowy kij na normalne okonie, pstrągi, klenie - czuć już zapas mocy w tym blanku]

XJB641LMLXF X-F 193 5-14g 5-10LB 1,35 12,5 45g 43 1

XJB681MLXF X-F 203 6-18g 6-12LB 1,45 13,1 52g 43 1

- szybkie i ekonomiczne, z wykorzystaniem spiralnie układanych włókien którego to zabiegu Janusz jest wielkim zwolennikiem 

[bardzo szczytowe ugięcia - prawdziwy X-fast -  i duży zapas mocy, na mnie wędki sprawiły wrażenie mocniejszych niż wskazuje na to opis, konstrukcje typowo pod sandacza]

XJB802MF F 244 7-25g 8-16LB 1,45 15,4 77g 43 2-put over

XJB802MHF F 244 10-35g 10-20LB 1,60 15,8 82g 43 2-put over

XJBH802MXF X-F 244 7-25g 8-15LB 1,50 15,1 60g 58/43 2-put over

XJBH802MHXF X-F 244 10-35g 8-18LB 1,60 15,8 61g 58/43 2-put over

- dedykowane do łowienia na rzekach,  sandaczy i innych ryb na jigi

[ta seria dwucześciówek naprawdę Januszowi się udała - trudno znaleźć odpowiednik na rynku:  blanki o dużej zbieżności przez co szybkie chociaż nie szytywne; modele z końcówką H na końcu bardziej szczytowe od modeli bez H dlatego XJBH wydają mi się dedykowane pod łowienie na jigi zwłaszcza ryb typu sandacz, natomiast modele XJB są bardziej uniwersalne  - jak ktoś idzie nad rzekę i chciałby zabrać jedną wędkę to to jest bardzo dobra propozycja. Wędki są świetnie wyważone, w ręce leżą lekko dzięki zbieżności właśnie]

XS102MH    3LB F 305 20-70g 10-20LB 2,20 13,5 158g 58/43 2-put over

XS122M      2LB M-F 366 15-50g 8-15LB 2,20 13,0 145g 43/36 2-put over

- pierwszy (mocniejszy) to materiał na karpiówkę lub brzegową sumówkę, drugi (dłuższy i delikatniejszy) został pomyślany jako karpiówka lub trociówka

[ te blanki mi nie podeszły, za mocne jak dla mnie poza tym trochę nie moje klimaty, odwykłem już od takich długich konstrukcji ]

XJBT702LMLXF X-F 213 4-14g 6-12LB 1,45 10,9 40g 2-put over

XJB-T762LXF X-F 228 3-11g 4-10LB 1,45 11,6 42g 2-put over

- dwa blanki z górnej półki ukręcone na macie Toraya, bardzo lekkie

[ czuć w ręku że to materiał z wyższej półki, pomimo długości i niedużej zbieżności bardzo lekkie, lekko leżące w ręce a przy tym czuć moc, opisy mam wrażenie mogą być lekko niedoszacowane]

XPJ60HMF M-F 183 40-200g 15-35LB 2,70 15,5 105g 36 1

- sumowa vertical lub ciężka jerkówka, mocna ale podobno nie pałowata

[ kawał lagi, nie łowię sumów na vertical więc trudno mi ocenić blank, na pewno wyłącznie na bardzo duże ryby ]

Tyle zapamietałem z rozmowy telefonicznej, mam nadzieję że nic nie pokręciłem ;)

Edytowane przez Friko
  • Like 4

Nowe modele Pt mialem przyjemnosc pomacac tak jak jednoskaldy xjb...

PT świetnie beda sie nadawaly jako pstragowki pod twarde przynety mie tylko twiche , swietna praca pod obciazeniem do tego lekkie i szybkie mimo malej zbieżności. Jestem nimi zachwycony. Napewno na nowy sezon zrobie z nich pozytek i przetestuje...

Co do nowych modeli Xjb w jednym kawałku to uzupelnienie w sandaczowkach na lekko, bardzo fajne blanki w dobrych pieniadzach, do tego bardzo ciekawa mata wykanczajaca.

Reszty nowosci nie bylo czasu przejzec ze wzgledu na pozna porę odwiedzin.

Nowosci zapowiadaja sie naprawde ciekawie, nie moge sue doczekac sprawdzenia reszty.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 1 rok później...

Cześć , chce zbudować wędkę pod lekki opad na blanku Qualia , trafiają się spore ryby więc potrzebny dość mocny Dolnik ale przynęty raczej z tych mniejszych 10-12cm na główkach 7-10g , blank xjb 702 ml znam czy w xjbh sama końcówka szczytówki mniej się poddaje ? Pierwotnie chciałem ciąć xjb , może ten xjbh będzie bardziej odpowiedni ? Nigdy nie miałem go w ręku i nie wiem czy ma dość mocy w dole na spore ryby . Mocniejszych nie biorę pod uwagę bo mam sporo wędek 12-18lb , chce bardzo lekkie narzędzie do takiego łowienia . Proszę o jakieś sugestie .

Nie miałem wersji xjb, ale wg opisów na forum xjbh ma bardziej szczytową akcję. Co do podanych przez Ciebie przynęt, jeżeli te gumy są bardziej smukłe niż krępe, to blank xjbh sobie ładnie poradzi. Dolnik jest sztywny w xjbh, ale podaje się progresywnie, czyli nie jest kołkiem.

Co wielkości łowionych ryb, to musiałbyś określić co masz na myśli. 4 lata temu łowiłem xjbh w Szwecji i łowiłem okonie i sandacze, największy sandacz 75cm. Taka typowa przynęta to była bassara 12.5cm na główce 14-15g i łowiłem na dość płytkiej wodzie 4-5m. Początkowo zdarzały się spady sandaczy (ok 60-70cm), ze względu na zbyt lekkie zacinanie z mojej strony. Gdy poprawiłem ten element, nie było już spadów.

Moim zdaniem pełen komfort przy podbiciu 15g + 5” bassara. Przy główce 18g już trochę siada. Najciężej łowiłem 23g + 5” grass pig - przy prowadzeniu kij już nie podbijał komfortowo, ale udało się zaciąć ryby.

Dla pełnej informacji mam ten kij w castingu i był sparowany z Metanium 151 Mgl.