Friko Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 A dlaczego lżejszych ? Ile ważą te bezsterowce ? Ja z powodzeniem łowiłem na zaporówce bolki Qualią XJB 661M. Rapale Flat Rap 8cm obsługiwała bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaEL Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 (edytowane) A dlaczego lżejszych ? Ile ważą te bezsterowce ? Ja z powodzeniem łowiłem na zaporówce bolki Qualią XJB 661M. Rapale Flat Rap 8cm obsługiwała bez problemu.Shalom!Pytałem o lżejszą sandaczówkę, ponieważ spośród mocniejszych wędek na sandacza znalezienie takiej, którą z powodzeniem można łowić bolenie, nie będzie takie trudne.Interesowało mnie, która z Qualli opisywanych jako "sandacz na lekko" da sobie radę z bezsterowcami.Dziękuję za pierwszą propozycjePozdrawiamMichał Edytowane 31 Grudnia 2022 przez MichaEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Znalezienie mocniejszej sandaczowki która równie dobrze może być wedka boleniowa i to na zaporowe jest łatwe? Bardzo ciekawa sprawa ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaEL Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Woblerze 130,Myślę, że łatwiejsze. Na forum koledzy pisali o Matagi na przykład. Hubert (Hubrods) też przesłał mi kilka propozycji z Q, bo pytanie zamieściłem przecież w wątku o Blanki tej firmy.Niemniej żeby nie spamować, do tego celu wybrałem ostatecznie blank CD ext nano.Czy dobrze, to z rybią pomocą będę mógł donieść pod koniec lata.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Jasne, możliwe ze lowimy po prostu inaczej. Miałem w ręce 3 qualie, żadna bym boleni celowo nie łowił, za to sandaczowkami były super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Witam Panowie. Sandacz na lekko z Qualia.5-10g+niewielki slim. Który model byście polecili?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Witam Panowie. Sandacz na lekko z Qualia.5-10g+niewielki slim. Który model byście polecili??W 1 kawałku masz xjb661Lxf i to jest ideal w tym zakresie , góra 12g z 4' keitechem ogarnie. W 2 kawałkach już musisz patrzeć na spin jigi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) W 1 kawałku masz xjb661Lxf i to jest ideal w tym zakresie , góra 12g z 4' keitechem ogarnie. W 2 kawałkach już musisz patrzeć na spin jigiDzięki za odp. A w 2 częściach , który byś polecił?? Bo jednak tabelkowe dane czasami nie pokrywają się z rzeczywistością....interesuje mnie też któryś SUB...moze w tym kierunku też byś coś doradził..Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2023 przez tyka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Jak chcesz SUBa to w zakresie co podałeś to model SUB661ml. I jak nie zależy Ci na 200cm to skrócił bym go dołem 10cm, żeby poprawić balans. I będziesz miał fajną uniwersalną wędeczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Dzięki za odp. A w 2 częściach , który byś polecił?? Bo jednak tabelkowe dane czasami nie pokrywają się z rzeczywistością....interesuje mnie też któryś SUB...moze w tym kierunku też byś coś doradził..PozdrawiamSub601 jak najbardziej z tym że to zupełnie inny charakter blanku nie mający odpowiednika w zasadzie w niczym na rynku , określ konkretniej jaka akcją Cię interesuje , długość i charakterystyka ugięcia no i orientacyjnie jaka woda przeważnie będzie latwiej konkret jakiś dobrać i opisać, ewentualnie jak bardzo chcesz to mam w zasadzie z każdym z blanków sporo materiałów zdjęciowych i wideo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Łowienie dosyć specyficzne.Przeznaczenie sandacz na płytkiej zaporówce, małe przynęty+główki max 10 gramów najczęściej 4-7 gramów. Kij ma pokazywać wyraźnie opad i dawać kontrolę nad lekką przynętą. Mocny dolnik, delikatny szczyt. Typowe szprychy sandaczowe typu Boron mnie nie interesują, takie posiadam. Długość łódkowa +/- 200cm. Miałem kiedy Gawasa Benzaro i coś o takiej charakterystyce by mi pasowało czyli taki wklejkowy charakter. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Łowienie dosyć specyficzne.Przeznaczenie sandacz na płytkiej zaporówce, małe przynęty+główki max 10 gramów najczęściej 4-7 gramów. Kij ma pokazywać wyraźnie opad i dawać kontrolę nad lekką przynętą. Mocny dolnik, delikatny szczyt. Typowe szprychy sandaczowe typu Boron mnie nie interesują, takie posiadam. Długość łódkowa +/- 200cm. Miałem kiedy Gawasa Benzaro i coś o takiej charakterystyce by mi pasowało czyli taki wklejkowy charakter. PozdrawiamPachnie zalewem Zemborzyckim solid Ci bardzo podejdzie , sporo ich zrobiłem na takie wody zwłaszcza na jesienno zimowe pory roku , masz rzut beretem do Janusza Dudziaka jedz obejrzyj blanki , mogę Was jakoś zgadać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Znajdzie się coś w tej stajni do UL tak max do 3-4gr CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Znajdzie się coś w tej stajni do UL tak max do 3-4gr CWXpsj642 szybki tubularXsj s 602 wklejka xfast Oba z mocnymi dolnikami Pt572 i pt602 już typowe Witki pracujące po rekojesc ale oba ogarniają takie gramatury również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Houdini Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Czy posiada może ktoś kij na blanku SJ-M762L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 (edytowane) Przewertowałem cały wątek i aż dziw że nikt nie opisał najkrótszego blanku XJB561ML. Dostałem go kiedyś w Szwecji na testy od Huberta i nie powiem że na początku nie byłem sceptycznie nastawiony do tak krótkiej wykałaczki, pierwszy kij w delfinie jakim łowiłem. Po 2 dniach jednak coś we mnie pękło, teraz uwielbiam łowić tym kijem. To jest jak przedłużenie ręki, szybki cięty blank, można sobie stukać pod łodzią paląc jednocześnie papierosa i pisząc smsa i zacinasz konkretne ryby. Nie było problemu podnosić tak szczupaki 90+ z 8-10 metrów bez zająknięcia. Tym można nawet spod lodu łowić w konkretnych miejscach. Opisany od 5-18g i od 5g plus guma świetnie zaczyna gadać a i koguta 20g obsłuży, bez zadyszki - może to przez tą krótką długość. Sandacze mają przesrane czuć wszystko, zacina wszystko, szkoda tylko że nie trafiło się nic powyżej 70. Wiadomo że jakieś tam okonie pod 40 spadły no ale coś za coś jak sie ma skręcony hamulec a garbus uderzy blisko łodzi. Znacznie więcej czterdziestaków bezpiecznie wylądowało na pokładzie. A jak ktoś łowi z belly boata no to już w ogóle petarda, wtedy biorę tylko ten kij. Często w ogóle biorę tylko ten kij, nic nie przeszkadza, na nic nie trzeba uważać. No i zastanawiam się teraz nad różnicą pomiędzy XJB661ML 198/5-21g oraz XJB681M 203/7-21g no i czy ktoś łowił również opisanym przeze mnie XJB561ML. Podejrzewam że na dłuższym blanku, niektóre z tych medalowych okoni by nie spadły (mimo chamskiego holu). Skąd taka różnica że jeden jest opisany od 5g a drugi od 7g a oba są do 21g. Faktycznie dołem widać wyraźnie tą różnicę? A górą udźwigną pewnie więcej, czy tak jest w praktyce w przypadku obu podobnie? Myślę czy takiego nie ukręcić, oczywiście w delfinie - zastosowanie bez zmian okoń na ciężko, sandacz na lekko/średnio. Szczupaków nie dotykamy Edytowane 27 Lutego 2023 przez Gucak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Przewertowałem cały wątek i aż dziw że nikt nie opisał najkrótszego blanku XJB561ML. Dostałem go kiedyś w Szwecji na testy od Huberta i nie powiem że na początku nie byłem sceptycznie nastawiony do tak krótkiej wykałaczki, pierwszy kij w delfinie jakim łowiłem. Po 2 dniach jednak coś we mnie pękło, teraz uwielbiam łowić tym kijem. To jest jak przedłużenie ręki, szybki cięty blank, można sobie stukać pod łodzią paląc jednocześnie papierosa i pisząc smsa i zacinasz konkretne ryby. Nie było problemu podnosić tak szczupaki 90+ z 8-10 metrów bez zająknięcia. Tym można nawet spod lodu łowić w konkretnych miejscach. Opisany od 5-18g i od 5g plus guma świetnie zaczyna gadać a i koguta 20g obsłuży, bez zadyszki - może to przez tą krótką długość. Sandacze mają przesrane czuć wszystko, zacina wszystko, szkoda tylko że nie trafiło się nic powyżej 70. Wiadomo że jakieś tam okonie pod 40 spadły no ale coś za coś jak sie ma skręcony hamulec a garbus uderzy blisko łodzi. Znacznie więcej czterdziestaków bezpiecznie wylądowało na pokładzie. A jak ktoś łowi z belly boata no to już w ogóle petarda, wtedy biorę tylko ten kij. Często w ogóle biorę tylko ten kij, nic nie przeszkadza, na nic nie trzeba uważać. No i zastanawiam się teraz nad różnicą pomiędzy XJB661ML 198/5-21g oraz XJB681M 203/7-21g no i czy ktoś łowił również opisanym przeze mnie XJB561ML. Podejrzewam że na dłuższym blanku, niektóre z tych medalowych okoni by nie spadły (mimo chamskiego holu). Skąd taka różnica że jeden jest opisany od 5g a drugi od 7g a oba są do 21g. Faktycznie dołem widać wyraźnie tą różnicę? A górą udźwigną pewnie więcej, czy tak jest w praktyce w przypadku obu podobnie? Myślę czy takiego nie ukręcić, oczywiście w delfinie - zastosowanie bez zmian okoń na ciężko, sandacz na lekko/średnio. Szczupaków nie dotykamy 681m będzie charakterystyka ugiecia bardzo podobny do 561 , oba głęboko schodzą i sprawiają wrażenie mięsistych, i 661 i 681 o których wspominasz ogarniają glowki po 25g , 681 można i 30stka się bawić jeśli potrzeba bo zbiera agresywnie takie obciążenia nie mniej jednak z rzucaniem trzeba już ostrożniej z racji cienkich szczytów co nie znaczy że spolegliwych. 661ml to inna bajka , najszybszy z serii 1skladow razem z xjbh701 i oba blanki raczej nie pracują pod ryba tak jak reszta bo i pracować nie mają, blanki do siłowego holu po bardzo pewnym zacięciu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 681m będzie charakterystyka ugiecia bardzo podobny do 561 , oba głęboko schodzą i sprawiają wrażenie mięsistych, i 661 i 681 o których wspominasz ogarniają glowki po 25g , 681 można i 30stka się bawić jeśli potrzeba bo zbiera agresywnie takie obciążenia nie mniej jednak z rzucaniem trzeba już ostrożniej z racji cienkich szczytów co nie znaczy że spolegliwych. 661ml to inna bajka , najszybszy z serii 1skladow razem z xjbh701 i oba blanki raczej nie pracują pod ryba tak jak reszta bo i pracować nie mają, blanki do siłowego holu po bardzo pewnym zacięciu.Teraz to już nie wiem nic. Priorytetem jest dla mnie trzymanie okonia na skręconym hamulcu lepiej niż robi to 561ml. Czyli 661ml odpada, powinien być opisany jako x-fast? Bardziej w niego celowałem ponieważ jest niżej opisany dołem a te realne 5g jest mi potrzebne bo często z tego korzystam (5g plus gumecka). A znowu 681m dołem nie ogarnie tych 5g tak dobrze jak 561ml? Powyżej 20g to wyciągam casta, szkoda mi młynka na trzaskanie takim ołowiem po kamieniach. Mam jeszcze jakąś inną alternatywę w monoblanku do moich potrzeb? Co z tym 661m 4-18g, tez taki sztywno szybki jak 661ml? Ale tak żeby 18g plus kajtka 4" a najlepiej 5" podbijał jak zły w pełnym komforcie. Ten 661m jest tak samo mocny góra jak 561ml? Ale sie to wszystko zawiłe zrobiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Teraz to już nie wiem nic. Priorytetem jest dla mnie trzymanie okonia na skręconym hamulcu lepiej niż robi to 561ml. Czyli 661ml odpada, powinien być opisany jako x-fast? Bardziej w niego celowałem ponieważ jest niżej opisany dołem a te realne 5g jest mi potrzebne bo często z tego korzystam (5g plus gumecka). A znowu 681m dołem nie ogarnie tych 5g tak dobrze jak 561ml? Powyżej 20g to wyciągam casta, szkoda mi młynka na trzaskanie takim ołowiem po kamieniach. Mam jeszcze jakąś inną alternatywę w monoblanku do moich potrzeb? Co z tym 661m 4-18g, tez taki sztywno szybki jak 661ml? Ale tak żeby 18g plus kajtka 4" a najlepiej 5" podbijał jak zły w pełnym komforcie. Ten 661m jest tak samo mocny góra jak 561ml? Ale sie to wszystko zawiłe zrobiło...661M bedzie złotym środkiem, on do środka pracuje chętniej niż oba wymienione i pomimo opisu jest wyraźnie delikatniejszy od 661ml , ma też wyraźnie bardziej sygnalizacyjny szczyt niż 661ml oraz 681m 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 661M bedzie złotym środkiem, on do środka pracuje chętniej niż oba wymienione i pomimo opisu jest wyraźnie delikatniejszy od 661ml , ma też wyraźnie bardziej sygnalizacyjny szczyt niż 661ml oraz 681mI górą ogarnie 18g plus kajtek 4" (najlepiej 5" ale nie chce mi się w to wierzyć) bez zająknięcia? Sandacze będzie wcinał jak zły a wielkie garbusy będzie trzymał za skórkę z wargi Najlepiej by było pomacać a już w ogóle to połowić, albo chociaż kupić na giełdzie za pół ceny Jak na złość akurat tego blanku nie potrafię znaleźć w sprzedaży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 I górą ogarnie 18g plus kajtek 4" (najlepiej 5" ale nie chce mi się w to wierzyć) bez zająknięcia? Sandacze będzie wcinał jak zły a wielkie garbusy będzie trzymał za skórkę z wargi Najlepiej by było pomacać a już w ogóle to połowić, albo chociaż kupić na giełdzie za pół ceny Jak na złość akurat tego blanku nie potrafię znaleźć w sprzedaży...Przynęty Ci ogarnie takie , rybę wetnie jak umiesz zbroić przynęty napewno , z tym trzymaniem za skórkę to bym się nie rozpędzał to nie są kluski chyba że pokrętło zdejmiesz z hamulca to przytrzyma co do przynęt to chętniej 18g z tym dużym kajakiem ogarnie niż jakieś mniejsze gramatury z mocno pracująca guma , wszystkie te nowe konstrukcje z cienkimi precyzyjnymi szczytami nie lubią bijących przynęt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorok Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Z wyrazami szacunku! Jestem nowy na Węgrzech. Używam translatora google. Uwielbiam Qualię. Czy możesz polecić pustą łyżkę? Stosuję metodę łyżeczkowania 3-10 g. Lubię blanki z progresywnym wygięciem, których szczytówki nie wygina rwąca rzeka, w której łowię błystką. Maksymalna długość kija to 2 metry. Myślę, że blank nadawałby się do błystek kleniowych i boleniowych oraz woblerów typu crankbait. Główny nacisk kładziony jest na wędkarstwo spinningowe. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego, ale może jestem niezdarny. Używam wędki Fishing Art ULXF 6lb 5'7", ale interesuje mnie wędka Qualia. Nie mogę się doczekać! Edytowane 6 Marca 2023 przez Sorok 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Z wyrazami szacunku! Jestem nowy na Węgrzech. Używam translatora google. Uwielbiam Qualię. Czy możesz polecić pustą łyżkę? Stosuję metodę łyżeczkowania 3-10 g. Lubię blanki z progresywnym wygięciem, których szczytówki nie wygina rwąca rzeka, w której łowię błystką. Maksymalna długość kija to 2 metry. Myślę, że blank nadawałby się do błystek kleniowych i boleniowych oraz woblerów typu crankbait. Główny nacisk kładziony jest na wędkarstwo spinningowe. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego, ale może jestem niezdarny. Używam wędki Fishing Art ULXF 6lb 5'7", ale interesuje mnie wędka Qualia. Nie mogę się doczekać! Najlepiej zeby sie @Profil_Nieaktywny wypowiedzial, on chyba najwiecej na tych blankach buduje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steniu7 Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Witam.Szukam blanku xjb-t702ml,może kturyś z Kolegów wie gdzie można dostać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 na forum: @MarcinZ [AUTORSKI] Pracownia wędkarska M.Z.Rods - Rodbuilding (budowa wędek) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing@Profil Nieaktywny [autorski] Sparta Rods - Rodbuilding (budowa wędek) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing poza forum: Art-Rod ART-ROD, Custom Rods, Wędki na zamówienie, Pracownia wędkarska, blanki, przelotki, Lamiglas, St.Croix, Talon, CD Rods, Phenix, Pacific Bay, Batson, Fuji, Matagi, Alps, Sklep wędkarski - Qualia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi