Skocz do zawartości

GOT - sezon finałowy - SPOJLERY!

croock

Rekomendowane odpowiedzi

odcinek 4 tuż tuż...

Mi się 3 podobał, mimo wszystko.

Ładna scena, kiedy Jon przedziera się do Brana- tam, gdzie odgłosy walki zastąpiła muzyka.

Jedyne, czego nie mogę wybaczyć, to bitwa. W książkach i poprzednich sezonach bitwy miały jakiś sens, strategię. To były fajne smaczki.

Tutaj...wszystko w imię widowiska (puszczenie Dothraków do frontalnego ataku, fruwanie smokami na pełnym luzie, kiedy na dole rzeź i ogień tak potrzebny, cała ta "zasadzka" na NK) - jedną wielka logiczna dziura, choć efekciarska ????

No i Beric...

Edytowane przez croock

Śmierć smoka tak prosta i w tej prostocie bezsensowna że żal ogarnia.Obliczone to było chyba tylko i wyłącznie na zaszokowanie,natomiast łatwość z jaką został skasowany...no niesmak.

Jedyne usprawiedliwienie jakie widzę dla tego działania to próba jak najszybszego doprowadzenia Dany do obłędu(może bardziej obudzenia go-wiadomo kim był Tatuś ;) ) poprzez odebranie jej wszystkich których kocha.

Posypało się trochę głów w ostatnich odcinkach.Coraz mniejszą szansę widzę dla Dany na przezycie.W zasadzie nie widzę jej wcale.

W sumie wcale bym się nie zdziwił gdyby Gra o Tron skończyła wszystkich.Wszyscy do piachu,zostaje Varys :P

A-smierć Missandei i reakcja Robaka autentycznie mnie poruszyła.Do tej pory chciałem(jak pewnie każdy :) ) żeby Górę załatwił jego brat,teraz nieco priorytety mi się zmieniły.Do próby zemsty Robaka może dojdzie,czuję jednak że jako kolejny wyląduje on na liście Gregora.

Edytowane przez drag

Jak dla mnie jeden ze słabszych odcinków niestety. Zaskoczenie przez flotę Greyjoya i zabicie smoka... słabo to rozwiązali niestety. Jakoś ciężką uwierzyć, że lecąca na smoku Danny nie zauważyła zasadzki, a druga sprawa to nikt z zamku nie dał znać co się dzieje? Chyba, że opustoszały... Zresztą- mogła oblecieć i zaatakować statki od tyłu. Sceny batalistyczne schodzą na psy :P Rywalizacja między Daenerys, a Sansą kreowana tak jakby na siłę- wszystko w imię zasady "dobrym ciągle kłody pod nogi" i oni sami zaraz po bitwie, w której uratowali świat skaczą sobie do gardeł i wszystko im się sypie. Najlepiej być złym i tyle :P

• Like 3

... a ja uważam , że to było bardzo dobre posunięcie reżyserującego ..... i autora .....

Pokomplikował tak sprawy , że teraz wszystko może się wydarzyć i wszystko jest prawdopodobne....oraz możliwe  ;)  :)

Akcja zaczyna się na NOWO!!!!!

Edytowane przez miramar69

No cóż, kto oglądał E03 ten wie, że w walce z NK brat Drogona został poważnie ranny. W E04 widać było,że maił spore kłopoty by wzbić się w powietrze w drogę powrotną na Smoczą Skałę, nie mówiąc już o jakiejś ekwilibrystyce. Był łatwym celem i musiał zginąć. To jest jak najbardziej logiczne i w stylu Eurona ;)(sprawiedliwość dla Dorne i Yary). W zapowiedzi E05 widać wracającego Jimiego do KL i strach w oczach Eurona. Poza tym do KL udali się Ogar i Arya. Nie liczyłbym na pojedynek Góra-Szary Robak. Raczej Ogar-Góra. Arya jako panna Nikt - może wszystko.

Będzie się działo.

Edytowane przez vako

Mi ten sezon średnio podchodzi szczerze mówiąc. Przez dwa lata mieli sporo czasu żeby wszystko dopracować, a logika w tym sezonie nieco kuleje.

W 4 odcinku dziwne było np:

-wtargnięcie Bronn'a z kuszą do karczmy w Winterfell, negocjowanie ziem i odejście jak gdyby nigdy nic - przyznam rozwaliło mnie to totalnie

-wątek wilkora - nie było o nim kompletnie nic od dłuższego czasu, nagle się pojawia ni z gruszki ni z pietruszki, a John od razu go oddaje, nawet się z nim nie żegnając

-Varys posiadający siatkę szpiegowską + Bran który może kontolować kruki + Deny na smoku nie byli w stanie dojrzeć okrętów Eurona 

-w ostatnim odcinku 7 sezonu zima dotarła również do Królewskiej Przystani, a w s08e04 lato w pełni

Może trochę się czepiam ale jako wierny fan serii spodziewałem się czegoś więcej. 

Tutaj jeszcze taki smaczek. Co się stało z górami i drzewami?

comment_uxSbuTQhQN0jrU5iNxZUXN6w2acihkL0

I jeszcze ta kawa na stole:

gra-o-tron.jpg

• Like 6

Cóż, dla mnie zdecydowanie najgorszy sezon. Oczekiwania były duże, a tu "kicha". Sceny batalistyczne - pała. Obraz ciemny g...o. widać. Z Deneris robienie na siłę złej. Przez połowę odcinka czuję jak bym oglądał "Modę na Sukces" (gadki, szmatki o gupotach ze szklanką whisky w dłoni). Efekty specjalne marne (nakładany obraz razi po oczach).

Oglądam tylko dlatego żeby zobaczyć zakończenie, finał.

• Like 2

Oczekiwania co do finałowego sezonu były duże, jednak ludzie z GoT pokpili trochę sprawę. Rozumiem, że było to ogromne przedsięwzięcie, ale za dużo tu braku logiki w wielu scenach i postępowaniu głównych bohaterów. Jednak trzeba dać im szansę i może "odkują" się w następnych odcinkach ;)

BTW- mały spojler według mnie: Daenerys mówi, że jej przeznaczeniem jest pozbyć się wszystkich tyranów, a sama zaczyna się tak zachowywać... Raczej nie dożyje aby zostać królową ;) :P

Edytowane przez JSt14

-Varys posiadający siatkę szpiegowską + Bran który może kontolować kruki + Deny na smoku nie byli w stanie dojrzeć okrętów Eurona 

Szczegolnie ze GRRM opisal, ze zabicie smoka gdy jest w powietrzu, jest prawie niemozliwe. Raz tylko sie to wydazylo i to byl strzal jeden na milion  B)

A tu bam, z kilometra trafiaja smoka trzy razy, a jak drugi leci prosto na nich to strzelaja po calym niebie  :lol:

Widac ze nie ma ksiazki i duzo rzeczy nie trzyma sie kupy  :ph34r:

• Like 2

(...)

-wątek wilkora - nie było o nim kompletnie nic od dłuższego czasu, nagle się pojawia ni z gruszki ni z pietruszki, a John od razu go oddaje, nawet się z nim nie żegnając (...)

Bo teraz,  jako naj- kandydat na króla królów ...ma inne zwierzątko, trochę większe..

Poprzedni sezon miał mieć (jak wszystkie wcześniejsze) 10 odcinków. Ostatni to bitwa z Nocnym Królem. Gdyby zrobili w ten sposób, fani mieliby zwieńczenie sezonu w świetnym stylu i otwartą drogę do poprowadzenia finałowego sezonu w mniej pośpieszny, chaotyczny sposób. Żałuję ogromnie, że tak się nie stało. Teraz odległości nie istnieją, całe armie przenoszone są na pstryknięcie, a czas wyczynia jakieś dziwne harce. Najtęższe umysły mają kaszkę zamiast mózgu, a ta kawa na stole dopełnia żałosny obraz całości. Zamiast epickiego finału otrzymujemy na poły amatorską niedoróbkę. Żal...

Dziś dowiedziałem się, że aktor grający Górę jest strongmenem. W ostatnich trzech latach zdobywał tytuł wicemistrza świata, czyli jest to naprawdę silny facet :)

• Like 1

Poprzedni sezon miał mieć (jak wszystkie wcześniejsze) 10 odcinków. Ostatni to bitwa z Nocnym Królem. Gdyby zrobili w ten sposób, fani mieliby zwieńczenie sezonu w świetnym stylu i otwartą drogę do poprowadzenia finałowego sezonu w mniej pośpieszny, chaotyczny sposób. Żałuję ogromnie, że tak się nie stało. Teraz odległości nie istnieją, całe armie przenoszone są na pstryknięcie, a czas wyczynia jakieś dziwne harce. Najtęższe umysły mają kaszkę zamiast mózgu, a ta kawa na stole dopełnia żałosny obraz całości. Zamiast epickiego finału otrzymujemy na poły amatorską niedoróbkę. Żal...

Dziś dowiedziałem się, że aktor grający Górę jest strongmenem. W ostatnich trzech latach zdobywał tytuł wicemistrza świata, czyli jest to naprawdę silny facet :)

No niestety Janusz,masz rację.Nie wygląda to dobrze,przynajmniej nie tak dobrze jak powinno.

Co do Góry-faktycznie,jest to kawał chłopa :)

https://www.menshealth.com/uk/fitness/a27073088/hafthor-julius-bjornsson-the-mountain-workout-muscle/

Zresztą były koszykarz.Z tego co pamiętam kontuzja nie pozwoliła mu kontynuować kariery i poszedł w masę.206cm. wzrostu,rama była pod budowę ;).

Zresztą jest to chyba już trzeci aktor który odtwarza postać Góry,każdy z nich był raczej solidnej postury ;)