Kraken Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 W związku z tym, że moje echosondy, czołówki i inne sprzęty są bardzo paliwożerne i wymienianie baterii 2-3 razy w sezonie mnie zmęczyło, przymierzam się do zakupu akumulatorków 6F22 9V, AA oraz AAA Czy możecie polecić konkretne firmy i modele? Szukam czegoś budżetowego, jednak nie z najniższej półki, żeby to jakoś przyzwoicie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intro Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Tylko eneloop. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Słyszałem o nich dobre opinie.Czy jest szansa na ładowarkę z panelem solarnym, która obsłuży wszystkie trzy rodzaje baterii - 6F22 9V, AA oraz AAA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 W związku z tym, że moje echosondy, czołówki i inne sprzęty są bardzo paliwożerne i wymienianie baterii 2-3 razy w sezonie mnie zmęczyło, przymierzam się do zakupu akumulatorków 6F22 9V, AA oraz AAA Czy możecie polecić konkretne firmy i modele? Szukam czegoś budżetowego, jednak nie z najniższej półki, żeby to jakoś przyzwoicie działało. Większość baterii można ładować. Oczywiście mam na myśli alkaliczne i wyładowane max 60-70%. Czytałem o tym, nigdy sam nie sprawdzałem - do czasu. Od zeszłego roku testuję doładowywanie tych samych ośmiu paluszków AAA, doładowywałem je już 5 lub 6 razy i śmigają jak złoto. Stosuję przelicznik - jeśli akumulatorki ładuję powiedzmy 8 godzin, to tą samą ładowarką baterie ładuję 4 godziny. Ciekaw jestem, jaka będzie żywotność takich baterii. Jak na razie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony eksperymentem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 To interesujące, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Poziom baterii sprawdzasz podobnym urządzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 To interesujące, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Poziom baterii sprawdzasz podobnym urządzeniem? Nie.Sprawdzałem zwykłym woltomierzem, ale pod obciążeniem. A i to tylko za pierwszym razem. Baterie są zamontowane w pewnej zabawce, zwykle wystarczały na 6-8 tygodni. Przy doładowywaniu (nie dobijam na maxa) wystarczają na 5-6 tygodni. I w miarę upływu czasu nie dostrzegam, by okres ten się skracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Czy takie ładowanie nie grozi eksplozją ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Tak słyszałem. Z tego powodu ładowanie odbywa się w pomieszczeniu, w którym ewentualna eksplozja nie narobi szkód, a poza tym, nie przeładowuję baterii, stosując czas o połowę krótszy niż w przypadku akumulatorków. Jak wcześniej pisałem, eksperyment prowadzę już od jakiegoś czasu, ładowałem baterie już na pewno 5, a raczej 6 razy i baterie nigdy nie były nawet ciepłe. Nie polecam takich eksperymentów, informuję tylko o takim, który sam prowadzę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) Potwierdzam, Panasonic eneloop pro. Chociaż ?! Są też inne, niewiele gorsze a tańsze. Edytowane 11 Maja 2019 przez Lukas 24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi