Skocz do zawartości

Major Craft MS-X Limited MLC-65UL/BF Bait Finesse

TodomeyII

Rekomendowane odpowiedzi

Hey

Chiałbym zaostrzyć apetyty zanim powiem coś konkretnego. Już dzieliłem z wami swoje odzcucia więc nie będę się przedstawiał tylko połamcie kije. 

Długo szukałem kija na moje wędkowanie, pisałem z poznańską pracownią ale uparty byłem ( i to błąd był w moich poszukiwaniach ) ale znalazłem coś co mnie powinno w pełni zadowolić. Kij jest opisany od 1/32 oz czyli .0.9 grama do 1/4 oz czyli jakieś 7 gram, jednoskład. Teraz was zaskoczę po co mi to ? Na pstrągi i łososie w płytkiej rzeczce. Rozmiar ryb do 80 cm (łosoś ) pstrąg raczej mniejszy bo to nie moje jezioro gdzie można złapać 90 cm pstrąga na makrelę, pewnie sa większe ale to nie moja bajka. Przed świtem cisza i tylko ja i woda i ryby. Dam znac jak przybędzie.

Mysle ze z kolega @king bys sie dogadal ????????

Ale tak na powaznie to mozesz sie zdziwic co potrafi fedex, jednak zapewniam Cie ze zaplacisz clo przy odbiorze lub dostaniesz takie info np. na maila. Patrzac na cene rynkowa tej wedki szykuj sie na okolo 200zl+

Edytowane przez hose4ras
  • Like 2

To jest basówka do 10lb, więc to pewnie będzie bardziej L niż UL, tak jak ma to miejsce w przypadku serii Benkei, gdzie BIC-652UL/BF to dla mnie już pałka jak na UL

Może kolega wyjaśni czym się kierował w doborze kija? Łososie wskazywały by użycie mocniejszego i dłuższego kija w mojej ocenie

Edytowane przez pointman
  • Like 2

To jest basówka do 10lb, więc to pewnie będzie bardziej L niż UL, tak jak ma to miejsce w przypadku serii Benkei, gdzie BIC-652UL/BF to dla mnie już pałka jak na UL

Może kolega wyjaśni czym się kierował w doborze kija? Łososie wskazywały by użycie mocniejszego i dłuższego kija w mojej ocenie

Mam BIC-652UL/BF i jest to faktycznie pałka aczkowiek takie okonie trzyma [emoji3] Jest to jednak bardzo przyjemny i ciepły kij.

6a1bce84b4ae28c8116790327fc6a776.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czym sie kierowałem wyborem kija ? 

Pierwsza sprawa to długość nie więcej jak 2 metry, teraz mam 2.4 m i jest za długi, otoczenie kilku fajnych miejscówek jest mocno zarośnięte więc czym krócej tym lepiej. 

Dwa, jednoskład dla mnie nie jest kłopotem transport nawet na szybki wypad autobusem czy rowerem do miasta na kanały a jeden kawałek to zawsze lepiej jak dwa.

Trzy, gramatura przynęt jakich używam nie przekracza 6 gramów a moim absolutnym numerem 1 jest fantic salmo 5 gram, reszta oscyluje w granicach 2 - 3.5 grama.

Po głowie mi też chodzi pomysł użycia muchy ale nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce życie pokaże. mepssem 00 ( 1.5 grama ) kijem od 3 - 14 gram rzucę 10 metrów i to mi wystarcza jesli bym zrobił to samo z dużą mucha też będzie wystarczająco. 

Akcja kija to najlepiej fast po prostu bardziej mi leży sztywniejszy kij.

Wiem jak się zachowuje 70 cm łosoś czy pstrąg ale rzeczka nie pozwala rybie na jakieś odjazdy, czasem jest więcej głazów niż wody.

Mój wybór jest podyktowany warunkami na łowisku.

post-68710-0-25159600-1557328615_thumb.png

Edytowane przez TodomeyII
  • Like 3

Przyjemności związane z cłem omineły mnie, co do ceny to wyszło troszkę ponad 1200 pln na wszystkim znanym serwisie aukcyjnym.

Jeszcze nie byłem na wodą z tym kijem ale już wiem że będzie super frajda łowiąc tym kijem. Troszke cyferek, waga 100 gram ( użyłem wagi kuchennej a tu mała ciekawostka postawiłem kij na wadze i sobie stał ... ), szczytówka 1.4 mm a 8 mm przy foregripie. 

Spodziewałem się czegoś o większym blanku ( średnica ) ale jestem mile zaskoczony. 

To nie jest kij ul ja bym go umieścił w przedziale pomiędzy light a medium. Kije w stylu TSURINOYA czy KUYING nie mają nic wspólnego z ta wędką no poza mianem. Jest to taka szpada bardzo sprężysta o akcji chyba dobrze opisanej przez producenta, myślałem że będzie bardziej spolegliwy ( to słowo .... no nie ważne ) w stylu megabassa ale jest dokładnie tak jak chciałem. W ręce ta wędka wydaje się delikatna jak diabli. Może tak się dzieje bo przypuszczam że blank to 1/4 do 1/3 wagi całego kija. 

Co do wykonania to nie mam się do czego przyczepić, odnoszę tylko wrażenie że uchwyt fuji jest jakiś taki duży ....

Przelotki są tak małe i delikatne że byłem bardzo zaskoczony. Nie bardzo mogę odnieść się do innych kijów bo w moim mieście to tylko dziewczyny są z całego świata a sprzęt wędkarski kończy się na kormoranie szekspirze itp markach no jest jeszcze abu combo z black maxem i kilka morskich multików.

Czy jestem zadowolony ? z uśmiechem przyznam że bardzo, dorzucę jeszcze kilka słów  po testach na wodą. Teraz do kompletu potrzebuje tylko presso albo pixy ale pewnie nic z tego nie bedzię więc pozostanie do wyboru : ss air, aldebaran bfs albo revo ltx bf8 jak ktoś coś może doradzić to będę wdzięczny.