Skocz do zawartości

Spray bezbarwny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem bezbarwny lakier w sprayu Motip (taki standardowy z serii Dupli Color) z myślą o użyciu go jako impregnat na korpusy świeżo wystruganych cacuszek. Potem już tylko świński galop nad wodę i testy. Tutaj moje pytanie do Koleżanek i Kolegów: czy lakier zabezpieczy korpus przed nasiąknięciem? Przyznam, że jeśli woblerki popękają mogę nie wytrzymać nerwowo- po tygodniu strugania do później nocy, poklejonych i pociętych paluchach oraz tandemach tych umartwień... no i narzekań mojej lepszej połówki ;]

Hmmm, pośpiech to jest dobry przy łapaniu pcheł :mellow:. Ja ze swoimi woblerami nigdzie się nie śpieszę, impregnuję 2 razy, potem lakier, podkład (w między czasie szlifowanie), to wszystko u mnie trwa około tygodnia. Praca i obowiązki nie pozwalają mi na szybsze wykonanie, ale i tak pewnie kilka dni by to trwało./ Zawsze czekam aż dobrze wyschnie każda warstwa.

Oczywiście nie namawiam do swojej techniki, ale przy woblerach nie należy się śpieszyć i szukać skrótów. Wszystko powinno być wykonane według starej sprawdzonej szkoły.

No właśnie każdy ma swoje, ja pamietam że jak byłem w fazie testów karzdej sztuki to po 1x capon wędrowały do wody i jak do tej pory mam pojedyńcze sztuki nic się z nimi nie dzieje a było to kilka lat temu także mysle że na 15 min do caponu i śmiało na testa szybkiego można zanużyć bez obaw . Wobki robię z balsy i lipy

Balsa, może też kilka lipowych uzbroję w stelaże. Ale głównie balsa.

Balsa musi być bardzo dobrze zakonserwowana przed wilgocią bo inaczej później będzie odchodził lakier.

Proponuje dwie trzy warstwy Caponu i po testach dobre suszenie.

Przy bukowym drewnie, z którego robię jerki, lakier w sprayu wystarcza w zupełności do prób. Dodam również, że używam poliuretanowego lakieru no name i pęknięcie przy tym rodzaju drewna się nie zdarzyło. Aby zobrazować skłonność buku do picia wody, powiem iż po zanurzeniu surowego jerka w impregnat stosowany przed lakierowaniem(nazwy nie przytoczę w tej chwili) miałem trzykrotnie pęknięte korpusy. Postawiłem więc na tani spray i kłopotów nie mam. To tak na przyszłość.

Pozd.

Przy samym lakierowaniu domaluxem nie zabezpieczam, ale jak jak miałem kaprys zrobienia obrośniętego oczka to samo oko maznąłem smarem. Później spay starłem razem ze smarem, odtłuściłem i lakierowanie domaluxem. Ten patent stosuje się nie tylko przy woblerach :D.