Jacho Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Ponieważ jestem zupełnie nowym użytkownikiem szacownego forum, witam wszystkich serdecznie.Nie znalazłem podobnego tematu, choć wertuję forum od dwóch dni (wiem, jako wędkarz powinienem mieć nieco więcej cierpliwości ) ale niestety czas mnie goni. Może opiszę jaki problem mnie nurtuje.Uwielbiam łowić metodą bolońską, choć wewnętrznie przeszkadza mi w niej jedna rzecz - wędki teleskopowe. Coś we mnie w środku stale krzyczy, że w teleskopach przelotki są tam gdzie kończą się sekcje składów (no może poza szczytówką - tam są przelotki dodatkowe) a nie tam gdzie powinny być, żeby wykorzystać moc blanku. Dodatkowo mam umiłowanie blanków smukłych i długich. Wiem, że teraz można komputerowo zasymulować pracę blanku i odpowiednio wykonać poszczególne rury, pocieniając, zmieniając zbieżność itd ale... dla mnie odwracanie kota ogonem. Jakoś wydaje mi się, że powinno dobierać się uzbrojenie do blanku i jego przeznaczenia a nie dopasowywać blank do przelotek...Chwilowo jestem w UK i tutaj znalazłem wędki dokładane długości 20ft - 6 m, nazywane float match (odległościówka spławikowa)i używane do trotting'u (czyli naszej przepływanki). I właśnie dlatego czas mnie goni - przed powrotem chcę nabyć lub zrezygnować z zakupu.Znalazłem kilka modeli:Browning Aggressor Power Match 18ft - 20ft Milo power bolo 18/20ft MAP Dave Harrell Concept Match 18/20 (LEEDA)a także krótsze, jak:Drennan Acolyte 17ftoraz, najbardziej mi odpowiadające:Daiwa SPECTRON match 1720 TEAM DAIWA - S EUROMATCH 1720 Daiwy wydają się różnić wykończeniem (czasem te same modele mają pełny korek lub pół na pół z EVA), blanki wydają się te same (ale jestem laikiem a zdjęcia są słabe).Problem polega na tym, że Daiwy są dostępne jedynie używane a ja mam zboczenie, że lubię ślady używania ale nanoszone przeze mnie. Wpadłem na pomysł, żeby kupić taki kij i go odnowić (wiem, że to sporo kosztuje). Może przy okazji udałoby się coś poprawić?Myślałem o:oskrobaniu i wypolerowaniu blanku;wymianie rękojeści na pełny korek, może z jakimiś stylowymi wstawkami;uzbrojeniu w nowe przelotki, żeby uzyskać akcję jak najszybszą, szczytową ale pod obciążeniem większej ryby, żeby pracował cały blank. I tu zaczynają się dla mnie pierwsze schody.Czy te blanki da się oskrobać?Oglądałem wyniki Waszych prac i najlepiej wychodzą kije z blankami gładkimi, niestety match'ówki chyba są budowane inaczej, na blankach widać wyraźną spiralę. Załączyłem foto, jak to wygląda - jest to inna wędka ale na tym zdjęciu dobrze widać, o co mi chodzi. Zdjęć blanków Daiwy nie posiadam ale pod lakierem widać dokładnie to samo - jakby blank był budowany ze sznurka nawijanego na stożek... Może to tylko oplot wykańczający, tym niemniej jest on raczej częścią blanku. Nie mam pojęcia jak się to zachowa po skrobaniu. I jak to skrobać, skoro pod ostrzem nie będzie gładkie?Z rękojeścią sobie poradzę, w sprawie spacingu zdam się na doświadczoną pracownię (na stałe mieszkam we Wrocławiu, tylko chwilowo jestem w UK).Skrobaniem chciałem się zająć osobiście ale czy to ma sens?Ma ktoś z Was doświadczenie z takimi blankami?Choruję na dokładaną bolonkę / matchówkę ale na ideał - piękny, smukły, szybki, cięty, lekki.Bardzo proszę o porady.Jeśli narobiłem bałaganu zaczynając ten temat, to proszę o przeniesienie, przeklejenie do odpowiedniego wątku.Pozdrawiam wszystkich wkręconych w budowę wędzisk. Edytowane 22 Maja 2019 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 https://www.harrisonrods.co.uk/prolist.htm Pobieżnie pogooglowalem...mają w ofercie blanki 20ft. Może lepiej zajść sprawę od tej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Mozna taki blank szlifować bez obaw. Oczywiście nie papierem ściernym 80 Ta spiralka na blankach powstaje bodaj na skutek owijania folią przed wypalaniem blanków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Taka samą spiralę maja blanki Xzoga i Gawas tych nie skrobałem ale spotkałem się też z takim czymś w części szczytowej do bata takiej z wklejką. Pod palcem czuć tą spiralę jakby na goły blank coś nawinięto i dopiero polakierowano po oskrobaniu blank jest gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi. Rozważę zakup blanku i może kupię też używkę - choćby dla porównania i ewentualnych ćwiczeń.Mam pytanie - w opisie blanków występują dwa określenia:hollow - to akurat nie stanowi problemu, rozumiem, że jest pusty w środkunatomiast:spliced... tu mam problem, znaczenie jakie znam to "splatany" ale już przywykłem, że angielskiego nie da się tak wprost tłumaczyć...Po pierwsze - splatany nic mi nie wyjaśnia, czy to oznacza pełny blank?Po drugie, może to znaczy coś innego? Wysłałem zapytanie o ceny i dostępność tych blanków. Aż mnie nosi, żeby je już pomacać. Edytowane 12 Maja 2019 przez Jacho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Kompletnie nie mam pojęcia czy te blanki są lepsze do budowy czy lepiej użyć zastosowanych przez Daiwę... Edytowane 12 Maja 2019 przez Jacho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 http://jerkbait.pl/topic/8048-szukam-rodbuildera-pracowni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/7651-krok-po-kroku-%E2%80%93-gruntowna-przebudowa-w%C4%99dki/ Nie wiem czemu nie mogę ze smarka wkleić linka pod linkiem ... ? Edytowane 12 Maja 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Spliced w wędkach matchowych oznacza pełną wklejoną szczytowkę. Przynajmniej wszystkie z jakimi miałem styczność z takim opisem tak miały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi