Herman Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Hej, Koledzy co możecie powiedzieć o multiku Shimano Curado K? Jak jakościowo (budowa, właściwości rzutowe) wypada on względem Curado DHSV, Curado E7. Czy to jest jakby ich "następca" w linii, czy też jakaś budżetowa "odmiana"? Na codzień łowię (m.in.) Curado 201DHSV, trochę stara konstrukcja, ale daje radę, wcześniej miałem też wersję z przełożeniem 1:5. Czy Curado 201K będzie lepszym multikiem niż mój DHSV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Curado K jest następcą Curado "i" ten zaś "i" jest następcą G, poprzednikiem G był E. Seria K to przepaść jeśli chodzi o komfort w porównaniu do chociażby E. Możesz brać z zamkniętymi oczami. Edytowane 15 Maja 2019 przez Sławek.Sobolewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Dzięki Ninja Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 No, to coś tam już wiem o Curado 201 K. Kołowrotek sprawia dobre wrażenie. Jest sporo mniejszy niż się spodziewałem po numerze 201. Wyraźnie mniejszy niż Curado 201 DHSV i mniejszy (chodzi o wielkość "budy") nawet od Antaresa AR, w ręku siedzi bardzo dobrze. Wygląd, spasowanie - bez uwag. Rzucałem krótko, na trawniku, ciężarki 7 i 18 gram, kijkiem 6'6". Rzucało mi się nim równie dobrze i daleko jak Antaresem AR, rzuty Curado K w porównaniu z DHSV lepsze. Kciuk musi pilnować szpulki, to nie Conqest DC Fajną rzeczą jest zewnętrzna możliwość regulowania siły hamulca odśrodkowego pokrętełkiem na bocznym panelu, trochę ciężko chodzi to pokrętełko ale da się wytrzymać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Ten problem z pokrętłem występował tez w wersji „I”. Trzeba lekko poluzować wkręt na którym jest to pokrętło i regulacja będzie łatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Takie tam fotki poglądowe do mojego wpisu powyżej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 (edytowane) Korzystając z wątku zapytam. Ktoś użytkuje jakiś czas Cu K. Jakieś uwagi. Chciałbym go do jigowania tak do 35 g to max. Myślę o wersji HG Edytowane 8 Września 2019 przez bassy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Użytkuje od kiedy się pojawił na rynku, przynęty w przedziale 20-80g, głównie do gum, minusów nie dostrzegam, na plus zdecydowanie lepsze spasowanie od poprzednich wersji, micromodule króre do niedawna było zarezerwowane tylko dla topowych modeli marki i co za tym idzie bardzo płynna praca. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Tak sobie myślę o nim. Oraz o jego odpowieniku jakościowym ale o oczko mniejszym rozmiarze. Może cu 71. Z ciekawych info które wyczytałem na zagramanicznych forach to że silne ryby jak dorady czy pikoki plus siłowy hol zajeżdżają mikromoduła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Tak sobie myślę o nim. Oraz o jego odpowieniku jakościowym ale o oczko mniejszym rozmiarze. Może cu 71. Z ciekawych info które wyczytałem na zagramanicznych forach to że silne ryby jak dorady czy pikoki plus siłowy hol zajeżdżają mikromoduła. Holuje się wędką, nie kołowrotkiem, jeśli chciałbyś użyć multika jak wyciągarki do ryb to każda konstrukcja się podda wcześniej czy później. Cu 70 to zupełnie inna maszynka, nie nadaje się systematycznego łowienia gramaturami +35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Drag ang lift to dla mnie nie nowość. Nie wiem jak tam holowali swoje rybki. Czy jakiś niski profil do max 35 g przychodzi Wam do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Być może wszyscy uznali, że powyższe pytanie jest podchwytliwe, stąd brak propozycji. Wydaje się, że możesz wybierać spośród 20 propozycji, lekko licząc, oczywiście w cenie Curado K (plus minus 100-200 zł). Poczciwą Tatulę CT 100 HSL Type R brałeś pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Nie. Może szukam multika który nie istnieje. Kij docelowy to będzie realne 15 lb. Pletka 14 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) Jest wiele multików które ogarną do max 35G, ale Curado K201 (jeżeli takiego masz na myśli) jakoś nie poleciłbym do maxymalnie takich gramatur ze względu na zbyt głeboką szpulkę. Faktycznie jak kolega Sławek napisał startuje on od 20g. Ja używam w kiju do 70-80gram i tam spełnia swoje zadanie wyśmienicie. Co do multików które napewno świetnie ogarną gramatury do 35g to mogę polecić kilka pozycji:Abu Revo MGX,MGXtreme,Premier,ALX,IKEShimano Chronarch 151 cl4+Daiwa Tatula,Tatula CT,Tatula SV,Alphas SV , Steez 103Wszystkie te multiki posiadałem i dlatego mogę Ci je polecić (testowane na człowieku). Edytowane 10 Września 2019 przez Anonymous 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) Jest wiele multików które ogarną do max 35G, ale Curado K201 (jeżeli takiego masz na myśli) jakoś nie poleciłbym do maxymalnie takich gramatur ze względu na zbyt głeboką szpulkę. Faktycznie jak kolega Sławek napisał startuje on od 20g. Ja używam w kiju do 70-80gram i tam spełnia swoje zadanie wyśmienicie. Co do multików które napewno świetnie ogarną gramatury do 35g to mogę polecić kilka pozycji:Abu Revo MGX,MGXtreme,Premier,ALX,IKEShimano Chronarch 151 cl4+Daiwa Tatula,Tatula CT,Tatula SV,Alphas SV , Steez 103Wszystkie te multiki posiadałem i dlatego mogę Ci je polecić (testowane na człowieku). Nie napisałem, że startuje od 20g tylko, że użuwam go do przynęt w przedziale 20-80g Curado K startuje od 8-10g skupionej masy, przy czym startuje mam na myśli normalny rzut na 20m. Edytowane 11 Września 2019 przez Sławek.Sobolewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Spoko. Teraz rozumiem. Dla mnie komfort zaczyna się troszkę wyżej, ale wiadomo, że zależy to też od kija jakim operujemy i osobistych odczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Czemu do curado K nigdzie nie ma części zamiennych? nawet na plat...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Czemu do curado K nigdzie nie ma części zamiennych? nawet na plat...?Bo to mlynek na US/EU. Odpowiednikiem curado jest scorpion. Nie jestem pewny ale scorpion mgl to blizniacza konstrukcja curado K i czesci moga byc kompatybilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Czyli szpule też są zamienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 https://m.youtube.com/watch?v=sLajv2yBUPQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 No dobra ale mógł zrobić test podmiany szpuli między modelami.Wagowo się różnią ale ciekawi mnie czy lżejsza szpula od skorpiona nie wpłyneła by negatywnie na odległości rzutowe curado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Małe pytanko odnośnie Curado 201K . Jak jest jego górna granica jeżeli chodzi o wagę obsługiwanych przynęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Ja rzucam tym najwięcej ok. 80gr (duża guma) i jest ok,. Więcej raczej też pociągnie. Mam wersję 6,2:1. Super multik do dalekich rzutów, sparowany z długim kijem np. 2,7m do 100gr potrafi kotleta posłać na 60m. Hamulca nie ma zbyt wiele, ale napęd daje rade nawet w silnym nurcie. Ja jestem mega zadowolony z tego wynalazku. pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Ja rzucam tym najwięcej ok. 80gr (duża guma) i jest ok,. Więcej raczej też pociągnie. Mam wersję 6,2:1. Super multik do dalekich rzutów, sparowany z długim kijem np. 2,7m do 100gr potrafi kotleta posłać na 60m. Hamulca nie ma zbyt wiele, ale napęd daje rade nawet w silnym nurcie. Ja jestem mega zadowolony z tego wynalazku. pz Dzięki za odpowiedź. U mnie tez byłby sparowany z kijem do 100g, tylko że czasem będzie musiał rzucić ok120g. Ale to będzie tylko w wyjątkowych sytuacjach, bo większość obsługiwanych przynęt będzie z przedziału 70-90g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedź. U mnie tez byłby sparowany z kijem do 100g, tylko że czasem będzie musiał rzucić ok120g. Ale to będzie tylko w wyjątkowych sytuacjach, bo większość obsługiwanych przynęt będzie z przedziału 70-90g. Bez problemu sobie poradzi z takimi gramaturami, wręcz do tego jest stworzony. Dowolny glider 15cm czy guma 20cm uzbrojona ważą ok 80-110g to jest dla tego multika bułka z masłem, szczególnie z przełożeniem 6:2 Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi