Skocz do zawartości

Shimano Curado K

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

to jest przyzwoity multiplikator w budżecie kilkuset złotych, moim zdaniem kilka rzeczy dopracowano w stosunku do poprzednika (oprócz ewentualnie koloru, kwestia gustu).....od jakiegoś czasu posiadam, trochę testowo porzucałem, ale nie tak ciężko

wydaje mi się jednak, że codzienne 80 gramów ogarnie spokojnie, a okazjonalne 100 nie zrobi mu krzywdy.....linka PE 2.5 (wejdzie 150 metrów) czy 3.0 (wejdzie mniej, ale wystarczająco) i można się bawić w średnio-mocny casting

jedna uwaga - przełożenie 6.2:1 jest OK, ale przy niektórych technikach ten szybszy model może okazać się sprytniejszy ;)

Dzięki za podpowiedź brałem pod uwagę szybsze przełożenie ale będę też rzucał gumami i wolę trochę szybciej podkręcić przy Jerkach ,czy M jest następcą K .

tak, to następca, (prawie) jak w alfabecie ;) zmieniony kolor (z czarnego na opalizującą zieleń), pokrętło docisku szpuli jest inne (chyba bardziej chwytne), no i przede wszystkim sama szpula pozwala na rzuty lżejszymi przynętami, bo sama jest lżejsza

rzucanie dużą gumą, jerkiem, co tam jest pod ręką, bezproblemowe, wydaje mi się po wstępnych testach, że jest na plus w stosunku do wersji K, chociaż nie było źle, a nawet bardzo dobrze było.....przy okazji nieco równiejszy nawój, miałem 2 sztuki modelu K, więc chyba to nie przypadek

Edytowane przez cristovo

• 7 miesięcy temu...

Dokładnie tak,w środku na szpuli są jeszcze takie plastikowe badziewia. Można je blokawać coby się nie ruszały. 4 latające to maks hamowania (chyba że masz 151 Mgl, to 6). A to pokrętło przybliza slizg po którym te badziewiwia się ocierają wypychanie siła odśrodkową. Debilnie to proste ale działa. Podsumowując im więcej luźno ganiających tych bloczków i większą liczbą na pokrętle tym mocniej i szybciej multik hamuje szpule. A wejże se pokręć to sam się przekonasz. Pz

• Like 3

Dokładnie tak,w środku na szpuli są jeszcze takie plastikowe badziewia. Można je blokawać coby się nie ruszały. 4 latające to maks hamowania (chyba że masz 151 Mgl, to 6). A to pokrętło przybliza slizg po którym te badziewiwia się ocierają wypychanie siła odśrodkową. Debilnie to proste ale działa. Podsumowując im więcej luźno ganiających tych bloczków i większą liczbą na pokrętle tym mocniej i szybciej multik hamuje szpule. A wejże se pokręć to sam się przekonasz. Pz

To, to wiem. Bloczki zawsze mam dwa, ten hamulec praktycznie od tych dwóch sezonów zawsze na 3 i reguluje sobie tylko docisk szpulki. Dużo i tak kontroluje kciukiem.

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT
  • Like 1

Mi się tak te kuradziaki spodobały że obecnie mam normalnego, hg i xhg ten w wersji M. 151mgl i xhg71. Pierwszy goni już 4rok. To małe pokrętło robi robotę pod wiatr i przy zmianie przynęty np. z gumy na wobler. Pod uczciwa wiślaną gumą najczęściej jest 1, max 2. Docisk dość luźno, jeden bloczek plus kciuk. Fajne proste narzędzie. Chyba jeszcze bfs i mgl71 dokupię. Pz

• 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...