Skocz do zawartości

opłaty jedno- i trzydniowe, płatności przez neta

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie bo ostatnio wykupowałem zezwolenie jednodniowe i gość powiedział mi , że jestem niezrzeszony i płaciłem 50 zl, a widzę na stronie ompzw , że zrzeszeni płacą 30 zl, a ja mam przecież legitymację i kartę wędkarską

to jak to jest powinienem płacić 30 zł czy 50 zł za dzień wędkowania?

i jeszcze jedno pytanie jeśli robi się opłaty przez internet to na jakiej zasadzie to jest bo przecież nie dostaje się chyba ani znaczków ani nic...?

Jeśli nie opłaciłeś składki członkowskiej na rok 2019, to jesteś niezrzeszony.

Opłaty przez internet wyglądają różnie w różnych okręgach, sprawdź ten, który Cię interesuje. Znaczków nie dostaje się, ale może być konieczność wydrukowania zezwolenia i rejestru.

• Like 1

Dobrze ze tu zajrzałem bo na początku roku 2 razy wędkowałem w innych okręgach na jednodniówkach. Opłacałem pozwolenie jednodniowe dla zrzeszonych a nie miałem opłaconej karty wędkarskiej (myślałem że jeśli mam kartę i legitymację jestem zrzeszony). Przy kontroli mogło być nieciekawie :)

Edytowane przez #Nord

No koła raczej na pewno nie bedzię ;)  :D 
Poza tym  e-okoń ost fiksuje. Warto spr na www koła a jeśłi nie ma swojej stronki to kolejno przez stronę PZW i wybierając odpowiedni okręg.  Zazwyczaj sa podane dane do przelewu i ew dokumenty (zezwolenia ) do oddrukowania. W razie "W" zawsze mozna spr ile kosztuje składka 1 lub wielodniowa i przelać na konto okręgu wpisując tytułem za jaki okres wędkowania i nr karty, oddrukować elektr potw i już coś się ma w przypadku kontroli.  Ja tak robię i nigdy nie miałem problemów....  

Może kiedyś kto wdroży opłacanie krótkoterminowe przez sms? Lokalizacja aparatu gsm przypisze wędkarza do odpowiedniego okręgu i masz ogarnięte wody PZW.
Zrzekam się praw autorskich - możecie wdrażać pomysł. :)
Prosto, wygodnie, bez papierologi i analiz internetowych rejonów, kont bankowych, stawek, itp. 

• Like 1

• 4 tygodnie później...

No dla kogoś aktywnego to zakrawa na ironię.

Skąd mam wiedzieć gdzie i na jakiej wodzie będę za x dni jeśli robię objazdowke po kraju? A jeśli ot tak jadę gdzieś to skąd mam wiedzieć nad czyja wodą właśnie stoję?

Niestety twój pomysł choć dobry i prosty w założeniu, zważywszy dzisiejszą technologie, nijak się ma do życia.

PZW musiało by wydać dużo cebulionow na całą architekturę systemu i jeszcze kilka na możliwość zweryfikowania tego przez strażników.

Jak będziemy latać na ryby na inne planety to PZW nadal będzie akceptować samolepne znaczki.

A żeby było całkiem smieszniej to stworzenie takiej aplikacji pod androida to kilka dni roboczych. Tyle, że nie za darmo i zapewne z udzialem w zyskach.

I tu nam się rodzi ból pewnej części ciała bo trzeba by wydać i jeszcze się dzielić.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

No tak Bartek tylko że to tylko mapa.

Sama w sobie nic mi bardzo nie da.

Mowa była o możliwości opłaty za wędkowanie na takiej wodzie.

SMS, aplikacja. Możliwości jest dużo przy dzisiejszej technice.

W USA kombinują już z bezobslugowymi sklepami.

Czytniki na sklepie i w wózku łapią co wsadziles do kosza. W chwili wyjazdu ze sklepu system pobiera odpowiednią kwotę z konta.

Żadnych kolejek itp.

A tu mówimy o zwykłej aplikacji, która przez lokalizację pozwoliła by stwierdzić, że jestem na wodach jakiegoś okręgu.

Wtedy jeden klik i mam opłacone wędkowanie.

Bez przelewów, drukowania blankietow, wlepek i całej tej reszty bałaganu.

Jedyne co PZW by musiało robić to ładować do systemu aktualne dane kto daną wodą operuje.

To nie jest jakaś kosmiczna technologia. Ba takie rozwiązania w innych dziedzinach z powodzeniem działają od wielu lat.

Tu nie trzeba nic nowego wymyślać.

• Like 1

Dobrze prawicie ale transparentnośći i proste, czytelne zasady nie są na rękę władzy. Żadnej. Muszą być skarbnicy, listy, znaczki, i rejestry których wędkarze nie oddają albo nie czytają albo nie wypełniają. Zarybienia na papierze. Sztuczne zamieszanie. 
W mętnej wodzie ryby się łowi..

• Like 3

Oczywiście, wszystko można.

Wyobraźcie sobie, że przez jeden rok mój okręg wprowadził możliwość wniesienia opłaty okresowej drogą internetową, dowodem mogło być potwierdzenie okazane na telefonie. Podsumowanie roku pokazało, że ponad 60% zadeklarowanych wpłat nie wpłynęło na konto. Dlaczego? Bezpośrednio po dokonaniu przelewu był on anulowany, oczywiście po pobraniu potwierdzenia zlecenia transakcji na telefon.

Ot, taka ciekawostka, jacy jesteśmy, my, wędkarze.   :(

• 1 miesiąc temu...

Cześć.

Piszę bo może wy macie jakiś sposób.

Chcę z kumplami skoczyć na Pilice na ponton.

Będziemy na miejscu w piątek po południu i od razu na wodę.

Z tej racji nie mamy możliwości wykupienia zezwolenia stacjonarnie.

Chciałem mobilnie. Strona Radomia odsyła do eOkon.

Założyłem konto etc.

Nie znajduje ŻADNYCH zezwoleń.

Myślę, że może przez to że na komórce.

Spróbowałem na PC.

Ten sam efekt.

Próbowałem dzwonić i dopytać ale tam chyba nikt nie lubi telefonu odbierać.

Czy jest jakiś sposób wykupienia tego nieszczesnego zezwolenia?