Skocz do zawartości

spoon

spinerex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,niedlugo szczupak ! Niektorzy twierdza ze glupia ryba! Ja twierdze ze wbrew pozorom najciekawsza , prawie najwieksza z z grupy drapieznikow w naszym i nie tylko kraju np. Szwecja, Finlandia, USA, Kanada i inne....niektorzy twierdza ze tylko jesienia - ja tez, chociaz wiosna to magiczna pora i jesli chodzi o przynete nr. 1. to w wodzie plytkiej np. do 2m to ,,glebia i na wiosne np. rzadkie trzciny, grazele-jeszce ich nie widac, wywlocznik, moczarka i nowe klacza rdestu, bardzo lowna przyneta(oprocz jerkow i calej reszty)jest spoon-nieznany prawie w naszych lowiskach, moim zdaniem bez reklamy to (,,rapala), chociaz ciekawa alternatywa jest (,,johnson silwer minnow spoons) w (,,bass pro shops-sklep wysylkowy) tylko jeszcze o barwach tej przynety SPRAWDZALY sie przewaznie orginal chrom lub zlocisty (metaliczne powloki). Krotki opis z lowiska ktore przypominalo rzysko! Na piec rzutow czasami cztery-piec bran, biorac pod uwage srednia to wspanialy wynik ale jak to bywa w zyciu nie ma rozy bez kolcy tzn. slabiutki drucik zabezpieczajacy hak. Mimo wszystko polecam na zarosniete plycizny. Pozdrawiam M.

Swietnie ze bez ! Chcialem jedynie przed ewentualnym pakowaniem przynet szczupakowych zwrocic uwage ze jest sobie taki spoonik, moze zapomniany, moze nie znany w kolorze srebrnym-chromowym lub jasnym zlocistym, lowimy nim w zaroslach dosc plytko, ma slaby drucik antyzaczepowy nalezy uwazac, przy uciazliwym zielu nie szarpac tylko leciutko przyciagnac do siebie i oczyscic aby nie urwac tego drucika poniewaz trzeba bedzie go dorobic lub przekwalifikowac przynete do innych celow, metod ze wzgledu na niesamowita wowczas czepliwosc. Szczupaki w polskich lowiskach tez na nie biora, ja uzywam najwiekszych modeli w kraju i zagranica, ze wzgledu na obecny brak czystego chromu czy zlota (w ofercie dostepnej f-my Rapali),(metalicznego wrecz) po zakupie odsylam do warsztatu galwanizacji natryskowej tworzyw. Pozdrawiam M.

czyli w tym watku polecana jest przyneta, z ktora trzeba sie podczas polowow cackac, bo moze sie 'cos tam' urwac albo wykrzywic ale najwazniejsze jest to, ze zamin zaczniemy lowic, nalezy ja przelakierowac ewtl. pogadac ze znajomym galwanizerem, zeby nam kolor zmienil, bo kupny jest z jakichs tam powodow do niczego ... ???

jezeli faktycznie wszystko dobrze zrozumialem (tak jak napisalem powyzej) to zalecam wizyte u specjalisty B)

Się zastanawiałem czy ktoś na to odpisze. Dobroć ludzka nie zna granic :mellow:

Ja te?ź zamierzałem odpisać, bo dobry ze mnie gość, ale qrna nie bardzo wiedziałem o co chodzi. Spoon?łw ci u mnie dostatek, przynęty znam więc co się będę wychylał. ;)

Miałem kiedyś prawie wszystkie kolory, oryginalne Rapale kupione na początku lat '90-tych w Katowicach Eurospin. Sprawdzały mi się płotka i okoń, nic dziwnego. Podstawowe ?źarło szczupali. W ani jednym nie odpadł drut antyzaczep, solidne wykonanie. Było te?ź sporo podr?łbek wątpliwej jakości. Rapale miały podpis firmowy a drut był miedziany.

Oczywiscie, ja lowie na w/w przynety w skandynawi, chociaz w czerwcu na gorkach w poblizu Okartowa na J.Sniardwy, wsrod rdestow tam wychodza do pow. woda okolo 1.8-2.8m, sprawdzily sie rowniez. Za granica doslownie w wodzie 0.7m max byly wyniki w postaci ponad metra i az strach pisac ale reguralnie. Piekny widok kiedy wydaje sie nam ze to przynetom-linka rozchylamy zadka zeszloroczna trzcinke, ale nie nasz spoon jest okolo 2m w bok i nagle......wiadomo czuc i widac. Pozdrawiam M.

Naprawdę tak cię?źko trybicie chłopy ? facet chciał pogadać o spoon-ach a wy zgrywacie niemca i udajecie, ?źe nie wiecie o co chodzi. Jak tacy z Was poloniści to w og?łle nie odpowiadajcie na takie posty.

ps. gdyby facet załączył kilka zdjęć z rybskami kt?łre połowił na tego spoon-a to gwarantuję, ?źe zaraz było by 100 tyś. pytań; gdzie? jak ? gdzie to kupić ? itd. itp.

... i nikomu nie przeszkadzała by treść tego posta. Ech, Embarassed

spinerex, czytając co masz na myśli naprawdę cię?źko zorientować się - o co kaman !

Prośba zapewne nie tylko z mojej strony, postaraj się najpierw przemyśleć co chcesz napisać i ujmij to dopiero wtedy -powoli- w słowa, bo rozszyfrowanie kryptogramu - co piszący ma na myśli raczej spotyka się z olaniem tematu :/.

Spoon-ami waliłem w ziela będące tu?ź pod powierzchnią tafli jeziora. Przemykały trącając o nie, sporadycznie podczepiając zielone patyki. Gł?łwną zdobyczą to szczupaki i wyrośnięte okonie. Mile wspominam tą przynętę, dzisiaj ten typ łowienia zastąpiły mi odpowiednie wahadł?łwki...

Wszelkiego rodzaju wahadła cenię sobie od zawsze.

Spoony te?ź znajdowały się w moich pudełkach.

Niestety ły?źka Rapali nigdy nie dała mi ?źadnej ryby. Ani ły?źka z hakiem stałym ani ły?źeczka (w wydaniu pstrągowym) z kotwiczką na standardowym k?łłeczku.

U mnie ły?źka przegrała ze zwykłym krabem (podr?łba ABU Atom)

Waldek - brak wiary w przynętę...

One gł?łwnie sprawdzały się na zarośniętej stojącej wodzie. Jak ka?źda przynęta miała swoje dobre i złe dni. Ja gł?łwnie łowiłem nimi w maju i czerwcu na młodych zielach kt?łre dopiero odrastały od dna. Prowadziłem skokami jak jigiem...

Naprawdę tak cię?źko trybicie chłopy ? facet chciał pogadać o spoon-ach a wy zgrywacie niemca i udajecie, ?źe nie wiecie o co chodzi. Jak tacy z Was poloniści to w og?łle nie odpowiadajcie na takie posty.

ps. gdyby facet załączył kilka zdjęć z rybskami kt?łre połowił na tego spoon-a to gwarantuję, ?źe zaraz było by 100 tyś. pytań; gdzie? jak ? gdzie to kupić ? itd. itp.

... i nikomu nie przeszkadzała by treść tego posta. Ech, Embarassed

My trybimy i to całkiem nieźle, pisząc My mam na myśli tych wszystkich, kt?łrzy powiedzieli/napisali, ?źe znają przynętę itd. Natomiast, spr?łbuj przeczytać posty autora wątku, z punktu widzenia wędkarza, kt?łry nie zna przynęty a posługuje się językiem polskim. Mo?źe załapiesz o co nam chodzi. ;)

:unsure: