Skocz do zawartości

BRZANY 2012

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z nieskrywana przyjemnoscia otwieram watek brzanowy 2012 :D

Po pierwsze to moje ulubione ryby.

Po drugie powodem otwarcia tego watku jest moj nowy rekord w tym gatunku :D

Ryba zlowiona na stoku rynny za lezacym w wodzie drzewem (widac w tle na jednym ze zdjec). Widzialem ze skarpy jak tam sie krecily brzany patrolujac rewir. Poswiecilem im w tym miejscu dzis ze 4 godziny.

Najpierw lekkie ?? branie na woblerek. Ale spad po krotkim odjezdzie. Potem dziwne podbicie gumy.

Po poludniu sie udalo :D

Na gume na glowce 7 g. Podana na mojej wysokosci. Opad do rynny. Podniesienie na kiju. Kontrolowany splyw....I jedno z lepszych bran jakie w zyciu mialem na gume z opadu :mellow:

Ryba z pewnoscia poderwala sie z dna i rozpedzona wziela gume jadac od razu dalej z nurtem. 20 metrow linki na jednym gwizdzie :D Dzieki temu juz nie bylo (prawie) problemu z drzewem lezacym miedzy mna a ryba :D

Potem kilka minut zapasow i ladowanie w podbieraku.

Kilka fotek ze statywu (idealnie pod slonce) :unsure:

Potem brzana wrocila do swojej rynny.

.

Lowilem wedka GL3 Loomis 12 lb by ZbyszekYglo.

Kolowrotek Daiwa2500. Plecionka 15 lb i przypon z FC. Przyneta ripper na glowce 7 g.

Pozdrawiam i zapraszam bysmy wspolnymi silami rozwijali watek brzanowy 2012 :D

Guzu

P.s podziekowania dla Bartosza aka @wedkarz 87 za dobre gumy :D

p.s.2 Dwa zdjecia tej samej ryby. Bo na jednym tak otworzyla pysk ze wyglada jak odkurzacz :mellow:

post-16-1348916727,4372_thumb.jpg

post-16-1348916727,5178_thumb.jpg

Gratuluję nowego rekordu ;) i czekam aż go pobijesz jak najszybciej :mellow: piękna brzana , a swoją droga to takie odkurzacze te brzany :lol:

Sam jestes odkurzacz :mellow:

Miejsce przymeczymy jeszczew tym roku. I to nie raz

Czy sie trafi wieksza tam ? zobaczymy.

W zeszlym roku na 20 ryb z tego odcinka (inne miejsca) zadna nie przekroczyla 60 cm (kilka mialo rowno 60). Moze trzeba bedzie sprobowac blizej stojacej wody - bo tam sie moga czaic te najwieksze odkurzacze B)

Próbuj gdzie głębiej i gdzie wolniej. Znajomy, w zachodnioniemieckich warunkach klimatycznych łowi takie klamoty, że szok :huh: Gdzie rwie, to ładne klenie, żarłoczne świnki, a gdzie głębiej to klamoty po 80cm i 5kg, jak akurat są na diecie ;) Aha, najważniejsze, białe robale, śmierdzący serek, albo rosówka :lol: No nie da się chłop namówić, że łowienie takich ryb nie na spinn, tylko z koszyczkiem, to połowa przyjemności mniej, no ale... ale za to wypuszcza, chociaż podobno tam nie wolno, czy coś :lol: Ładne sportowe rybki, pewnie w nurcie niezła zabawa. Już nie mogę się doczekać, aż zajmę swoje miejscówki - może złowię pierwszą brzankę w tym roku! Połamania!

Pozdrawiam

Grzesiek

• 1 miesiąc temu...

Pozdrawiam załozyciela wątku. Daniel w mojej rzace też ładne brzany pływają, niestety 90 jeszcze nie przekroczyłem a byłem juz blisko...

Na zdjeciu przecietna brzana z mojej rzeczki taka 60+

Na drugiej fotce moja do tej pory największa w tym sezonie 86cm(mozna porównać wielkośc do Invadera 5cm który ma w pysku :D

.

post-5957-1348917125,4941_thumb.jpeg

post-5957-1348917125,7195_thumb.jpeg

Wszystkie te ryby (jazie, brzany, bolenie i klenie)są rybami z Renu, które do mojej rzeczki (także do innych dopływów) wchodzą późną jesienią, ze wzgledu na cieplejszą o parę stopni wodę i niesamowitą ilosc np: kielży i to dużych kielży czasem mających po 1,5cm! o wszelkiej drobnicy nie wspominając... Ryby te pozostają w niej do czasu tarła i dwa czasem trzy tygodnie po tarle co jest zależne od stanu wody. Tak przynajmniej wynika z moich trzyletnich obserwacji. Bolenie odbywają tarło pod koniec stycznia a jazie w pierwszych tygodniach marca, potem w kwietniu pora na klenie a po polowie maja brzany. Ubiegly rok przyniusł bardzo ciepłą wiosne i wszystko było trochę porąbane ale to w gruncie rzeczy są różnice rzędu tygodnia lub dwuch. Do tego dochodzi niezbyt duża presja wędkarska no i to, że tu mało kto potrafi je skutecznie łowić...