Jozi Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Wszystkie te ryby (jazie, brzany, bolenie i klenie)są rybami z Renu, które do mojej rzeczki (także do innych dopływów) wchodzą późną jesienią, ze wzgledu na cieplejszą o parę stopni wodę i niesamowitą ilosc np: kielży i to dużych kielży czasem mających po 1,5cm! o wszelkiej drobnicy nie wspominając... Ryby te pozostają w niej do czasu tarła i dwa czasem trzy tygodnie po tarle co jest zależne od stanu wody. Tak przynajmniej wynika z moich trzyletnich obserwacji. Bolenie odbywają tarło pod koniec stycznia a jazie w pierwszych tygodniach marca, potem w kwietniu pora na klenie a po polowie maja brzany. Ubiegly rok przyniusł bardzo ciepłą wiosne i wszystko było trochę porąbane ale to w gruncie rzeczy są różnice rzędu tygodnia lub dwuch. Do tego dochodzi niezbyt duża presja wędkarska no i to, że tu mało kto potrafi je skutecznie łowić...Arek bo to nie Polska, u nas by wszystko zjedli <_<. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 nie widziałem aby ktokolwiek zabił rybę z tej rzeki, oprócz grunciarzy którzy biorą mniejsze 2-5 kg karpie i leszcze też olbrzymie i nieżle biorące na woblery w marcu mój najwiekszy miał grubo ponad 70cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Wszystkie te ryby (jazie, brzany, bolenie i klenie)są rybami z Renu, które do mojej rzeczki (także do innych dopływów) wchodzą późną jesienią, ze wzgledu na cieplejszą o parę stopni wodę i niesamowitą ilosc np: kielży i to dużych kielży czasem mających po 1,5cm! o wszelkiej drobnicy nie wspominając... Ryby te pozostają w niej do czasu tarła i dwa czasem trzy tygodnie po tarle co jest zależne od stanu wody. Tak przynajmniej wynika z moich trzyletnich obserwacji. Bolenie odbywają tarło pod koniec stycznia a jazie w pierwszych tygodniach marca, potem w kwietniu pora na klenie a po polowie maja brzany. Ubiegly rok przyniusł bardzo ciepłą wiosne i wszystko było trochę porąbane ale to w gruncie rzeczy są różnice rzędu tygodnia lub dwuch. Do tego dochodzi niezbyt duża presja wędkarska no i to, że tu mało kto potrafi je skutecznie łowić... Kapitalne ujecie tematu. Szczere uznanie ze takie rozpracowanie tematu.Wielka satysfakcja lowic TAKIE okazy z rozpracowanej wody!Gratuluje raz jeszcze! Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 jeszcze raz dziekuję wszystkim za graty.Daniel,- widziałem zdjecia ze strzeblami które zamieściłeś w innym wątku u mnie jest podobnie i musze powiedzieć, że w miejscu które opisywałeś w tym wątku od razu założył bym Invadera (w kolorze kiełb-brąz lub strzebla)4cm lub 5cm w zależności od głębokości i przeczesał bym nimi najpierw stoki rynny w poprzek a potem środek wzdłóż,- tak robię u siebie. Do zestawu wobkow dołożył bym koniecznie brzanówki Widła i ognia!Ja żeby ograniczyć podchaczenia za kapotę do minimum zdejmuję brzuszne kotwice a na ogon zakładam o numer większą pomaga to również gdy zatniesz dużą panienkę i nie masz możliwości polecieć za nią w dół a rybsko jeździ po dnie... Na początku zdarzyło mi się, że straciłem tak parę ładnych ryb, które trzymając się dna w końcu zahaczyły brzuszną kotwicą woblera o coś na dnie i wyszarpały sobie wobka,- który pozostał wątpliwą ozdobą dna Pewnie to wszystko wiesz, bo łowisz dużo ładnych ryb, a ja nie potrzebnie sie wymądrzam ale niech będzie dla tych co zaczynają przygodę z brzanami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 no a dziś była kara za wymądrzanie się,- ledwo wymęczone trzy brzany poniżej 60... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 no a dziś była kara za wymądrzanie się,- ledwo wymęczone trzy brzany poniżej 60... No i po co Ci to było Arek? Tylko 3? Poniżej 60? To pewnie przez to, że rano tyle czasu Ci zająłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 spoko Maciek, brzany to nie są ranne ptaszki, przed południem żadko je łowię ale wydaje mi się, że powodem jest początek rójki jętki majowej. Widziałem wczoraj kilkanaście sztuk w powietrzu, więc trzeba to bedzie zweryfikowac muchówką... Tak wiec dziś imadełko i do roboty parę nimf parę mokrych i do boju w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 wczorajsze połowy na testowe wobki Tomiego zainaugurowały godnie sezon brzanowy. Barbus 70 podczas nocnego łowienia. Wolne prowadzenie wobka z nurtem po kamieniach. Uderzenie w okolicach godziny 10:30 zaraz po ustaniu deszczu... NIESTETY ZE ZWGLĘDU NA REGULAMIN RYBA ZOSTAŁA ZDJĘTA ZE STRONY... Hol na TD Zillion 6,6 cw 1/4-1oz + Ryoga 2020L pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Testowy dał rade.Na te właściwe już łów i poślij mi fotki na stronę.Cieszę się i chyba się nawale normalnie.Graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Graty, brzana 70 cm to już nie w kij dmuchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Punkfish Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 A co się stało ze sterem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 ster został spiłowany na moją prośbę pod testy. Chodziło o to żeby dało się prowadzić z nurtem przy dnie. ster za bardzo go wyprowadzał na powierzchnie. Pomimo jego braku wobek pracuje i ładnie zamiata ogonkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Hmmm, piękna ryba ale jeszcze ponad 3 tygodnie za wcześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 O kurna falstart.No nic przyjdzie na nie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 kurna, fucktycznie. Najwyżej Moder usunie - sory za falstart ale brzanka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Punkfish Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Hmmm, piękna ryba ale jeszcze ponad 3 tygodnie za wcześnie... Dlatego ugryzła a nie podczepiła się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 kurna, fucktycznie. Najwyżej Moder usunie - sory za falstart ale brzanka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła... W sumie też nie załapałem, to może ją do przyłowów wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 moze Moder się zlituje,- na moje oko ryba już wytarta U mnie tarło też jakoś szybciej idzie myślę, że jescze dwa dni i będzie po wszystkim ale i tak muszę czekać aż do 15 czerwca...Swoją drogą piękny to widok jak brzany wchodzą na tarlisko potem riki-tiki-tak i ... przychodzą następne i tak każego ranka i pod wieczór. Dwa tarliska które znam, oddalone od siebie o niespełna kilometr są niczym pokazowe filmy, jak w wielkim plenerowym akwarium widać ten niesamowity krąg życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 chyba regulamin też tego nie respektuje trudno sie mówi. Wszak ryba sobie pływa dalej i może ktoś sie nią jeszcze nacieszy Rheinangler zgadzam sie z Tobą. wg mnie na krakowskim odcinku Wisły sa juz wytarte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Regulamin ma swoje prawa i respektowanie ich jest jak najbardziej ok Ale pięknej ryby gratuluję szczerze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 RYBA FAJNA, ale regulamin ma być róny wobec wszystkich... powodzenia w trakcie właściwego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Kolejny weekend w moim wykonaniu uplynal na poszukiwaniu brzan.Tym razem sie znalezlismy.Ryby mnie i ja ryby Skonczylo sie na 2 zlapanych.Pierwsza pokazuje sie na fotce ponizej.Druga byla zlapana przed brzaskiem dzis, raniutko.Obie niemal identyczne na dlugosc.52- 53 cm.Ta z fotki zlapana na hermesa, a rano dzis mialem sztuke na lunatica 8,5 cm. Miejsce to cofka zbiornika, dokladnie strefa gdzie woda zwalnia by za 100 metrow stac sie juz stojaca. Zestaw: Loomis 12 lb, Daiwa 2500, plecionka 14 lb stren. Wczorajsza wziela pod wieczor, dzisiejsza jak bylo jeszcze calkiem ciemno. Sloneczne dni i upal utrudniaja lowienie w cywilizowanych godzinach. Zostaja godziny wedkarskie Pozdrawiam brzanomaniakow Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Piekny Ryb !Graty Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polmar Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Piękna złota ryba Gratuluję połowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 A oczy ma jakby chciała cos powiedzieć nic pozytywnego tylko same K.. i same CH.. Ale tłuścioch Oderka juz pokazuje pazury ale jeszcze trzeba poczekać. gratulacje Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi