Skocz do zawartości

BRZANY 2012

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję. Przy rekordowej niżówce można było próbować brzan, poodsłaniały się fajne miejsca które nigdy nie były dostępne, ale to już się pewnie długo nie powtórzy i dobrze :). Piszę próbować bo to bardzo nieprzychylne spinningowi ryby.

Tomek gratuluję brzanki, w przyszłym roku spróbuj połowić je celowo, warto, na górskich rzekach ponoć chętniej atakują woblerki.

pozdrawiam

wujek

Jeszcze raz dziękuję. Przy rekordowej niżówce można było próbować brzan, poodsłaniały się fajne miejsca które nigdy nie były dostępne, ale to już się pewnie długo nie powtórzy i dobrze :). Piszę próbować bo to bardzo nieprzychylne spinningowi ryby.

Tomek gratuluję brzanki, w przyszłym roku spróbuj połowić je celowo, warto, na górskich rzekach ponoć chętniej atakują woblerki.

pozdrawiam

wujek

Zgadzam się z tym próbować,u siebie na Bugu (przed przyduchą) zdarzało mi się łowić je celowo na spina,ale o wiele częściej stałem z wędką na rafie i trzymałem wobler przed pyskami żerujących ryb.One natomiast z łoskotem przewalały pyskami kamienie,często stając dęba i wystawiając z wody ogony.Wyjadały z pod kamieni kiełże i różne larwy nie interesując się zupełnie moją przynętą....Jedyne kontakty jakie miałem to otarcia ryb o żyłkę.

De facto najwięcej brzan jest łowionych, tz. zacinanych za różne części ciała w trakcie tych obszurek tylko nikt o tym głośno nie mówi he he :( tak naprawdę taka agresja brzan kiedy woblera atakują pyskiem zdarza się ale nie często; nie wiem od czego to zależy...

Dokładnie, ale co im się dziwić kiedy całe dno Wisły jest oblepione robactwem. Jesienią i zimą robią się bardziej drapieżne, ale schodzą w głębsze rynny i na dużych rzekach stają się niedostępne dla spinningu, czyli wychodzi na to samo. Czasami jednak któraś się ruszy :).

wujek

post-45715-0-41600600-1353767199_thumb.jpg

pozdrawiam

wujek

Janek, od zawsze łowiłem brzany na Sanie i Wisłoce, na gumki i na woblery. Ta była pierwsza na spinna z Wisłoka. Ciężko mi je teraz łowić, bo w Polsce najczęściej jestem w zimie...

Dokładnie, ale co im się dziwić kiedy całe dno Wisły jest oblepione robactwem. Jesienią i zimą robią się bardziej drapieżne, ale schodzą w głębsze rynny i na dużych rzekach stają się niedostępne dla spinningu, czyli wychodzi na to samo. Czasami jednak któraś się ruszy :).

wujek

Piekna

To pewnie kwestia tego co akurat żrą,ja np. kilka lat temu gdy często stałem na rafach najwięcej (mówię o tych zapiętych za pysk) ich lowilem w czerwcu przyłowowo do kleni,byly po tarle i byc może to skłanialo je do atakowania woblerów...

Masz rację, to efekt tarła. Brzany biorą na kleniowe woblery, więc czasami stają się przyłowem, jednak przeważnie stoją trochę w innych miejscach niż klenie.

wujek

Janek, od zawsze łowiłem brzany na Sanie i Wisłoce, na gumki i na woblery. Ta była pierwsza na spinna z Wisłoka. Ciężko mi je teraz łowić, bo w Polsce najczęściej jestem w zimie...

Jasne:), ciepła pora roku jest zdecydowanie przyjemniejsza do brodzenia.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzis mile zaskoczenie podczas "zakanczania sezonu" w moim wykonaniu.

Do przeznaczonego dla pstraga Hermesa prowadzonego z nurtem skoczyla taka oto brzana.

Calkiem odpasiona, widac ze narobila przetworow na zime i ma co jesc ;)

barbo%2520invernal01.JPG

Zdjecie niestety nieco pod slonce, ale inaczej nie bylo jak statywu postawic ...

Pozdrawiam i do uslyszenia w brzanowym 2013 ;)

Guzu

• 4 tygodnie później...

Tak dziś grzebałem w zdjęciach i znalazłem zdjęcie z Reńską brzaną z października złowiona przez mojego szwagra na tajnej rafie, o której istnieniu wcześniej nie wiedziałem a którą odnalazłem w trakcie spaceru z moim synem w innym niz zwykle kierunku, bo biedne dziecko musi wolny czas spędzać na rzeką z tatusiem-psycholem :lol:  :lol:  :lol:

Ale za to rafkę nazwałem rafą Oskara, niech ma ;)

post-51172-0-47010700-1357755854_thumb.jpg