domeldoom Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Hej Kij do drgającej szczytówki - pierwsze branie, obcięta/zerwana PP 0,13.Mocno zdziwiony odłożyłem wędkę. Po jakimś czasie założyłem żyłkę, niby OK, ale dziwnie dźwięczy podczas zwijania żyłki pod obciążeniem.Ponadto zauważyłem, że żyłka jest zeskrobywania i porysowana. Sprawdziłem wszystkie przelotki i niby wszystko OK. Przeciągałem palcami żyłkę po każdej z przelotek osobno i nic. A żyłka porysowana. Podejrzewam przelotkę szczytową pomimo tego, że wygląda na gładką.Chcę ja wymienić - pytanie na jaką?Jakiego producenta by być pewnym, że jest 100% w porządku. pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archix Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 fuji fazlite, SiC , Torzite analogicznie od najtańszej... wybór należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) OK a jakaś wskazówka czym by to w ogóle mogło być spowodowane?Jak pisałem, każda przelotka z osobna pracuje normalnie, cicho i nie rysuje żyłki. I jeszcze jedno krótkie pytanie: jak bezpiecznie zdjąć przelotkę szczytową? Edytowane 20 Maja 2019 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 http://jerkbait.pl/topic/503-wymiana-przelotki-szczytowej/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar80 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Weż kawałek damskiej rajstopy jak najcieńszej i przeciągnij po przelotkach. Małe zaczepienie włókna może ci pozwoli na zdiagnozowanie uszkodzonej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Weż kawałek damskiej rajstopy jak najcieńszej i przeciągnij po przelotkach. Małe zaczepienie włókna może ci pozwoli na zdiagnozowanie uszkodzonej.Hej niezły pomysł, ale ogarnąłem inaczej.Przeciągnąłem cienką żyłkę prze wszystkie przelotki, zawiesiłem 120 g ciężarek i jeździłem tam i z powrotem.Dźwięczało i rysowało.Następnie opuściłem przelotkę szczytową i to samo - dalej dźwięczało i rysowało.Opuszczam kolejną i kolejną przelotkę aż dotarłem do 6-tej czyli wejściowej do szczytówki drgającej - skończyło grać i rysować.potem pod lupa wypatrzyłem ostrą krawędź w "porcelance".PO opuszczeniu tejże przelotki wszystko jest OK.teraz ja tylko wymienić albo po prostu usunąć. Dzięki za pomoc. pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi