wobler129 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 W weekend nieopodal mnie - na jeziorku o głębokości 2-3m próbowano odłowić samice szczupaka w celu pozyskania ikry. No i lipa... Było trochę tych szczupaków i to różnych rozmiarów i żadna nie miała już ikry... Tzn. już są wytarte i czekają 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 ...czekaja na nas !!!! Grzeczne mamuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazgulex Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Albo same samce złapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Albo same samce złapał Był z Nami ichtiolog Już po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 u mnie dopiero zaczęły, oglądałem tarło w niedziele - cudowna sprawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Z tarlem jak z wegetacja. Na SW juz po na NE jeszcze przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel11 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Szczupaki podchodzą do tarła w dużych odstępach czasu. Niektóre wycierają się już pod lodem a niektóre nawet w kwietniu. Dużo zależy od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Na moment przystąpienia u ryb do tarła mają w głównej mierze wpływ dwa czynniki. Temperatura wody i długość dnia świetlnego. Pierwsze słyszę aby szczupak wytarł się pod lodem. Sieja sielawa owszem ale nie szczupak. Szczupak trze się im szybciej zacznie się cyrkulacja wiosenna w jeziorze tj. zejdzie pokrywa lodowa i wody zaczną być mieszane przez wiatr. Podczas stagnacji zimowej najcieplejsza woda jest na dnie jeziora i ma 4 stopnie celsjusza. Często też nie zawiera tlenu więc wątpię by szczupaki się tam wytarły. Po zejściu pokrywy lodowej mieszająca się woda ma taka sama temperaturę w całym jeziorku i zawartość tlenu z lekkimi wahaniami. Woda przy brzegach nie miesza się tak dokładnie i parę słonecznych dni wystarczy aby się zaczęło. Ryby przystępują do tarła w zależności od wielkości osobników przy temperaturach 5-7 stopni. Tyle w temacie. U mnie Jazie są w trakcie tarła. A wczoraj złowiłem przypadkiem samicę szczupaka nie wytartą jeszcze. Pewnie nie zebrała kompletu do orgii. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Szczupaki mogą odbywać tarło pod lodem co stwierdzono już wielokrotnie, zarówno podczas badań jak i zwykłych obserwacji. Głównym gruczołem odpowiedzialnym za produkcję hormonów odpowiedzialnych za owulację u pajków jest przysadka a ona jak wiadomo jest narządem światłoczułym więc fotoperiod ma tu jednak decydującą rolę. Inaczej sprawa wygląda u sandaczy, które zaczynają tarło gdy woda osiągnie 12C, jeśli np. podczas nocy temperatura spadnie poniżej 12C to ryby te zaprzestają tarła i wznawiają je ponownie gdy słupek rtęci dojdzie do magicznej 12stki. Lepszą przeżywalność uzyskują kiedy temperatura inkubacji jest niska, szczególnie podczas organogenezy stąd im dłużej ikra się inkubuje tym pokolenie silniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja zaczynam odłowy pewnie na początku przyszłego tygodnia, moje krokodyle pewnie jeszcze nie wytarte, ale one w tym zamieszaniu pełnią drugoplanową role jak chcecie mogę Wam pokazać kilka krokodyli z lat poprzednich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja zaczynam odłowy pewnie na początku przyszłego tygodnia, moje krokodyle pewnie jeszcze nie wytarte, ale one w tym zamieszaniu pełnią drugoplanową role jak chcecie mogę Wam pokazać kilka krokodyli z lat poprzednich Co się pytasz, pokazuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 No i sprawa jasna...Panowie wyuczeni sie wypowiedzieli...Jednak ,, Olsztynskie wegorze ,, to tak po ,, robocie ,, jednak były i Panowie wiedze posiadaja, jeden przez drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nigdy u rybaków nie ma jeden przez drugiego bo wszyscy się tu trzymają razem. Jeszcze nigdy w Olsztynie rybakowi nikt czapki z głowy nie strącił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Szczupaki mogą odbywać tarło pod lodem co stwierdzono już wielokrotnie, zarówno podczas badań jak i zwykłych obserwacji. Głównym gruczołem odpowiedzialnym za produkcję hormonów odpowiedzialnych za owulację u pajków jest przysadka a ona jak wiadomo jest narządem światłoczułym więc fotoperiod ma tu jednak decydującą rolę.Z tym pod lodem pozwolę sobie się nie zgodzić. Szczupak nie przystępuje do tarła w temperaturach poniżej 4 stopni. Nomen omen to jest graniczna temperatura, poniżej której śmiertelność ikry jest praktycznie 100-procentowa.Natomiast w płytkich wodach i wysokich temperaturach decydują praktycznie godziny. Po zejściu lodu, przy temperaturach zbliżonych do 4 stopni, szczupaki przystępują do tarła praktycznie natychmiast. Temperatura potrafi skoczyć nawet o ponad 3 stopnie w ciągu jednego dnia. Jeżeli trafisz masz prawie 100% ryb gotowych do tarła. Już następnego dnia!!! zwykle jest za późno.Piszę tu o własnych spostrzeżeniach, nie o tym, co ktoś gdzieś widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 A czemu nikt z kolegów nie bierze tak oczywistej sprawy jak różne stada tarłowe na jednym akwenie? Z moich obserwacji wynika, że nawet w niewielkich zbiornikach może być więcej niż jedno stado tarłowe i trą się w różnych miejscach i w różnych terminach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 W moich rodzinnych stronach, okoliczni mieszkańcy małych miejscowości bądź kolonii, uprawiają taki sport, że jak tylko lód odpuści na 1 metr od brzegu to w rozlewiskach Drwęcy, dżentelmeni, w czarnym obuwiu z szarą lametą, biorą w garść ości i ruszają podnosić trące się szczupaki. Za młodu widziałem to nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 U mnie niestety to samo Nawet niegdyś na łachach wyciągnąłem i pociąłem 4 siaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Jeśli ktoś nie dowierza, że za wschodnią granicą wszystko jest możliwe, oto kolejny przykład.https://pl.sputniknews.com/swiat/2020021611934351-ogromny-szczupak-utknal-na-linii-wysokiego-napiecia-internauci-gubia-sie-w-domyslach-sputnik/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Tyle lat jestem na forum i nie wiedziałem że taki wątek istnieje. ???? Edytowane 17 Lutego 2020 przez wujek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ale stary wątek Dla ciekawostki dodam, że wczoraj spacerowałem nad jeziorem i widziałem trące się szczupaki 40-50cm przy samym brzegu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Dziś podczas pstrągowania przyłowiłem szczupaczka 45cm. Był już pusty... Szybko do tarła przystąpiły w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Dziś podczas pstrągowania przyłowiłem szczupaczka 45cm. Był już pusty... Szybko do tarła przystąpiły w tym roku.Mogło być też tak, że przy tej długości jeszcze do tego tarła nie dojrzał. Edytowane 20 Lutego 2020 przez Pumba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Albo trafiłeś samca , a po nich nie widać zbytnio że gonady są już dobrze wykształcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi