Skocz do zawartości

Ciekawostka - szczupaki

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend nieopodal mnie - na jeziorku o głębokości 2-3m próbowano odłowić samice szczupaka w celu pozyskania ikry. No i lipa...

Było trochę tych szczupaków i to różnych rozmiarów i żadna nie miała już ikry... Tzn. już są wytarte i czekają

• Like 4

Na moment przystąpienia u ryb do tarła mają w głównej mierze wpływ dwa czynniki. Temperatura wody i długość dnia świetlnego. Pierwsze słyszę aby szczupak wytarł się pod lodem. Sieja sielawa owszem ale nie szczupak. Szczupak trze się im szybciej zacznie się cyrkulacja wiosenna w jeziorze tj. zejdzie pokrywa lodowa i wody zaczną być mieszane przez wiatr. Podczas stagnacji zimowej najcieplejsza woda jest na dnie jeziora i ma 4 stopnie celsjusza. Często też nie zawiera tlenu więc wątpię by szczupaki się tam wytarły. Po zejściu pokrywy lodowej mieszająca się woda ma taka sama temperaturę w całym jeziorku i zawartość tlenu z lekkimi wahaniami. Woda przy brzegach nie miesza się tak dokładnie i parę słonecznych dni wystarczy aby się zaczęło. Ryby przystępują do tarła w zależności od wielkości osobników przy temperaturach 5-7 stopni.

Tyle w temacie.

U mnie Jazie są w trakcie tarła. A wczoraj złowiłem przypadkiem samicę szczupaka nie wytartą jeszcze. Pewnie nie zebrała kompletu do orgii.

Pozdrawiam

• Like 2

Szczupaki mogą odbywać tarło pod lodem co stwierdzono już wielokrotnie, zarówno podczas badań jak i zwykłych obserwacji. Głównym gruczołem odpowiedzialnym za produkcję hormonów odpowiedzialnych za owulację u pajków jest przysadka a ona jak wiadomo jest narządem światłoczułym więc fotoperiod ma tu jednak decydującą rolę.

Inaczej sprawa wygląda u sandaczy, które zaczynają tarło gdy woda osiągnie 12C, jeśli np. podczas nocy temperatura spadnie poniżej 12C to ryby te zaprzestają tarła i wznawiają je ponownie gdy słupek rtęci dojdzie do magicznej 12stki. Lepszą przeżywalność uzyskują kiedy temperatura inkubacji jest niska, szczególnie podczas organogenezy stąd im dłużej ikra się inkubuje tym pokolenie silniejsze.

• Like 1

Ja zaczynam odłowy pewnie na początku przyszłego tygodnia, moje krokodyle pewnie jeszcze nie wytarte, ale one w tym zamieszaniu pełnią drugoplanową role :D jak chcecie mogę Wam pokazać kilka krokodyli z lat poprzednich :mellow:

Co się pytasz, pokazuj. ;)

:mellow:

Szczupaki mogą odbywać tarło pod lodem co stwierdzono już wielokrotnie, zarówno podczas badań jak i zwykłych obserwacji. Głównym gruczołem odpowiedzialnym za produkcję hormonów odpowiedzialnych za owulację u pajków jest przysadka a ona jak wiadomo jest narządem światłoczułym więc fotoperiod ma tu jednak decydującą rolę.

Z tym pod lodem pozwolę sobie się nie zgodzić. Szczupak nie przystępuje do tarła w temperaturach poniżej 4 stopni. Nomen omen to jest graniczna temperatura, poniżej której śmiertelność ikry jest praktycznie 100-procentowa.

Natomiast w płytkich wodach i wysokich temperaturach decydują praktycznie godziny. Po zejściu lodu, przy temperaturach zbliżonych do 4 stopni, szczupaki przystępują do tarła praktycznie natychmiast. Temperatura potrafi skoczyć nawet o ponad 3 stopnie w ciągu jednego dnia. Jeżeli trafisz masz prawie 100% ryb gotowych do tarła. Już następnego dnia!!! zwykle jest za późno.

Piszę tu o własnych spostrzeżeniach, nie o tym, co ktoś gdzieś widział.

W moich rodzinnych stronach, okoliczni mieszkańcy małych miejscowości bądź kolonii, uprawiają taki sport, że jak tylko lód odpuści na 1 metr od brzegu to w rozlewiskach Drwęcy, dżentelmeni, w czarnym obuwiu z szarą lametą, biorą w garść ości i ruszają podnosić trące się szczupaki. Za młodu widziałem to nie raz.

• 7 lat później...

Dziś podczas pstrągowania przyłowiłem szczupaczka 45cm. Był już pusty... Szybko do tarła przystąpiły w tym roku.

Mogło być też tak, że przy tej długości jeszcze do tego tarła nie dojrzał. Edytowane przez Pumba
  • Like 2