Skocz do zawartości

Reda

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeszcze jedno jest wazne, choc nie najwazniejsze - musi byc oddzielny cennik na takie rzeki. Najlepiej dniówka i to słona. Tak jest na Morrum i ryb tam jest w bród (inna rzecz ze nie chcą za bardzo brac na spina :angry: ).

Jesli bedziemy pilnowac tarlisk/lowisk i odpowiednio cenic lowiska - ryby beda. Inaczej nie.

Nie no ale nie porownojmy M?rrum do Redy ;P. W Szwecji jest wogole inna kultura ludzi i tam dbaja o ryby, pozatym rozmiarowo to lososie sa nieporownywalne wieksze od tych Polskich :lol: :lol: :lol:

A co do fot to extra! Smutne jest tylko to ze w czasie takiego tarła, szansa ze losos/troc stanie sie ofiara klusola jest prawie pewna :/

Powem Ci, ze krajobrazowo to wole Rede od Morrum. Morrum to taki park z laweczkami, a Cyganie na splawik karpia lowia (bo tam w jednym sektorze wolno).

Co do wielkosci lososia, to gdyby Redzie i innym rzekom pomorskim/zachodniopomorskim dac odsapnac, to nie mielibysmy powodów do wstydu. Ale to juz pod warunkami jak powyzej.

• 3 tygodnie później...

abstrachując,

w sumie nasze rekordy (wprawdzie Polski)w łososiu i troci są dość imponujące i nie pamiętam żebym się natknął na Morrum na rybę kalibru rekordu Polski w obu gatunkach :lol:

Przejrzalem statystyki za 2006. Największy losos na Morrum 16,5kg, najwieksza troc 13kg. Sporo metrowych i wiecej nie zwazono...a zlowiona rybe trzeba zglosic.

Niedawno miałem okazję spotkac sięi łapac rybki z kolegą z Danii. Opowiadałem jemu o moich planach wędkarskich na rok 2007. Planowałem wyjazd nad rzekę Morrum. Stwierdził, że lepsze wyniki wedkarze mają na rzekach w Danii, ot Morrum jest dobrze przygotowane dla wędkarzy, nawet dla niepełnosprawnych. Jest jednak mocno przereklamowane ..... W związku z tym, planujuę osobiście w kwietniu sprawdzić zasobność Duńskich rzek.

Morrum przede wszystkim jest bardzo drogie. Od 200 do nawet 600 SEK za dobe, w zaleznosci od pory roku. Niemniej nie chodzi o brak ryb, bo jest ich tam od cholery, tylko o to ze nie chca brac! :angry: Wszystkie przynety z naszych pomorskich rzek mozna sobie wlozyc i bolesnie zakrzywic. Z drugiej strony rozpoznac to lowisko ciezko, z uwagi na ceny. Ze statystyk wynika, ze tylko na poczatku spining jest równowazny musze, potem w zasadzie mozna cos zlowic jedynie na muche. To tez trzeba wziac pod uwage planujac wyjazd (a na poczatku jest najdrozej).

Jezeli w Dani dobrze bierze i jest taniej - nie ma po co jechac na Morrum. Poza tym, troc/losos wchodzi nie tylko do Morrum. Kolega wybral sie kiedys z UL-em nad inna rzeke nieopodal i mial bliskie spotkanie z jakims salmonidem, który rozbroil go w 15 sekund.

Do tego będzie musiało dojść, żeby były ryby wody będą musiały przejść w ręce prywatnych towarzystw wędkarskich. Wędkarze wtedy naprawdę dbają o taką wodę bo dbają o swoje i wiedzą ile to kosztuje wysiłku. Tak właśnie jest z podkrakowską Rudawą na której miałem okazję wędkować. Walka towarzystwa o tę rzekę trwała bardzo długo, ale jak widać opłaciło się.

pozdrawiam Wujek :D

Dzisiaj osobiście sprawdziłem rybność Redy.

Bardziej wyglądało to na jezioro Redzkie :lol: -Rzeka wyszła z koryta a ja w krótkich butach :mellow: :mellow: :mellow: :angry:

znalazłem może z pięć miejsc w których mogłem porzucać :wacko:

Udało się trafić 60-kę z samego rana-później woda szła wgórę i mętniała ,tak że sobie darowałem dalsze łowienie B)

Ryba faktycznie musi być, bo niektórzy miejscowi maja od początku sezonu po 10 ryb na koncie.

Oby chłopakom dalej tak dobrze szło gospodarzenie na tej rzece, szczere gratulacje.

Więcej pieniędzy z licencji,lepsza ochrona i będzie się kręcić :mellow:

Tylko żeby nie zaczęli zarybiać bartlami bo skończy się tak jak na Słupi :angry: :angry: :angry:

Zapomniałem dodac że pi...ło jak w kieleckiem,Wiatr łeb urywał :huh:

fotka niestety z komórki :(

post-61-1348913343,3198_thumb.jpg