fedx Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Witam, dość często czytam na forum o tzw. usuwaniu luzów w kołowrotku, sam nigdy tego nie robiłem i temat jest dla mnie dość mglisty. Z tego co zrozumiałem czytając inne posty można to zrobić za pomocą dołożenia odpowiednio dobranych dodatkowych podkładek. Czy ktoś mógłby nieco rozjaśnić temat - w których elementach kołowrotka takie luzy można zlikwidować, jak to zrobić i jakie potencjalnie korzyści może to dać ? Gdyby ktoś pokusił się o jakieś foto instruktażowe to już byłby całkowity wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 luzy wszędzie można wykasować,na kole na pinionie , na rolce,na shafcie.i tyle.nie można przesadzić bo kręciek będzie ciężko chodził,często to docieranie i dziesiątki prób zanim mechanizm osiągnie pożądany smooth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 ok a coś więcej w temacie ? mam np luzy w kołowrotku na korbce - rozumiem ze to wynika z luzu na przekladni, jak można to zniwelować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Możesz mieć luzy na trzpieniu, na składanej korbce, w obudowie łożyska to na szybko co mi przychodzi do głowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 kręcioł to stradic 4000 FB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Przeciągnę temat dalej i zapytam się z jakiego materiału najlepsze będą takie podkładki i gdzie można takowe nabyć? Druga sprawa to dopasowanie średnicy wewnętrznej i zewnętrznej i logicznie rzecz ujmując muszą być megacienkie aby nie przesadzić z tym kasowaniem luzów ... !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Najlepsze mosiężne, ciężko je nabyć-najlepiej ze starych kołowrotków a tak na szybko to u Mefiego tylko że te nie są mosiężne . http://www.mefistofishing.pl/daiwa-podkladki-regulacyjne-pod -przekladnie-p-708.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Albo wycinać samemu pod wymiar ale to potrzebne narzędzia W każdym bądź razie dzięki Jozi za nakierowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Już mi chodzi po głowie wytworzenie wycinarki np. ze starych zaworów przez jakiegoś tokarza .Póki co mam inny nawał pracy i nie myślę o tym.Cienką blaszkę mosiężną już mam więc pewnie dopiero porą jesienno-zimową coś zakombinuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Haha, czyli myślimy podobnie Są chyba takie zestawy do wycinania podkladek, uszczelek o różnej średnicy ale to potrzebny by był o małych średnicach. Chyba nawet coś takiego mam ale większych rozmiarów i taki mało precyzyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No powinien być precyzyjny .Ja myślę aby jakiś tokarz na tokarce zrobił coś na wzór wykrojnika .I na deseczcze młoteczkiem stukać jak cisto na pierogi-większa średnica a następnie mniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary.Łoskot Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Ja podkładki zamówiłem u Mefisto, teraz czekam na dostawę. Dzisiaj porozbierałem kilkanaście bazarowych kołowrotków, które zakończyły swój żywot w rękach 85 letniego wuja. Pozyskałem kilka podkładek plus kilkanaście łożysk. Teraz pozostaje porównanie tych od Mefiego - jak będą miały identyczną średnicę to nie widzę przeciwwskazań do użycia. Chyba kołowrotki się nie obrażą, że pakuję chińszczyznę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 ok panowie tylko gdzie te podkładki montujecie ? Pod łożysko na przekładni od strony korby czy może od drugiej strony ? Czy pod pinion gear też się coś podkłada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Między łożysko a koło napędowe. Jeśli rotor ma wzdłuzne luzy to między rotor a piniona. Oczywiście w pierwszym przypadku powinien pozostać minimalny luz, w drugim może go nie być. U Mefista można kupić zestaw kilku podkładek o różnej grubości w jednej torebce. Cena coś około 10 zł. Pasują do większości młynków Shimano od wielkości 1000 do 4000 a może i do większych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Swego czasu szukałem podkładek do shimaniaków o średnicy wew. 7mm, zew. 10mm i grubości 0,1mm, niestety bezskutecznie. W kilkunastu sklepach z podkładkami dystansowymi były o średnicach wew. 6mm, 8mm, 9mm... ale pech chciał, że akurat 7mm nie mieli. Szkoda, że tak ciężko dostać wydawałoby się - taką pierdółkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witam serdecznie specjalistow od tuningu . Panowie jak myslicie ? Jak uwazacie ? Jaki odstep pomiedzy zebami trybow powinien byc ?! Aby uzyskac efek perfekcyjnej pracy i najdluzsza trwalosc podzespolow naszych zabawek?? Najbardziej ciekawi mnie odstepPowiedzy pinionem a kolem glownym . Poniewaz mozna to idelanie zmierzyc . Prosze o opinie . Zapraszam chetnie do podzielenia sie doswiadczeniami . Pozdrawiam Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) 0,1. Nie 0,0. Zbyszek. Walczysz z wiatrakami. Luzik powinien być jak najbardziej minimalny.0,2 za dużo. Jak to mierzysz? A poza tym sam jestes specem to nie pytaj.....Lepsi od nas to tylko Józek Leśniak.... . I niewielu ponadto. Edytowane 30 Października 2013 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Zależy jakimi podkladkami dysponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Hej , zauwazylem luz na korbie . Odkrecam dekielek przy korbie z przeciwnej strony . Na kant przystawiam suwmiarke . Dociskam przekladnie i mam pierwszy wymiar . Potem w przecina strone . Wyniki odejmuje i gotowe . Oczywiscie ten pomiar mozna zaakceptowac ale ja ide dalej . Na przekladni dodaje tylko z prawej strony (z lewej strony ujmuje wszystkie ) podkaldki Aby zeby piniona i kola iidelanie dotykaly sie . Nastepnie stosuje idee z suwmiarka . Czynnosci te wykonujemy po wyczyszczeniu kolowrotka . Bez smaru !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Na rynku mozna kupic blaszki miedziane od 0,1 mm do 1mm . Specem to nie jestem . Po prostu udalo mi sie kilkanascie kolwrotkow poprawic . Tak na oko tuningowalem. Uzytkownicy nie narzekaja . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Niedawno byly popisy kto ile ma...lozysk w kolowrotku. Zapowiada sie licytacja na podkładki. Nie powiem jakie mam Jak pracuje na nieznanym sprzęcie- czyli nie moim to metodologię mam z gry w oczko. Jak najbliższej ...ale bez fury:)Robie fure i albo ujmuje jedna podkładke albo wymieniam na ciensza. Zależy od sytuacji w osi korbki.Nie mierzylem nigdy luzow...A jak cienkie mam podkładki nie powiem Edytowane 30 Października 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Ja robię podobnie jak Daniel. Po pociągnięciu korby w lewa strone ma byc delikatny luz. Po dociśnięciu jej - zero luzu. Dla praworęcznych..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Do końca luzu nigdy nie usuniesz możesz go jedynie zniwelować minimalnie poprzez podkładki ultracienkie. To wszystko zależy od jakości wykonania części oraz ich powtarzalności na obrabiarkach. Luz możesz zmierzyć poprzez użycie przerobionego szczelinomierza i to tak czy siak nie będzie pomiar doskonały. Pasowanie przekładni przy tolerancji drobnej wynosi ±0,05mm w domowych warunkach nie uzyskasz takiego wyniku. Używanego kołowrotka przez dłuższy czas nie odnowisz do stanu "nowego" lub "perfekcyjnego" poprzez tuning. Nawet Stelle która jest do dupy.... Części się zużywają, ścierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witaj Guzu . Ja uwazam kasowanie luzow za wielki sekret . Mechanika oparta jest na normach odpowiedni : material , rozmiar , tarcie . To wszystko da sie policzyc !! Dlatego krecimy tak wspanialymi kolowrotkami . Na 100% na nasze kolowrotki przypada dana norma . 0.2?? 0.1mm . Tego nie wiem i bardzo chcialbym sie dowiedziec . Tylko czy ktos z forumowych kolegow ma taka wiedze i podzieli sie ta wiedza !?? Drugi punkt to doswiadczenie w serwisie Pan Jozef Lesniak, senior zorro Pan Tomasz , a takze inni forumowi koledzy . Doswiadczenie czasami idzie gora . A jak wyglada strona techniczna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Kolego @slider@ rozumiem Cie . glownie ide w kierunku kasowania luzow w nowych kolowrotkach . Ulepszenia . Coraz czesciej spotykamy duze luzy w sklepowych egzemplarzach . Dlatego ten watek stworzylem wlasnie w tym kierunku . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi