Skocz do zawartości

"Kasowanie" / usuwanie luzów w kołowrotkach

fedx

Rekomendowane odpowiedzi

A ja bym ujął 0,02 mm. 

Minimalny luzik musi istnieć czy to się podoba czy nie.Na sucho z tak spasowaną przekładnią wszystko może być ok,ale pod obciążeniem może być zupełnie inaczej i raczej niekorzystnie dla przekładni. Wiem że jest teraz "moda" na kasowanie wszelkich luzów do zera. To niedobra metoda.

Był kiedyś u mnie osobiście Waldek @!Popper i pokazałem jemu na przykładzie kołowrotka dlaczego muszą istnieć tzw. luzy techniczne (montażowe).Pisaniną trudno to wytłumaczyć.

• Like 3

Wątek jak na zmówienie, wlasnie miałem pytać o luzy.

Do rzeczy.

1.) Kołowrotek w rozmiarze 1000, shimano. Na kole napędu fabrycznie dwie podkładki, ciensza i grubsza. Z dwoma - czuć lekkie ząbkowanie, i opór. Z cieńszą - luz powoduje dyskomfort łowienia. Z grubszą nadal jest luz, ale już akceptowalny. Wykombinowalem jak wyzej napisano, że łowiac dociskam koło do piniona, wiec na razie zostawiam tylko gruszą, luz moim zdaniem w granicach 0,1mm. Czyli tak jest dobrze i nie zarżne przekładni?

2.) stara Ultegra 4000 supership. Wiekowa, więc luzy są, ale kultura pracy bardzo dobra. Teraz kwestia jak dalece ten luz kasować, bo tu już i wiek i zapewne fabrycznie kolowrotek nie był pasowany "na piczny włos"? Pinion podparty od dołu, wiec luz w mniejszym stopniu dotyczy łożysk a bardziej układu napędowego.

W jednym z moich kołowrotków po wymianie tulejki na łożysko na podparciu piniona występował spory luz. Próbując jakoś sobie z tym poradzić postanowiłem zniwelować ten luz taśmą teflonową stosowaną do uszczelnień sanitarnych ( łączenie gwintów ). Nawinąłem taśmę tak by łożysko weszło z delikatnym oporem, przyciąłem żeby nie wystawała za łożysko ( oczywiście pinion wcześniej wyczyszczony, odtłuszczony ), bałem się tylko, że taśma pod wpływem smaru z koła lub oliwki z osi zniszczy się i wlezie gdzie nie potrzeba. Śmiga tak już drugi sezon i nie wykazuje żadnych niepokojących objawów, taśma trzyma się pieruńsko piniona :)

Na podparciu piniona mam na razie oryginalną tuleje plastikową, właśnie z racji luzu na łożysku. Lozysko ma średnicę wew. 6,00 a pinion ma 5,85. Tulejki 0,15mm nie da sie tak latwo dorobić, jakkolwiek ktos pisał że zrobił z rurki z anteny od radia. Rozwiazania z taśmą czy termokurczem uwazam za gorsze od plastiku - nie gwarantują osiowości piniona, a jak wystąpi nawet minimalne bicie to przekładnia szybko padnie.

Na podparciu piniona mam na razie oryginalną tuleje plastikową, właśnie z racji luzu na łożysku. Lozysko ma średnicę wew. 6,00 a pinion ma 5,85. Tulejki 0,15mm nie da sie tak latwo dorobić, jakkolwiek ktos pisał że zrobił z rurki z anteny od radia. Rozwiazania z taśmą czy termokurczem uwazam za gorsze od plastiku - nie gwarantują osiowości piniona, a jak wystąpi nawet minimalne bicie to przekładnia szybko padnie.

A jak jest ten luz w orginalnej tulejce to bicia nie ma? To nie wiertarka czy tokarka tylko kołowrotek :-) chyba że ktoś kręci z szybkością 1000 obr/min owe bicie ZEŻRE całą przekładnie razem z korbką i ręką wędkarza  he he he  :-)

• Like 1

Na oryginalnej tulei nie ma bicia, i zastanawiam się czy jest sens wymiany na łożysko - grubsza kombinacja która moze więcej zepsuć niż poprawić, na pewno fabryczny plastik ma większą dokładność pasowania niz łozysko z redukcją. Już chyba predzej bym pomyślał o dorobieniu całej tulejki z mosiądzu , jakoś na takich ślizgach pracowały legendarne Mitchelle 300, Abu 44 i dawało to radę latami. Jako że pinion jest mosiężny (a dokładnie to chyba fosforobrąz) to z tuleją z mosiądzu o mniejszej twardości powinien wykazywać nikłe zużycie i mieć tendencję do samosmarności. Jeśli błądze to proszę nievh p. Leśniak mnie poprawi - moja wiedza z mechaniki nieco zardzewiała.

• Like 2

Na oryginalnej tulei nie ma bicia, i zastanawiam się czy jest sens wymiany na łożysko - grubsza kombinacja która moze więcej zepsuć niż poprawić, na pewno fabryczny plastik ma większą dokładność pasowania niz łozysko z redukcją. Już chyba predzej bym pomyślał o dorobieniu całej tulejki z mosiądzu , jakoś na takich ślizgach pracowały legendarne Mitchelle 300, Abu 44 i dawało to radę latami. Jako że pinion jest mosiężny (a dokładnie to chyba fosforobrąz) to z tuleją z mosiądzu o mniejszej twardości powinien wykazywać nikłe zużycie i mieć tendencję do samosmarności. Jeśli błądze to proszę nievh p. Leśniak mnie poprawi - moja wiedza z mechaniki nieco zardzewiała.

Dokładnie tak. Więcej można popsuć jak poprawić. Ale do niektórych to nie trafia,bo chcą mieć jak najwięcej łożysk w swoim kołowrotku. Zasadność przeprowadzenia przemyślanego tuningu jest w momencie zastąpienia oryginalnych tulejek na łożyska które mają takie same wymiary.A i tak wymaga to dokładnej regulacji i nie zawsze to dobrze wychodzi na zdrowie np. na "worm shaft",gdzie zastąpienie tulejek na łożyska nieraz pogarsza pracę mechanizmu oscylacji. Tuning na "siłę" z punktu technicznego na nic się nie zdaje,bo można narobić więcej szkody jak pożytku.

Sekwencja osadzenia łożyska na taśmie teflonowej rozbawiła mnie do bólu. Bez urazy @Pendergrast.

• Like 1

Dokładnie tak. Więcej można popsuć jak poprawić. Ale do niektórych to nie trafia,bo chcą mieć jak najwięcej łożysk w swoim kołowrotku. Zasadność przeprowadzenia przemyślanego tuningu jest w momencie zastąpienia oryginalnych tulejek na łożyska które mają takie same wymiary.A i tak wymaga to dokładnej regulacji i nie zawsze to dobrze wychodzi na zdrowie np. na "worm shaft",gdzie zastąpienie tulejek na łożyska nieraz pogarsza pracę mechanizmu oscylacji. Tuning na "siłę" z punktu technicznego na nic się nie zdaje,bo można narobić więcej szkody jak pożytku.

Sekwencja osadzenia łożyska na taśmie teflonowej rozbawiła mnie do bólu. Bez urazy @Pendergrast.

Fakt. Ja próbowałem podmienić tulejki na łożycha w dwóch TP SW4000 2009. Dołożenie łożyska od strony dupki powodowało pogorszenie pracy.

bicia nie ma ale jest spory luz.dokładność tracisz tylko na luzie konstrukcyjnym łożyska.jak dla mnie w tym miejscu jest jak najbardziej sens wymiany a kto się zdecyduje to jego osobista sprawa.

samo dopasowanie polega na wkręceniu rurki w zakrętarkę i szlifowaniu jej wewnętrznej ścianki na drobnym papierze naklejonym na wałku do uzyskania wymiaru końca piniona-jedynie co można zepsuć to obrabiany materiał,no ale polak potrafi.

Nie obrażam się :) Ech... Gdybym tylko miał tokarkę... No ale to tylko był eksperyment i na razie się sprawdza a z braku laku trzeba kombinować  :P A luz na tulejce był nie mały w tym wypadku i wyszło to kołowrotkowi tylko na plus.

.A i tak wymaga to dokładnej regulacji i nie zawsze to dobrze wychodzi na zdrowie np. na "worm shaft",gdzie zastąpienie tulejek na łożyska nieraz pogarsza pracę mechanizmu oscylacji. (...) .

Bo nie ma łozysk o wysokosci identycznej jak tuleja teflonowa, i do uzyskania dobrej pracy wormshafta trzeba trochę zabawy z podkładkami. Prosta wymiana tulei na łożysko daje kiepski efekt. Sam wykonałem taką operację chyba tylko dla dobrego samopoczucia , ale dobór podkładek zajął sporo czasu. Na szczęście ten dystans nie musi być z cudownych materiałów, bo chodzi o odsunięcie zewnętrznego pierscienia łożyska od obudowy/blaszki stopującej.

Bo nie ma łozysk o wysokosci identycznej jak tuleja teflonowa, i do uzyskania dobrej pracy wormshafta trzeba trochę zabawy z podkładkami. Prosta wymiana tulei na łożysko daje kiepski efekt. Sam wykonałem taką operację chyba tylko dla dobrego samopoczucia , ale dobór podkładek zajął sporo czasu. Na szczęście ten dystans nie musi być z cudownych materiałów, bo chodzi o odsunięcie zewnętrznego pierscienia łożyska od obudowy/blaszki stopującej.

A te podkładeczki dorabiałeś czy miałeś jakieś "oryginalne "? :-)

Kilsza rentgen , dziurkacz biurowy i dziurkacz rewolwerowy z wymiennymi końcówkami i masz podkładki jak ta lala :-). Tutaj @etherni ma całkowta racje. Raz sama praca worma ,a dwa nawój linki..... Jezele róznica między tulejka a pinionem wynosi 0.2 to nie warto nic kombinowac? Rotor buja sie na boki jakby strzelił co najmniej 0.7l samogonu :-) to przeciez tez nie wskazane. I nie ma luzu gdzie indziej tylko na dolnym podparciu piniona....

• Like 1

• 1 miesiąc temu...