pablitto83 Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Dzięki.I jeszcze jedno. Czytam i jakość nie moge doczytać/zrozumieć. W nowej daiwie ninja mam luz na korbce. Moge ją przesunąć o jakiś 0,5mm lewo-prawo. Plastykowy pierścień miedzy korbą a korpusem da się kręcić. Jest też wyczuwalny, jak dla mnie za bardzo, gdy łapie za korbe, i mogę nią poszarać góra- dół, przód -tył.Czy tu wystarczy dać jakąkolwiek podkładke na tą "kwadratową" oś korbki, obojętnie z prawej czy lewej strony? Tak, żeby skręcając do końca nakrętke z prawej strony, bylo na ciasno? Jako że kołowrotek nowy, nie chciał bym go otwierać i tracić gwarancji, a do serwisu mi sie nie chce go oddawać, jeśli nie muszę. Dodam, że nie ma luzu na "zgięciu" gdzie rączka się składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dzięki.I jeszcze jedno. Czytam i jakość nie moge doczytać/zrozumieć. W nowej daiwie ninja mam luz na korbce. Moge ją przesunąć o jakiś 0,5mm lewo-prawo. Plastykowy pierścień miedzy korbą a korpusem da się kręcić. Jest też wyczuwalny, jak dla mnie za bardzo, gdy łapie za korbe, i mogę nią poszarać góra- dół, przód -tył.Czy tu wystarczy dać jakąkolwiek podkładke na tą "kwadratową" oś korbki, obojętnie z prawej czy lewej strony? Tak, żeby skręcając do końca nakrętke z prawej strony, bylo na ciasno? Jako że kołowrotek nowy, nie chciał bym go otwierać i tracić gwarancji, a do serwisu mi sie nie chce go oddawać, jeśli nie muszę. Dodam, że nie ma luzu na "zgięciu" gdzie rączka się składa.-------Napisz czy luz na osi korbki (osi przekładni głównej) masz osiowy (koło główne przesuwa sie razem z osadzonymi na nich łożyskami w gniazda obudowy)????? Najlepiej sprawdź to bez korbki. Czy jest to luz pionowy (równoległy do osi szpuli)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Problem zalatwiony. Podjechalem do skelpu, gdzie go kupilem, i wszystkie tak mialy. Luz osiowy, przez co korbka dalo sie troche tez na boki pogibać. Na szczescie serwis daiwa byl 45 min drogi z tamtad, wiec podjechalem do nich. Serwisant dolozyl kilka apodkladek pod kolo glowne, i skasowal luz. Teraz chodzi jak trzeba. Cala operacja trwala 5 min i nic nie kosztowala, nawet paragonu nie chcieli ogladac. Teraz kombinuje, gdzie by znalezc ciut ciensza podkladke do okumy, zeby chodzil lżej - za mocno spasowany. Jak szlifujecie podkladki na papierze sciernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 nie szlifujemy tylko dobieramy cieńszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Problem w tym, zeby ta ciensza dostać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Ta. 0.05 lub 0.02 poproszę cały wagon jak ktoś ma ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Teraz kombinuje, gdzie by znalezc ciut ciensza podkladke do okumy, zeby chodzil lżej - za mocno spasowany.Jak szlifujecie podkladki na papierze sciernym? Daj mu (jej) się "dotrzeć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Problem w tym, zeby ta ciensza dostać.. Ta. 0.05 lub 0.02 poproszę cały wagon jak ktoś ma ;-)Takie podkładeczki o tych grubościach to nie problem bardzo często je kupuje, ale problem robi się już przy płatności bo sztuka kosztuje dobre 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 A no właśnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Ja u siebie w UK znalezc nie moge. Jedna firma mi odpowiedziala, ze min zamowienie to £92.. A ja potrzebuje kilka sztuk, zeby cos dopasowac metoda prob i bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Ja u siebie w UK znalezc nie moge. Jedna firma mi odpowiedziala, ze min zamowienie to £92.. A ja potrzebuje kilka sztuk, zeby cos dopasowac metoda prob i bledow.w najbardziej deficytowych momentach możesz pomieniać podkładki z tymi z innych kołowrotków, np. takich po 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 w najbardziej deficytowych momentach możesz pomieniać podkładki z tymi z innych kołowrotków, np. takich po 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Niedługo dojdzie do tego, że dla kilku podkładek będziemy kupować tanie kołowrotki na części Widzę tu niszę na nowy biznes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Ehh, pamietam pierwsze kolowrotki z bazaru.. Jeszcze przed pierwszym lowieniem rozbieralem na czesci z ciekawosci.. Najlpesze bylo to, ze zawsze kilka czesci po zlozeniu zostalo, a kolowrotek dalej śmigal ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 nie prościej skorzystać z działu 'kupię...' kolega 'volksvagen' kiedyś mi proponował ale jakoś udało się zdobyć z innego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Hej, Odświeżę temat. Oczywiście pomiar luzu ma charakter orientacyjny, nie ma sensu szukać setek milimetrów, jak już pisał ktoś powyżej. Zbyt mocne spasowanie, pewnie szkodzi bardziej niż pozostawienie wyczuwalnego luzu. Wszystkie kołowrotki, które posiadam tak serwisuję i niektóre, choć niedrogie, żyją już po 25lat. Ostatnio łowię tylko na spinning w zw z tym skusiłem się na dwa używane Shimano. Jeden to Biomaster 2000 XTL ('98) - chodzi jak marzenie, niewielki luz tylko w miejscu składania korbki, drugi doszedł dzisiaj - Stradic 2500 FB (Japan '05), ma dość duży luz na korbce w przegubie, w miejscu składania.Jak to wyeliminować, macie jakieś skuteczne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Luz korbki przód-tył (zwijanie)? Czy luz po osi korbki z stronę przekładni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Luz przód - tył. Przekładnia jest bez luzów, denerwuje mnie ten luz na połączeniu rączka - bolec wchodzący w środek koła przelotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Nikt nic nie doradzi, wymienić korbkę od innego modelu, zakleić, dorobić pręt/kwadrat,... Ten kołowrotek nie pracuje już tak płynnie jak Biomaster 2000XT, którego zakupiłem wcześniej. Brak mu tej lekkiej, tzw maślanej pracy niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 poczytaj forum, tam jest dokładnie to wszystko opisane, klejenie żywicą, dokładanie podkładek z tasmy, ołowiu , amelinium , wymiany nitów, naprawdę już tego było bardzo dużo w wielu tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja w starym Biomasterku zlikwidowałem ten luz blaszką w kształcie U, którą wcisnąłem między korbę a ośkę. Działa od 3 lat i korba się składa. A jak się wyrobi to iglakiem wypiłuję nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Najszybsze , najłatwiejsze i działające rozwiązanie :-) Jak luz mały to kawałek puszki wygiętej w L starczy. Nie pchaj tylko na siłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Nie znalazłem, ale zobaczę jak to wszystko tutaj działa. Luz ok. 6mm mierząc ruch na okręgu, który tworzy obrót rączki korby. Przy czym na przekładni bardzo mały, ledwo wyczuwalny, kwadratu w kole większy i największy na przegubie Puszka nie będzie za miękka? Może lepiej wkleić tą blaszkę w koło, nie będzie tak się rzucać w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Panowie - odgrzeję nieco wątek. Gdzie kupujecie podkładki dystansowe do niwelowania luzów i jakie stosujecie (alu?, nierdzewka?, tworzywo?) Ewentualnie z czego je wykonujecie? (puszka po piwie? ;-) PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Luzy w "bebechach" mosiężne, oryginały, kupowane u Mefisto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi