Guzu Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Witam, Postanowilem podzielic sie z naszymi Forumowiczami obserwacjami poczynionymi po zakupie kolowrotka spiningowego Abu Soron STX 60.Nie jest to zaden test czy recenzja.W tekscie jednak znalazlo sie kilka moich opinii. Ale chyba wiecej rzeczowych informacji. Kolowrotek ten ma byc odpowiedzia na poszukiwania jakim poswiecilem sporo czasu przed sezonem sumowym 2012. Otoz po kilku latach spotkan (w miare regularnych) z wasatymi mialem jasno czego od kolowrotka do spiningu sumowego oczekuje. 1. Pojemnosc szpuli. Ma byc tyle zebym sie nie bal ze ryba w trakcie odjazu zabierze wszystko co jest na szpuli. Czyli min 150 metrow linki musi byc. W gre wchodzi plecionka o deklarowanej mocy 40 50 lb. To w przypadku spiningu na moim lowisku, gdzie spotkania z rybami +200 cm sa norma i rutyna codzienna. 2. Lozyskowana rolka kablaka + szpula oparta na lozysku (lozyskach). To ze wzgledu na dlugie prace pod obciazeniem. 3. Sensowna moc hamulca. Wiedzac jak wyglada kolowrotek spiningowy nie celowalem w kolowrotki o deklarowanej mocy hamulca 10 czy 12 kg. Uzywajac od poczatku 2010 kolowrotka Avet do zestawu trollingowego wiem co to znaczy moc hamulca 18 lb (tyle ma ten Avet). Sumy tez to wiedza... Zatem moc hamulca realna, wazniejsze duzo by hamulec byl dobrej jakosci czyli zeby sie nie zgrzal, spocil. I dobrze by pare walk z ryba by wytrzymal 4. Kolowrotek rozmiarowo do ogarniecia podczas spiningu. Czyli by nie byla to betoniara, ktora krecac wykonuje ruch praktycznie ramieniem. O lokciu nie wspominajac. Zatem ma to jakos nadal byc kolowrotek spiningowy. Z tego wzgledu nie moze to byc sprzet do pilkowania (slammer 560), surfacstingu (ss spinfisher) czy karpiowania (Baitrunner LC 8000). 5. Kolowrotek wagowo akceptowalny. Czyli nie jakies 560 g (Shimano Twin Power 98 6000) czy inne tego typu aparaty (Slammer 460, Stella 6000 itd itp). Tak to mniej wiecej sobie wymyslilem. I teraz wez czlowieku znajdz kolowrotek dla Guza. Ale przeciez jeden juz mam. Shimano Stella SW 4000/5000. Jedno ALE. Pojemnosc szpuli nie do konca spelnia wymagania na moim lowisku. A jak wiemy 6000 to juz klasa +500 gram. W sumie kilkanascie modeli wzialem pod uwage (Shimano, Daiwa, Okuma, Quantum, Tica, Ryobi...ABU). Nie mowie, ze wszystkie jakie sa i z przyjemnoscia poslucham opinii osob, ktore juz taka zagadke jak ta powyzej rozwiazaly. Byl jeszcze jeden argument siermieznosc, lub jak kto woli gruboskornosc. To ma wytrzymac. A kolowrotek to ostatnia rzecz o jakiej sie mysli podczas walki z duzym sumem. Wiec jesli sie o nim zapomni i cos mu sie stanie, to zeby nie bylo placzu. W pierwszym akapicie juz sie wygadalem, ze mam wrazenie ze go znalazlem. Zatem do rzeczy. Abu Soroen STX 60. . Informacja dla zainteresowanych : w Fishing Markt.PL kosztuje 479 PLN brutto i oznaczony jest jako dostepny. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Dobry przegląd/test. Trochę czasu na to poszło. Kawał monolitu z tego jegomościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Sorki, ale mnie to całe opracowanie śmieszy, chcesz mieć wszystko o czym piszesz za grosze. To zał?ł?ź ruską katuszkę lub coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Dobra robota, tylko popraw nazwę na Soron bo nie idzie nic wyszukać. Szkoda, ?źe jak rozkręcałem Sargusa/Battle 4000 to nie zmierzyłem mu średnicy k?łłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Sorki, ale mnie to całe opracowanie śmieszy, chcesz mieć wszystko o czym piszesz za grosze. To zał?ł?ź ruską katuszkę lub coś w tym stylu. A ja chyba ślepy jestem bo nic o kasie nie wyczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Mnie nie śmieszy, widocznie z poczuciem humoru coś u mnie nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 @Guzu, wyrazy podziwu przede wszystkim za zdolność tak jasnego określenia potrzeb: w pierwszej kolejności zazdroszczę Ci sumowych przyg?łd, ale w dalszej - zdolności ich analizowania i wyciągania wniosk?łw na przyszłość. Obfotografować i opisać sw?łj nowy kołowrotek, jednocześnie przyznając się, ?źe jeszcze nie wiadomo, czy będzie niesamowicie wspaniały - to wymaga odwagi nie mniejszej, ni?ź skok do pustej wanny Trzymam kciuki za Sorena, ?źeby wytrzymał tyle, ile ma wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Sorki, ale mnie to całe opracowanie śmieszy, chcesz mieć wszystko o czym piszesz za grosze. To zał?ł?ź ruską katuszkę lub coś w tym stylu. A ja chyba ślepy jestem bo nic o kasie nie wyczytałem. Czy to tak na prawdę trudno pojąć ironię z domieszką humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 @Guzu , jezeli to nie problem moglbys wkleic fotke szpulki z nawinieta plecionka , thnx z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 @Guzu , jezeli to nie problem moglbys wkleic fotke szpulki z nawinieta plecionka , thnx z gory Prosze o cierpliwosc. W weekend wstawie. Beda tez pierwsze komentarze z uzytkowania w warunkach lowiska. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ja jak zwykle troszkę OT, a troszkę na temat.@Guzu na wstępie dzięki, za fachową i rzetelną prezentację tego młynka, oby więcej takich. A maszynki idealne dla Ciebie są, ale Ty dobrze o tym wiesz , np. TD-X 4000 SW albo ciut ubo?źszy turek S 4000 w wersjach HiA/RiA, czy choćby nawet turki X i Z 4000iT. Jeszcze ręki nie urywają i spełniają wszystkie Twoje kryteria, a Sorona, no c?ł?ź, zjadają na śniadanie. Łowiłem mniejszymi Soronami w r?ł?źnych wersjach, są to przyzwoite maszynki z p?łłki co najwy?źej średniej, niczym się na plus nie wyr?ł?źniają i w tych pienią?źkach spokojnie znajdzie się kilka sprawdzonych, lepszych kręciołk?łw. Oby ten większy model okazał się strzałem w dychę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Nie wiem czy odpisywac na te Daiwy 4000iT, czy poczekac na @zorro i odpisac Wam obu naraz Bede plywal niedlugo przez tydzien z kumplem i beda dwa spiningi.Jeden z TDX4000HiA (jego), drugi z Soron 60 STX (moj)Napisze Wam szczerze po tygodniu jak to wygladalo.Ja juz tak mam ze czasami mam ochote sprawdzic COS, i troche nie posluchac rad Ponadto to tylko soron 60 stx, a nie rozwiazanie na cale zycie Moze byc ze kiedys i Daiwa 4000 iT dostanie swoja szanse Odnosnie soronow to z tego co czytalem to te mniejsze nie maja tej korbki takiej w calosci... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Podejście jak najbardziej słuszne, bez odrobiny przekory i chęci eksperymentowania nie byłoby ?źadnego postępu, no i zawsze warto sobie wyrobić własne zdanie. A wyniku pojedynku naprawdę jestem ciekaw, bo mi te?ź by się przydał udany młynek spełniający podane przez Ciebie na wstępie kryteria. Dlatego będę trzymał kciuki za Sorona, ?źeby sprostał wąsatym mordom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Podejście jak najbardziej słuszne, bez odrobiny przekory i chęci eksperymentowania nie byłoby ?źadnego postępu, no i zawsze warto sobie wyrobić własne zdanie. A wyniku pojedynku naprawdę jestem ciekaw, bo mi te?ź by się przydał udany młynek spełniający podane przez Ciebie na wstępie kryteria. Dlatego będę trzymał kciuki za Sorona, ?źeby sprostał wąsatym mordom Pojedynek rozumiem ze kolowrotki vs ryby W sprzet vs sprzet to nie ma co stawac do TDX SW Tego swiadom jestem.Jak pisalem na poczatku tego tematu - mialem kryteria i wybralem tego ABU. Czy sie sprawdzi - dam znac. Na razie po serwisie startowym wylapalem kilka dobrych cech i kilka kwestii, ktore ocenilem krytycznie... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ryby, ryby - jak najwięcej i jak największych Jak ju?ź testować, to na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Nie wiem czy odpisywac na te Daiwy 4000iT, czy poczekac na @zorro i odpisac Wam obu naraz Na Zorrego mo?źesz Pan nie czekać, bo chyba załapał o co poecie chodzi i cierpliwie sobie poczeka co Pan dalej napiszesz.. Te?ź jest ciekaw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Nie wiem czy odpisywac na te Daiwy 4000iT, czy poczekac na @zorro i odpisac Wam obu naraz Na Zorrego mo?źesz Pan nie czekać, bo chyba załapał o co poecie chodzi i cierpliwie sobie poczeka co Pan dalej napiszesz.. Te?ź jest ciekaw.. Dzieki za wyrozumialosc dla mojej mlodzienczej przekory Odnosnie pytan, jakie sie pojawily (priv): 1. Tak to jest kolowrotek przystosowany do wedkowania w slonej wodzie. Producenta zaleca kapiel pod biezaca woda z kranu po kazdym lowieniu. 2. Tak kolowrotek ma gwarancje. 2 lata. W calej europie. W Polsce ma az 4 centra gwarancyjne (!). 3. To jest Made in China. Zadne Sweden. Z tego co wiem nie robia juz zadnych spiningowych kolowrotkow Sweden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Ciekawe jakie są plusy i minusy mechanizmu posuwu ośki opartego na mimośrodzie w stosunku do mechanizmu posuwu na wałku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 3. To jest Made in China. Zadne Sweden. Z tego co wiem nie robia juz zadnych spiningowych kolowrotkow Sweden... Czasy Svangstad juz mineły Zgadza, sie zgadza. Całe Abu robione jest w CHINACH.Nie wiem jak z wedkami ???, ale w Skandynawskich sklepach widziałem tylko z nalepkami Made in China Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Ciekawe jakie są plusy i minusy mechanizmu posuwu ośki opartego na mimośrodzie w stosunku do mechanizmu posuwu na wałku??? Prawdopodobnie , ale to sie okaze jak @Guzu zamiesci fotke z nawinieta plecionka , taka pietka achillesa abu - marny nawoj na szpulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Ciekawe jakie są plusy i minusy mechanizmu posuwu ośki opartego na mimośrodzie w stosunku do mechanizmu posuwu na wałku??? Prawdopodobnie , ale to sie okaze jak @Guzu zamiesci fotke z nawinieta plecionka , taka pietka achillesa abu - marny nawoj na szpulce Tak na szybko, bo mnie te?ź frapuje zagadnienie wałek vs mimośr?łd ostatnio, podrzucę takie oto przykłady: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=176 92&goto=229527#msg_229527Z wrzuconych tam przeze mnie okaz?łw Sustain był na wałku, Certate i Symetre na mimośrodzie. Wydaje mi się, ?źe z tą jakością nawoju to nie takie oczywiste - zastanawiałbym się raczej nad trwałością ka?źdego z rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 3. To jest Made in China. Zadne Sweden. Z tego co wiem nie robia juz zadnych spiningowych kolowrotkow Sweden... Czasy Svangstad juz mineły Zgadza, sie zgadza. Całe Abu robione jest w CHINACH.Nie wiem jak z wedkami ???, ale w Skandynawskich sklepach widziałem tylko z nalepkami Made in China Zdecydowana większość młynk?łw tak, ale jednak coś tam jeszcze robią w Szwecji, przynajmniej jeśli chodzi o multiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Dla mnie te?ź kwestia nawoju nie ma a?ź takiego znaczenia. liczy się moc i trwałość mechanizmu posuwu szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 @Guzu czekając na Twoją relację z placu boju z u?źyciem Sorona, przypomniałem sobie o jeszcze jednej maszynce, kt?łra być mo?źe powinna spełnić po?źądane kryteria, a mianowicie DAM QUICK 3000FD. Przekładnia ślimakowa, pojemność szpuli spora, waga poni?źej 0,5kg.Powiem szczerze, nie miałem i raczej szybko nie będę miał okazji go pomacać, dlatego - nie chcąc zakładać nowego wątku - będę wdzięczny za ka?źdą opinię o tej maszynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 w mniejszych rozmiarach te?ź wygląda całkiem przyzwoicie tutaj mo?źna zerknąć na naw?łj grubej plecionki http://www.worldseafishing.com/reviews/fishingreels/abu_soro n_stx_60_review.html http://www.stripersonline.com/t/638460/abu-garcia-soron-card inal-807i-the-review - ło?źysko oporowe rzeczywiście nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi