Skocz do zawartości
  • 0

Przechytrz dużego klenia - żaby ciąg dalszy...

Sayonara

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jest szansa dostać gdzieś wiecheć lub dwa tych gumowych frędzli? Na Ali zamawiać nie chcę a w sklepach nie widziałem nigdy. Mam spinnerbaita po przejściach i pierwowzór żabonga - staaare czarne ustrojstwo pod nazwą ghost(chyba) - miał jakiś żółty ogon ale sparciał i odpadł - chciałbym je przywrócić do życia.

• 0

Jest szansa dostać gdzieś wiecheć lub dwa tych gumowych frędzli? Na Ali zamawiać nie chcę a w sklepach nie widziałem nigdy. Mam spinnerbaita po przejściach i pierwowzór żabonga - staaare czarne ustrojstwo pod nazwą ghost(chyba) - miał jakiś żółty ogon ale sparciał i odpadł - chciałbym je przywrócić do życia.

Pytaj w sklepie z materiałami do wędkarstwa muchowego :) Mam na myśli materiały dotworzenia przynęt muchowych.

• Like 1

• 0

Łowiłem dzisiaj na takiej kanałowej rzece z wolnym, leniwym uciągiem i tonami zieleniny od brzegu do brzegu. Samo pobrzeże to pas grążeli, a środkiem gęste warkocze traw – od dna aż po powierzchnię. To jedyne znane mi łowisko, gdzie klenie nie tylko atakują żabę – bo pojawiła się w „polu rażenia” – ale ewidentnie, regularnie, zgodnie i w porozumieniu na nie polują. Kiedy parę lat temu pierwszy raz tam trafiłem, jakieś ryby stały niczym krokodyle na krawędzi kapelonów i namiętnie pożerały każdą żabę która nieopatrznie wychyliła nosa z zarośli. Rany!!! – pomyślałem – ale meta na szczupaki!!!

Bynajmniej. Żadne szczupaki. Klenie.

Klenie z tego łowiska są dziwne. Bardzo ciemne, zawsze bardzo grube i… nie wiedzieć czemu, nigdy jakoś specjalnie duże. Pół metra z lekkim plusem to max jaki udało mi się tu osiągnąć.

Woda jest typowo „żabia” Z uwagi na stopień zarośnięcia każda przynęta nie-antyzaczepowa to wykluczenie z łowienia jakichś dziewięćdziesięciu procent ryb…

post-56390-0-53623500-1561279428_thumb.jpg

• Like 25

• 0

Piękny. Mogę się mylić, ale patrząc na płetwę odbytową, to czy aby to nie jest jaź?

Chciałbym :D :D :D

Udało mi się na żabę złowić dwa jazie - po tym jak się uparłem i bite dwa tygodnie, na bankowej mecie próbowałem. W końcu upór mi zelżał, ciśnienie zeszło i nawaliłem tych jazi na wobler. To jeden z tych gatunków których nie da się żabą łowić regularnie. Chyba.... :P

• Like 2

• 0

Jaz? Serio ?

Alex nie jestes poczatkujacym wedkarzem przeciez... nie wiesz jak wyglada klen?

Zasugerował mi to kształt płetwy odbytowej - wklęsła linia tylnej krawędzi, ale to mogło wyniknąć z ustawienia na fotce. Ogólnie wygląda jak kleń i stąd moje wątpliwości, czy to przypadkiem nie hybryda, choć łuski i pysk typowy dla klenia.

Przepraszam za zamieszanie. :(

• 0

Zasugerował mi to kształt płetwy odbytowej - wklęsła linia tylnej krawędzi, ale to mogło wyniknąć z ustawienia na fotce. Ogólnie wygląda jak kleń i stąd moje wątpliwości, czy to przypadkiem nie hybryda, choć łuski i pysk typowy dla klenia.

Przepraszam za zamieszanie. :(

Bo wszystkie kleniojazie to jedna rodzina, większy czy mniejszy, klenior czy jazina  :D

• Like 4

• 0

Ja co prawda takich wielkich pyd nie zlowilem, ale spróbowałem na żabke mansa ta malutką. Mój rekordowy klenik padł właśnie na nią. I był też drugi o wiele większy. Odziwo młodzież nie interesowała się żabka, tylko te dwa większe klenie. Drugiego mam nadzieję że uda mi się przechytrzyć bo za ostrożny to on nie był kwestia tego że chyba taki muł wielki i zamiast do pyska żabka spłynęła mu obok. Widok cudowny tym bardziej że działo to się jakieś 3‐5m ode mnie. Może faktycznie coś w tych zabach jest. Dzięki sayonara za wpis bo tak jakby przełamał barierę użycia zabki. Teraz kwestia zmiany kalibru, ale póki co chciałbym jeszcze dużo 50 złowić. Potem żaba może i być większa w pogoni za kleniem żabojadem.

• Like 1

• 0

Super podpowiedź. Po raz kolejny, DZIĘKI #Sayonara. Wypróbuję przy najbliższej okazji. :clappinghands:

Jeśli chodzi o żaby, używam jaxonowych z serii Frog w kolorach:

guma-magic-fish-frog-jaxon.jpg

guma-magic-fish-frog-jaxon.jpg

i z serii Frog II:

guma-magic-fish-frog-2-jaxon.jpg

Są tanie i w niczym nie ustępują dwukrotnie droższym Svage Gear.

Alexxspin, czy Magic Fish Frog to jest to samo ? 

Np. takie coś

https://allegro.pl/oferta/zaba-magic-fish-frog-6cm-14g-a-jaxon-7671022712

• 0

Przezbroiłem moje żaby dopiero niedawno, za radą #Sayonary, więc jeszcze nie mam z nimi zbytniego doświadczenia. Zbroję je hakami Sumato Spin Hook DX HY-DSB odpowiednio 1/0 i 4/0. Otwór w brzuszku po kotwicy zapacykowuję dwuskładnikowym klejem i niczym nie dociążam.

pol_pl_Haczyki-Jaxon-Sumato-Spin-hook-DX