kocurck1 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Panowie mam problemik bo jestem lewo ręczny rzucam lewa rekom i tez lewa zwijam trzymając kij w prawej.tak spininguje z klasycznym spinem ale nie wiem jaki multi kupić bo nie wiem czy na lewa czy na prawa rękę. doradźcie coś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Jakby Ci tu napisać......... Jak piszesz ołówkiem to której ręki używasz? A jak zamienisz ołówek na długopis lub pióro wieczne, to będziesz używał tej samej ręki do pisania? Chyba musisz sam sobie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 na lewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 tak wszystkim pisze lewa rekom nawet jem ale wlasnie przy zwijaniu trzymam prawa a wiem ze w multi trzyma sie kij przy rzucie ta sama co przy zwijaniu chyba kupie na prawa reke i naucze sie porostu zwijac prawa albo kupie na lewa reke i bede zwijał lewa a naucze sie zucac prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jeśli jesteś leworęczny, to jesteś w bardzo uprzywilejowanej pozycji (jeśli idzie o multiki). Tylko mnie dziwi, jak to możliwe, że jednak operujesz kijem ręką prawą. Skoro jesteś LH to jednak łatwiej chyba kontrolować kij lewą= kręcić prawą i rzucać lewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 powiem ci ze mnie tez to dziwi ale to chyba wynika z mlodosci jak zawsze lowilem na przeplywanke to kija mialem w prawej lapie a operowanie kabłakiem zylka i kolowrotkiem zostawialem lewej rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Sam tak robię, ale odwrotnie(czasem myślę, czy by nie pozbyć się młynków dla praworęcznych ), kwestia przywyczajenia ręki. Ja bym radził używać tej ręki, która jest Twoją natuarlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Kup normalny multik na prawą rękę. Rzucaj dalej lewą, kręć prawą. Przekładanie kija jest niepraktyczne i niepotrzebne. Ja, choć jestem praworęczny, rzucam lewą, kręcę prawą. Ot, tak po prostu nauczyłem się w zamierzchłych czasach, gdy multików na lewą rękę w zasadzie prawie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe9328 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ja mam podobnie jak kolega Jestem leworęczny ale przy wędkowaniu wszystko obsługuje jak praworęczny. Taki przyzwyczajenie z początków i tak zostało nawet próbowałem łowić na odwrót ale coś nie komfortowo się czułem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ja jestem leworęczny łowie trzymając kij w prawej a przy rzucaniu przekladam do lewej ale na ten rok chce sie przestawić na rzucanie prawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Niektórzy powinni zacząć od przestawienia się na poprawną polszczyznę... Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Jose Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Skoro rzucasz "z natury" lewą ręką, to jak już zostało napisane, w przypadku castingu jesteś w uprzywilejowanej sytuacji, multiplikatorów do kręcenia prawą ręką jest więcej, u nas z reguły są tańsze, prawie wszystkie fajne staruszki, które pewnie przeżyją obecne nowości, też są na prawą......... jaki sens się przestawiać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) tak wszystkim pisze lewa rekom nawet jem ale wlasnie przy zwijaniu trzymam prawa a wiem ze w multi trzyma sie kij przy rzucie ta sama co przy zwijaniu chyba kupie na prawa reke i naucze sie porostu zwijac prawa albo kupie na lewa reke i bede zwijał lewa a naucze sie zucac prawaNie koniecznie,spójrz na wrzuty na Youtube ,szczególnie amerykańskie.Klienci rzucają prwą,przekładaja badyla do lewej i kręcą prawą Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Obojętnie jaki wybierzemy multik, ważne jest, żeby nie przekładać kija z łapki do łapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntruZ9 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Witam kolegów:) przeglądam przeglądam forum i nie do końca moge znaleźć odp na moje potrzeby,otóż szukam mulitpkiktora pod majowe szczupaki,jerki 10.12(około 50g)większe gumy,ogólnie cięższe,selektywne łowienie...genralnie chodzi o to że szukam sprzętu na prawa rękę,jestem leworęczny i wędzisko trzymam w lewej ręce,dysproporcja w propozycjach producentów jest ogromna,zdecydowana większość na LH...co byście polecieli do plus minus 800zl na prawa rękę? Coś sprawdzonego? Z góry dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) większość producentów będących na amerykańskim rynku robi na prawą rękę, ponieważ tam to jest normą, bo nie sądzę że jest tam aż tylu leworęcznych. Inna sprawa co jest w naszych sklepach i dystrybucji. np. ABU i Shimano mają wersję na prawą rękę, tyle że nie ma ich w sklepach, bo się nie sprzedają. popatrz po stronach producentów i poproś sklep o ściągnięcie lub kup na ebayu Edytowane 12 Lutego 2019 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Kiedyś było odwrotnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Na Ebey znajdziesz , i to taniej niz dla leworecznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal88 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Ja mam podobnie jak kolega Jestem leworęczny ale przy wędkowaniu wszystko obsługuje jak praworęczny. Taki przyzwyczajenie z początków i tak zostało nawet próbowałem łowić na odwrót ale coś nie komfortowo się czułemMam tak samo. Od małego nauczony na odwrót i tak zostało choć wydaje mi się że to nie problem próbowałem zmiany ale to meczarnia. Pozdrawiam Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Kręcący prawą na prawdę mają łatwiej a na pewno taniej. Ileż zajefajnych multików na prawą jest w "mojej szafie" ... i tam pozostaną 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Panowie też jestem leworęczny i też od dziecka byłem nauczony tak jak wy rzut lewa ręką przełożenie do prawej ręki kija i zwijanie lewą ręką. Jednak łowiąc w zarośniętym łowisku i wymaganiu precyzji rzutu taka technika zaczęła sprawiać mi problemy jakie? Po prostu łowiąc nad dywanem roślin przynętą tonącą chcąc ją prowadzić pod powierzchnią czas przełożenia wędki wystarczał na to by np. obrotówka spokojnie siadła w zielsku. Ubiegły sezon postanowiłem się trochę pokatować i spróbować tak jak natura mnie do tego stworzyła czyli rzut lewą ręką wędka pozostaje w lewej a kręcę prawa ręką.Początki były tragiczne przyznaję się bez bicia ale już trzeciego dnia było naprawdę spoko półkule mózgowe jakoś ogarnęły tą koordynację Natomiast to co dzisiaj zauważyłem u siebie to szybszy i lepszy odruch zacięcia,lepsze oddawanie celnych rzutów, możliwość natychmiastowego rozpoczęcia zwijania po kontakcie przynęty z wodą i zdecydowanie lepsze operowanie kijem podczas prezentacji przynęty także polecam chwilę się pomęczyć dla końcowego efektu. Natomiast co do multika dwa lata temu kupiłem tatule 200 na lewą rękę i dziś chętnie bym ją wymienił na wersję praworęczną(czyli korbą kręcimy prawą ręką) Jednak naukę bym zaczął od zwykłego młynka bo multiki są drogie Tego zjawiska co opisałem w moim przypadku jest jeszcze jeden plus na dzień dzisiejszy w kwestii wędkowania jestem oburęczny Edytowane 13 Lutego 2019 przez speku3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Witam, a oburęczni i obunożni walą seriami Młynek wynalazła chyba osoba praworęczna. Wędkę konsekwentnie zarzucała chyba też prawą ręką. W tym czasie szpula jeszcze obracała się razem z korbką. Osobie praworęcznej kręcąca się korbka nic nie wadziła bo była niejako na zewnątrz dla wędki trzymanej w prawym ręku. Oczywiście po rzucie prawus konsekwentnie przekładał wędkę do lewej ręki i kręcił po swojemu, znowu prawą ręką. Po pewnym czasie takie młynki obracały się już per-fek-cyj-nie, ale to już inna historia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi82 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Jestem leworęczny. Wędkę trzymam w lewej ręce a kręcę prawą. Lewą lepiej mi się operuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi