Baart Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam. W końcu nastał ten dzień... skompletowałem sobie całą ciężką artylerię na pajki. Niezły dylemat miałem z wybraniem odpowiedniego sznura. Uparłem się na intermedium z plecionym rdzeniem i wpadły mi w oko dwa modele: Cortland 444 Classic Ice Blue oraz Airflo 40+ Sniper. Ostatecznie padło na 40+ Sniper ze względu na skróconą głowicę. Dzisiaj postanowiłem obadać jak to wszystko ze sobą współgra i trochę jestem w kropce. Głowica podczas końcówki lotu zaczyna koziołkować i w efekcie spadając nieźle chlapie o wodę nie układając się prosto. Przy zwykłym 40+ nie miałem tego problemu. Niby profile nowszych głowic 40+ są lepiej skonstruowane, a jednak coś mi nie idzie. Starałem nie spieszyć się podczas wymachów i wszystko wykonywać jak najpłynniej... niestety na nic. Wydaje mi się również że rzuty Sniperem są również krótsze od pierwotnego 40+. Ciężar linki to WF9 przy kiju 8/9. Wiem, że ciężko udzielić rad odnośnie techniki rzutów nie widząc błędów castera ale proszę chociaż o jakieś suche informacje odnośnie machania krótkimi głowicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja ostatnio machałem zwykłą 40+. Latała piekielnie daleko ale głowica skręcała i plątała tragicznie. W lato tego nie było. Może niska temperatura?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość S@lmo Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Michale, a jak wypadły próby z gotowaną 40+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Jeszcze nie ostygła. Zobaczymy. Wydaje się że jest jednak bardziej miękka niż była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość S@lmo Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No!!! to efekt osiągnąłeś Zanabyłem dwa Airflo do nauki po taniości i dwa pike Guideline - łoj, różnica kolosalna. Guideline leje się ze szpuli a Airflo spada jako sprężyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Baart, mam dokladnie ten sam zestaw, tylko Sniper jest caly plywajacy. Ostani raz machalem nim w styczniu i wszystko gralo pieknie. Moze kwestia niskiej temperatury? O ile dobrze pamietam, to mialem podobna sytuacje, ale z innym zestawem. Pojechalem z synkiem na teczaki i strasznie koslawe rzuty mi wychodzily, a wczesniej nie mialem problemow lapiac tym samym zestawem. W koncu sie zlapalem na tym, ze woda miala moze ze 3-4 stopnie, a to mialo oczywiscie negatywny wplyw na linke.Probowales zmienic dlugosc przyponu i rzucac roznymi rozmiarami much? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Lukomat nie wiem jaka była u Ciebie zima, ale podejrzewam termometr nie wskazywał 17 stopni powyżej zera jak to było wczoraj u mnie.Próbowałem machać z streamerami różnej wielkości oraz z samym przyponem... i powiem, że z dużą-ciężką muchą wszystko lądowało na wodzie w miarę normalnie... natomiast bez muchy na końcu przyponu wyglądało to tragicznie. Dziwi mnie tylko fakt, że zwykłym 40+ rzucało mi się o wiele lepiej. Nic to... trzeba będzie potrenować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 No jak z mucha bylo OK, a bez muchy slabo, to chyba nie ma sie czym martwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Tzn może nie dokładnie napisałem chodzi mi o to, że z muchą linka kozłuje w powietrzu i spada nieźle pofalowana na wodę... tylko jako przykład podałem wersję zachowania linki bez muchy na końcu przyponu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Musisz w takim razie poprosic o rade kogos bardziej doswiadczonego w tym temacie. U mnie zestaw lata bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Stawiałbym na źle dobrany przypon?Ale to takie zgadywanie, dla jaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiak Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam.Mam dokładnie ten sam problem z tą linką. Kombinowałem już z przyponem i wielkością much ale nijak nie mogę tego rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Poszperałem trochę na temat machania głowicami i znalazłem jedną (jak się okazało cenną dla mnie) radę... zamiast pchnięcia głowicy przed siebie jak normalny sznur trzeba wyrzucić ją bardziej w górę. Wszystko teraz gra i trąbi... nic nie chlapie, nie plącze się i ląduje prosto na wodzie. Dystans również poprawił się, i to znacząco. Misiak spróbuj w ten sposób... jeśli wszystkie inne czynności podczas rzutu są okej to powinno być w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiak Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Może faktycznie i u mnie to jest problemem, spróbuję wyrzucać głowicę wyżej. Ciężko pozbyć się nawyków wyrobionych przez lata łowienia lekką muchówką . Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Mam airflo 40+ wf6 S5 moje spostrzeżenia .Przede wszystkim sztywny kij ,żaden uniwersał do wszystkiego ale mocny kij strimerowy.Cały rzut składa się z wyrzucenia głowicy i około 2 metrów ranningu do tyłu i płynnym pociągnięciem do przodu z jednoczesnym pociągnięciem ręką ,ruch jednostajnie przyspieszony czyli doble hand .Mi jakąś godzinę zajęło rozpracowywanie tej linki ale potem poszło już gładko i 30 metrów robi się stosunkowo łatwo 25 bez problemu.Linka bardzo fajna ale raczej dla osób które już troszkę mają obycia z muchówką .Nie jest raczej do luzackiego łowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Tomi ale Ty masz #6 i muszki raczej małego kalibru. Problem robi się przy muchach 15cm w gore. Działają jak spadochron. Sztywny i mocny kij na pewno bardzo pomoże, ale technika rzucania, czyli żeby to wszytko prawidłowo zgrać najważniejsze. Już próbowałem i proste to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Nikt nie powiedział że będzie łatwo ,ale technika jest najważniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ten rok poświecę na szlifowanie rzutów, mam nadzieje ze coś pozytywnego z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi