RafałWrocław Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam Wiem że pewnie macie takich jak ja kilku miesiecznie i juz was to meczy , ale chcialbym zapytać czy znajdzie sie ktoś kto na szybko opowiedzial by na czym polega casting ? czemu wedke trzyma sie odwrotnie niz w spinnigu itp .Totalnie nie mam zielonego pojecia na temat tej metody a zaciekawila mnie i mysle czy w to nie wejść tak na poważnie . Z góry dzieki za informacje i przepraszam ze truje du... zamias poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witaj, zawracasz d.... zamiast poszukać Wszystko masz tutaj: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=82226& amp; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Wiedzialem ze na bank znajdzie sie ktos ko wrzuci mi na szybko linki do poczytania i o to wlasnie mi chodzilo :D Dzieki wielkie pozostaje lektura . Ja od zawsze ze spinem chodze i coraz wiecej kolo mnie ludzi trzyma wedke do gory nogami xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Z tego artykułu masz jeszcze linka do innego, a z tego innego do następnego itd...Dużo treści życzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Własnie widze ile linków zanim przeczytam to sezon minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Poczytałem troche i z tych tematow raczej nie doczytalem sie w 100 procentach tego czego chcialem ale dobra wniosek jest taki : -lepsze czucie przynety - lans na dziwny sprzet o ktorym malo kto wie cos wiecej - wolna lewa reka ( do obslugi Iphona bo nie widze w tym zalety innej ????) - celniejsze rzuty ( jakos nie mam problemu z celnymi rzutami moim spinem ) - mniejsza waga zestawu Moze ktos dodac cos od siebie ? Bo z klutni kto bardziej elegancko wyglada w kaloszach nad woda ciezko cos wywnioskowac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Poczytałem troche i z tych tematow raczej nie doczytalem sie w 100 procentach tego czego chcialem ale dobra wniosek jest taki : -lepsze czucie przynety - lans na dziwny sprzet o ktorym malo kto wie cos wiecej - wolna lewa reka ( do obslugi Iphona bo nie widze w tym zalety innej ????) - celniejsze rzuty ( jakos nie mam problemu z celnymi rzutami moim spinem ) - mniejsza waga zestawu Moze ktos dodac cos od siebie ? Bo z klutni kto bardziej elegancko wyglada w kaloszach nad woda ciezko cos wywnioskowac . A co to jest klutnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Poczytałem troche i z tych tematow raczej nie doczytalem sie w 100 procentach tego czego chcialem ale dobra wniosek jest taki : -lepsze czucie przynety - lans na dziwny sprzet o ktorym malo kto wie cos wiecej - wolna lewa reka ( do obslugi Iphona bo nie widze w tym zalety innej ????) - celniejsze rzuty ( jakos nie mam problemu z celnymi rzutami moim spinem ) - mniejsza waga zestawu Moze ktos dodac cos od siebie ? Bo z klutni kto bardziej elegancko wyglada w kaloszach nad woda ciezko cos wywnioskowac . Ja bym dodał jeszcze możliwość rzucania ciężkimi przynętami, z kołowrotkiem raczej ciężko rzucać 100g jerkiem nie mówiąc o tym, że jest ryzyko uszkodzenia palca plecionką w multiplikatorze ten problem znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyofu Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Multik jest dużo trudniej zeje...-chać na ciężkich przynętach niż kołowrotek ze stałą szpulą. Jak łowiszc na paproszki to wszystko jest O.K. ale jak zaczniesz często łowić tak od 40gram w górę to stałoszpulowiec migiem zajedziesz.Powodzonka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 dla mnie wielką zaletą jest rzucanie wobami.nie zaczepia kotwicami o stalkę w locie,przy zwykłym kołowrocie to udręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 To chyba jest zwiazane z tym ze mimo wszystko szpula daje opur w locie wiec wobler nie leci bezwladnie jak w kosmosie U mnie max 20-25 g na koncu plecionki , mała rzeka Bystrzyca z tego co piszecie moze sie okazac ze casting sie sprawdzi ale dalej jakos mi brakuje kogos kto przekona w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nikt nie zamierza cię przekonywać. Ja używam casta powyzej 35 g. ,ale wędkuje głównie na jeziorach z łódki.Castem na mniejszych rzekach rzucisz celniej ale koszt dobrego sprzętu 5-25g jest dużo wyzszy niż w spiningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 koszty sa wieksze ale jednorazowe jak bym policzyl ile kasy poszlo na rapalki znikajace na kolkac w pelnej zaczepow Bystrzycy to bym mogl kupowac co roku nowa wedki i multika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nie możesz w sposób superracjonalny podchodzić do castingu.To zaraza, która może Cię zeżreć, i przysłonić inne cele życiowe.Jeśli jesteś gotowy stawić czoła takiemu wyzwaniu, nie zadawaj żadnych pytań. Spróbuj! Życzę zarazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Tak właśnie zrobie dam sie zarazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Zalety podstawowe to moim zdaniem: - banalnie prosta konstrukcja napędu (brak prostopadłych przełożeń), która już na starcie bije mechanizmy w stałoszpulowcach- wynikająca z powyższego trwałość sprzętu + łatwość naprawy/ serwisu- zestaw lepiej leży w dłoni- masa jest skupiona blisko kija i w mniejszej objętości, pazur tworzy dźwignie, na której opiera się kij+młynek. Jest to taki naturalny balans. - wynikający z powyższego komfort użytkowania (można mocno rozluźnić palce) oraz większa łatwość wyważenia zestawu Wady: - w lekkich i średniolekkich zastosowaniach trudniej dobrać zestaw pod względem charakterystyki kij + młynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 w większości przypadków casting kojazy się z płytszymi partiami jezior i jerkami bynajmniej na początek.nie muszą być to klocki powiedzmy 20-50g.po czasie sam ocenisz czym i jak chcesz machać i zauważysz plusy i minusy owego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi