Robert Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Po wielu przejściach udało mi się dotrzeć do najpilniej strzeżonej tajemnicy ZO PZW Tarnobrzeg. Według nich jest to tajemnica handlowa. Ja uważałem, że przyczyna jest inna i nie myliłem się. Po ponad miesiącu oczekiwania RZGW uznało, że nie narusza to żadnej tajemnicy i otrzymałem odpowiedz w trybie dostępu do informacji publicznej. Policzyłem koszt tego rocznego zarybienia 60 km Wisły i wyszło mi, że jest to około 60 tyś. zł. Wychodzi na to, że na zarybienie największej wody w okręgu wydaje się składki niecałych 300 wędkarzy. Ale to jeszcze nic. Najciekawszym było by zestawienie tego z wynagrodzeniami brutto osób zatrudnionych na etacie. Założę się, że pewna szara eminencja zgarnia więcej rocznie niż wydaje się na zakup ryb. Dodam, że nie jest to najwięcej zarabiający dyrektor okręgu. No ale aby się dowiedzieć ile kto tam zarabia to raczej bez wyrwania paznokci by się nie obeszło. Ja jednak mam nadzieję, że się kiedyś dowiemy i wówczas się wyjaśni dlaczego nasze wody to ch..., d... i kamieni kupa. Polecam innym takie małe śledztwo w swoich okręgach. https://www.rhlures.com/rh/Zarybienie.pdf 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Shit storm po raz enty.. Nieobecni nie mają racji, a jakby tego było mało - nic innego nie mogą.. bo nie potrafią, jak tylko odlecieć w stare, dobrze znane konfabulacje. Zainteresuj się, ile kasy z odpisów w setkach wirtualnych kół idzie się walić ch.w.g.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Kolego po co śledztwo ???? u nas w kole ze składki 270 złotych zostaje bodaj 13 lub 17 złotych ????. Reszta idzie na utrzymanie tych wszystkich etatowych " działaczy". Ot cały sekret tego dobrowolnego stowarzyszenia, które dumnie zwie się PZW. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Nie mam zdolności jasnowidza. Chyba, że gdzie i kiedy będą brać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Nie trzeba być jasnowidzem???? wystarczy mieć normalnego prezesa w kole i wszystko powie.OT:Ja mam zdolność jasnowidzenia wiem że jak ja jestem nad wodą to na pewno nie będą brały ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Normalnym to powinno być publikowanie pełnego sprawozdania finansowego ZO. Zebraliśmy tyle a tyle a wydaliśmy na to i na to tyle i tyle. Może u Was są takie sprawozdania gdzie do worka "Zagospodarowanie i ochrona wód" nie wrzuca się co chce i zamydla kompletnie na co idzie kasa. To tylko dzięki tej niewiedzy ten bajzel ma się znakomicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Kolego po co śledztwo u nas w kole ze składki 270 złotych zostaje bodaj 13 lub 17 złotych . Reszta idzie na utrzymanie tych wszystkich etatowych " działaczy". Ot cały sekret tego dobrowolnego stowarzyszenia, które dumnie zwie się PZW.Dziwne u Ciebie to koło, że składka wynosi 270pln. Tym bardziej że w całym PZW ta składka na rok 2019 wynosi 90pln. Poza nią jest jeszcze składka na zagospodarowanie potocznie zwana opłatą za wędkowane.Podział tejże składki czlonkowskiej jest wszędzie taki sam i zasady podziału wszędzie jednakowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Wychodzi na to że na 60km Wisły wypuszczono 100szt suma, liczba powala na kolana???? Pewnie Robert widziałeś nad JT piękna działkę z drewnianymi domkami molem i nową motorówką dla PSR. Przez dwa lata widziałem tam tylko opalającego się gościa na leżaku a łódka służy do wożenia dziewczyn i rodzin. A kontrolę robią chłopaki z ssr. Gdy pytałem w okręgu kiedy doczekamy się slipu dla wędkarzy usłyszałem że ponad 5 lat starają się o pozwolenie... paranoja jednym słowem. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Wedkarz 1987 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Widziałem i to jest skandal, że nie zrobili im basenu z jacuzzi. No ale co se będą żałować za kasę podatnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Panowie, koło otrzymuje punkty z działalności. W zależności od tego ile tych punktów dostanie, tyle procent zostawia sobie pieniążków w kole.Tak jak Venom napisał nie jest to procent z 230pln a około 90pln (musiałbym sprawdzić dokładnie). Więc pisanie 60 tysi od 300 członków jest nie na miejscu. Nie to żebym bronił systemu ale faktów należy się trzymać a niewiedzę uzupełnić.Jeśli koło otrzymało 60pkt to jest to 60% ze składki a dam sobie ręke uciąć że średnia składkowa będzie niższa ponieważ w kole pewnie są składki dla emerytów, odznaczonych, uczacych się itp. Orientacyjnie 60% z 90pln to około 56pln. 60 000pln /56pln =1071 członków. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez sucks_one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Robert, gratuluję wytrwałości, czy mógłbyś udostępnić informacje do kogo pisałeś oraz wzory pism?Może ktoś będzie chciał skorzystać, raz przetarta ścieżka daje pewien precedens i w innych okręgach będzie się można na to powołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Poszukaj w sieci wzór podania o dostęp do informacji publicznej. Moja Wisła podpada pod RZGW Kraków więc tam wysłałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Panowie, koło otrzymuje punkty z działalności. W zależności od tego ile tych punktów dostanie, tyle procent zostawia sobie pieniążków w kole.Tak jak Venom napisał nie jest to procent z 230pln a około 90pln (musiałbym sprawdzić dokładnie). Więc pisanie 60 tysi od 300 członków jest nie na miejscu. Nie to żebym bronił systemu ale faktów należy się trzymać a niewiedzę uzupełnić.Jeśli koło otrzymało 60pkt to jest to 60% ze składki a dam sobie ręke uciąć że średnia składkowa będzie niższa ponieważ w kole pewnie są składki dla emerytów, odznaczonych, uczacych się itp. Orientacyjnie 60% z 90pln to około 56pln. 60 000pln /56pln =1071 członków.Byłem prezesem 6 lat i pierwsze słyszę o jakiś punktach. Może to u Was wymyślili sobie taką sztuczkę. Domyślam się, że ZO przyznaje punkty i kasę. Gratuluje mentalności niewolnika. U nas był stały %. Teraz pytanie co to ma do rzeczy? Ja na pierwszym zebraniu koła przeforsowałem uchwałę, że minimum 80% odpisu idzie na zakup ryb. Kolejna pytanie jest takie, czy jak ZO zarządzi, że 80% tego co im zostaje idzie na pensje i diety dla "działaczy" to mamy się na to godzić? Moim celem jest uzyskanie jasnego i czytelnego sprawozdania finansowego aby się dowiedzieć jakie są koszty działalności ZO a ile idzie na zarybianie. Z tego co już wiem na zarybianie idzie bardzo mało. Jeśli PZW ma obowiązek prowadzić racjonalną gospodarkę rybacką na swoich wodach to zakładając nawet, że na zarybianie Wisły zrzuca się 600 wędkarzy to tylko 600 ma prawo w niej łowić. A łowi wielokrotność tej liczby. ZO podpisuje rozumienia wpuszczając armię kolejnych wędkarzy ale zarybienia nie zwiększa. Pytanie na co idzie ta dodatkowa kasa z porozumień? JA CHCĘ TO Q.. WIEDZIEĆ! Tylko tyle i aż tyle a nie być utrzymywany w niewiedzy jak jakiś średniowieczny lud w Azji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Robert, w mazowieckim wszędzie jest punktacja z działalności. Sądziłem że tak jest wszędzie ... wybacz.Nie mniej daruj sobie gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Nie wiem czy wszędzie bo pytałem znajomego który jest w zarządzie koła i on też nic o tym nie wie. Ciekawym by było poznać szczegóły tej punktacji. Domyślam się, że moje byłe koło przeznaczając 80% na zarybianie, a nie na bawienie się w jakiś "sport" itp. sposoby wyciągania kasy, nie dostało by żadnych punktów = 0 kasy. 0 kasy = 0 jakiejkolwiek działalności. To by się zgadzało bo ja byłem bardzo atakowany przez ZO Kielce za tą nietypową działalność. Teraz jestem we wzorowym kole, zawody na rozpoczęcie i zakończenie sezonu z baranem i beczką piwa. Jak zaproszą tych od przyznawania punktów to trzeba będzie furmanka po nie jechać ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) (...) WULGARYZMY - Nie tolerujemy wulgaryzmów - takie wypowiedzi będą kasowane, a użytkownicy będą ostrzegani punktami karnymi, łącznie z możliwością zablokowania konta. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 PS. Mentalności niewolnika. Zakładając, że kiedyś był stały odpis w % a teraz jest on uznaniowy to jest to ewidentne ograniczenie suwerenności koła. Moja uwag więc jest jak najbardziej uprawniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 PS. Mentalności niewolnika. Zakładając, że kiedyś był stały odpis w % a teraz jest on uznaniowy to jest to ewidentne ograniczenie suwerenności koła. Moja uwag więc jest jak najbardziej uprawniona.Napisałeś ją do mnie a nie w kierunku PZW.To że organizacja marnotrawi pieniądze i być może nawet robi przewały a pisząc wprost kradnie, oznacza ni mniej ni więcej tylko tyle że Ty również robisz przewał i kradniesz ? No proszę Cię. Napisałem wyżej że systemu nie bronię. Opłata 230pln za tyle wody to nie jest dużo. Ba! Jest to niewiele. Osobiście nie spodziewam się że coś z tego będzie. Bez egzekwowania prawa (nawet durnego) nic się nie zmieni.BTW. Koło w którym jestem udostępnia sprawozdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ciekawe dlaczego w takiej ciekawej dyskusji nie udzielają się ci, którzy w innych wątkach bronią PZW jak ostatniej uczciwej organizacji o charakterze społecznym? Czasami są to także Moderatorzy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgadzam się z Robertem, że każdy członek powinien mieć możliwość sprawdzenia gdzie poszły jego pieniądze bez dwóch zdań.Niestety zdecydowana większość nie ma pojęcia o tym i nawet nie wie że może chcieć, żądać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Napisałeś ją do mnie a nie w kierunku PZW.To że organizacja marnotrawi pieniądze i być może nawet robi przewały a pisząc wprost kradnie, oznacza ni mniej ni więcej tylko tyle że Ty również robisz przewał i kradniesz ? No proszę Cię. Napisałem wyżej że systemu nie bronię. Opłata 230pln za tyle wody to nie jest dużo. Ba! Jest to niewiele. Osobiście nie spodziewam się że coś z tego będzie. Bez egzekwowania prawa (nawet durnego) nic się nie zmieni.BTW. Koło w którym jestem udostępnia sprawozdania Uwaga była do tych którzy się na to godzą a nie do tych którzy podają czysta informację. To po pierwsze Po drugie to ja piszę o konkretnym okręgu. W nim mnie łowienie kosztuje mniej więcej tak. Okręg Tarnobrzeg nieco ponad 200 zł. Ponieważ zahaczamy o okręg Tarnów za mały odcinek Wisły trzeba dopłacić 70 zł. Ponieważ okazało się, że miejscowa Wisła to ruina na dodatek oblegana przez wędkarzy (widać gdzie indziej jest jeszcze gorzej) aby móc sobie połowić wykpiłem okręgówkę na Rożnów za 280 zł. Mam tam 120 km więc dochodzi koszt paliwa. Szacuje, że wydam ponad 1000 zł na wędkarstwo. Jak to jest mało za przyjemność złowienia i wypuszczenia iluś tam ryb, to nie wiem ile jest dużo i nie chcę wiedzieć. A co do przyczyn zapaści to ja ma swoje zdanie. Wystarczy w ZO Tarnobrzeg zwolnić ichtiologa który nie jest do niczego potrzebny bo okręg nie ma swojego ośrodka zarybieniowego i już jest kasa na dwukrotne zwiększenie zarybiania Wisły. Ja się założę o każde pieniądze, że jak bym wziął ten okręg w zarząd i zrobił tam porządki to miałbym kasę na wielokrotne zwiększenie zarybienia. Udało mi się w kole, udało by się i w ZO. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ja miałem dostęp do sprawozdań ZO Kielce kiedy byłem prezesem koła. Tam tajemnicy z zarybień nie robiono ale to nadal była farsa a nie sprawozdanie bo nadal nie miałem pojęcia na co ile się wydaje. Rozumiem, że Ty masz takie sprawozdanie gdzie są podane ilości etatów i zarobki, koszty utrzymania biura, ile przygarniają "społecznie działacze" w ramach diet, ile sędziowie, ile na organizację zawodów, nagrody, itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Swego czasu też byłem prezesem (Okręg Mazowiecki). Po kadencji stwierdziłem, że z koniem kopać się nie będę. System finansowy, wynagrodzeń, stałych wydatków to dno i wodorosty... Sama ustawa o Rybactwie, też pozostawia wiele do życzenia... PZW oraz RZGW (Wody Polskie) mimo zmian to nadal głęboka komuna...Ale Robercie, tego chcą ludzie. U mnie w kole najważniejsze (700 członków) było czy wycieczki na ryby i/lub zawody będą bezpłatne i jak najczęściej... To czego się spodziewać? Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Paweł nizinny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinciu Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Robert. Kiedyś za czasów słusznie minionych się mówiło "państwowe czyli niczyje, można kraść". Ludzie wyszli z komuny ale komuna z ludzi niekoniecznie i niektórzy dalej uważają że pod płaszczykiem organizacji społecznej można będzie wygodnie żyć marnotrawiąc zebrane środki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Nie chce mi się szukać korespondencji między władzami Tarnobrzega, PZW, a mną. Jedna rzecz znamienna. Kiedy napisałem, że miasto jako właściciel jeziora powinien delegować kogoś do nadzorowania zarybienia od wagi przez transport do wpuszczenia, to panowie z PZW dostali białej gorączki. Im wystarczy, że zadzwonią do jakiegoś frajera aby podjechał nad jezioro i oszołomiony widokiem ryb wylatujących z rękawa podpisała grzecznie protokół w którym jak byk jest podana waga lub ilość ryb, nie mając pojęcia ile tych ryb faktycznie było. Wykazałem masę nieprawidłowości za co próbowali mnie wykluczyć z PZW. A przewodził temu prezes który naraził związek na straty znacznej wielkości i ośmieszył go w ogólnopolskich mediach, za co dostał stosowne odznaczenia uprawniające do darmochy, a podziękowań na odchodne nie było końca. Klasyczna sitwa która nie cofnie się przed niczym aby bronić swoje żerowisko. Mam info, że jeden z okręgów kupuje w jednym z ośrodków ryb na swoje rzeki za 120 tyś. A to tylko jeden z ośrodków w którym kupują. Ciekawa dysproporcja. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Robert 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi